"Rock in timpuri noi" sau despre revolta rockerilor in noua libertate postcomunista

de Cristi Nedelcu




Daca la sfarsitul anului trecut aparitia volumului I din "Istoria ROCKului romanesc", "Rock sub secera si ciocan", de Nelu Stratone, un proiect Hyperliteratura.ro a facut valva printre iubitorii rockului, anul acesta odiseea acestei trilogii continua cu "Rock in timpuri noi", al doilea volum al acestei istorii.

"Istoria ROCKului romanesc" isi propune sa aseze cronologic si cu o analiza atenta evolutia muzicii rock la noi, de la inceputurile ei pana la momentul tragic Colectiv. Este o intreprindere de anduranta, cu greutate, coagulata in jurul zecilor de ani in care Nelu se infatisa cu devotament religios la toate concertele rock, carand dupa el carnetul in care-si consemna toate informatiile, intamplarile si intalnirile cu starurile vremii.

Poze Poze pentru articole - Rock in timpuri noi

Va spuneam AICI mai pe indelete despre cum si-a propus Nelu sa contureze inceputurile muzicii rock in Romania, despre halucinantele zbateri la care au fost supusi atat cantaretii, cat si cei ce ascultau aceasta muzica ce "pervertea" sufletul Omului Nou comunist, toate fiind notate cu minutiozitate de autor in cele aproape 500 de pagini din "Rock sub secera si ciocan".

Aparitia acestei prime parti a fost posibila datorita implicarii publicului si campaniei de crowdfunding pe care a demarat-o Editura Hyperliteratura si care presupunea ca oamenii sa-si comande cartea inainte de aparitie ca s-o aiba cum iese din tipar. A avut un succes rasunator.

Imediat dupa publicare, "Rock sub secera si ciocan" a fost aplaudata de eroii ei. Daca Nicu Covaci (Phoenix) a spus ca "era nevoie de asa ceva la noi, pentru ca tinerii sa inteleaga cum era atunci", Ilie Stepan (Pro Musica) nu s-a sfiit sa completeze ca "este o sinteza demna de o societate libera" si ca "muzica rock are nevoie de origini care sa ramana scrise, ca o proba a culturii", iar Mircea Vintila, Mircea Florian si multi altii au afirmat si ei apasat cat de necesara era o asemenea cronica pentru istoria culturala autohtona.

A trecut un an si a venit vremea sa apara si volumul al II-lea ce va purta titlul "Rock in timpuri noi". La ce sa ne asteptam ne spune chiar Nelu:

"Rock in timpuri noi", reprezinta o sinteza a presei muzicale aparuta din abundenta in perioada 1990 – 2000, cu prezentarea principalelor evenimente ale perioadei respective si a trupelor importante. Parafrazandu-l pe Cantemir, aici va fi vorba despre "cresterea si descresterea... rockului romanesc".

Poze Poze pentru articole - Rock in timpuri noi

"Rock in timpuri noi" continua deci povestea inceputa in "Rock sub secera si ciocan" si trateaza perioada zbuciumata imediat dupa Revolutie, cu Mineriadele, tumultul politic si social in care rockerii nu au stat deoparte, implicandu-se si revoltandu-se prin cantecele lor.

Daca in primii ani dupa 1989, majoritatea trupelor cantau hard & heavy, iar tinerii, foarte uniti, abia asteptau concertele, treptat au aparut mai multe curente in rock, unele ducand pana la rock extrem: thrash, doom, death, black, apoi cele punk, hardcore, rock alternativ, blues sau electro rock, astfel ca publicul s-a impartit.

ROCKERII AU FOST DATI AFARA DIN SALILE DE REPETITIE

Noii proprietari ai cladirilor in care isi faceau repetitiile trupele, in perioada binecunoscuta a revendicarilor postcomuniste, nu au stat prea mult pe ganduri si i-au dat afara pe rockeri. Doreau sa deschida cazinouri sau restaurante de proasta factura, ieftine, care atrageau clienti.

UNELE TRUPE SACRIFICAU PISICI LA CONCERTE IN NUMELE NOII LIBERTATI DE EXPRESIE

Libertatea recent cucerita era ceva exotic si fiecare trupa alegea sa se exprime si sa se defuleze in stil propriu. Astfel, Nelu, care lucra la radio, povesteste cum primea scrisori arse, pline cu cenusa sau scrise cu sange. Unele formatii au ales sa recurga chiar si la lucruri extreme, cum e cazul formatiei ABATOR din Arad, care a sacrificat o pisica in timpul unui festival rock.

*

Cele de mai sus sunt doar cateva dintre aspectele dezbatute in "Rock in timpuri noi", iar informatiile pe care le abordeaza si trateaza Nelu in noul sau volum sunt multe i dense. "Rock in timpuri noi" nu a aparut momentan, campania de precomenzi pusa la punct de Editura Hyperliteratura in vederea publicarii fiind in plina desfasurare pe platforma CrestemIdei.

Rostul acestei campanii este de a strange fondurile necesare tiparirii si promovarii "Rock in timpuri noi". Alege si tu sa sustii aparitia lui! Vezi campania de precomenzi pentru vol. II din "Istoria ROCKului romanesc", de Nelu Stratone, "Rock in timpuri noi", LA ACEST LINK



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: