Sa fie bine ca sa nu fie rau, la festival sau la concert

de Morrison

Sa fie bine ca sa nu fie rau, la festival sau la concert


Urmatorul articol este scris din mai multe ipostaze: atat ca organizator de concerte si festivaluri de peste 10 ani, ca fan al unor trupe, ca om care merge la concerte de 20 de ani si ca prieten sau partener al multor alti organizatori de concerte din tara si de afara.

In ultimii ani Romania a devenit taramul magic cu cel putin 5-6 festivaluri pe an, mai mari si mai mici, pe toate feliile. Organizatorii au muncit, atat cat au putut si cat s-au priceput sa ofere inainte de toate un lineup cat mai bine inchegat cu trupe pentru toata lumea. Sa nu uitam ca asta e cel mai important aspect al unui festival.

Au fost de fiecare data probleme atat la case mai mici cat si la case mai mari. Am citit pe 'net' reactii diverse de genul: "organizatorii si-au batut joc","o mizerie","de c***t","ingrozitor" etc.. si vreau sa subliniez niste chestii.

Prima chestie ar fi ca in Romania, cel putin la showurile de metal, s-a creat o obisnuinta ca toata lumea sa se planga de absolut orice nu le convine: de la mucuri de tigara pe jos pana la faptul ca nu a gasit hartie igienica la buda cu 30 de minute inainte sa se termine concertul pana la faptul ca trupa nu a cantat piesa lui preferata si asociaza sintagma "de c***t" la absolut orice nu ii convine.

Intelegem cu totii ca dorim confort, dar sa nu uitam ca pana la urma la un festival atat in tara cat si afara, se pune accentul pe cateva lucruri de baza pe care vi le ofer in ordinea importantei:

1) lineup bine ales
2) calitatea sunetului
3) paza
4) servicii de baza: catering si toalete
5) multe altele: meet & greet, afise la vanzare, standuri cu diverse chestii de cumparat (cd-uri, merch), client service etc..

Ca romani ar trebui sa ne bucuram ca am ajuns sa avem atatea festivaluri anual. Sunt de acord ca fiecare avem mici dorinte care nu pot fi indeplinite dar ar trebui sa incurajam putin organizatorii si trupele care canta, indiferent de outcome-ul festivalului. Nu strica niciodata sa ne expunem parerea civilizat pentru ca asa suntem constructivi. Daca apucam sa ne certam cu organizatorii sau si mai grav, intre noi, nu rezolvam nimic, absolut nimic. Acum 10-15 ani mergeam mii de kilometri sa vad o trupa misto, acum vin in ograda mea lunar si nu am vreme sau bani sa ma duc la toate si imi pare rau.

Nu zic sa suportam "ca oile" orice conditii, dar sa recunoastem, calitatea serviciilor de live entertainment in Romania a crescut si creste considerabil. Invatam cu totii, atat organizatorii cat si publicul, firmele de paza, de catering, de PR etc..

Festivalurile de traditie de afara au 10-15-20 de ani in spate, alta piata, berea e 5-6 euro si biletul 100 de euro. In Romania cu bilete medii la festvaluri de 20-30 de euro si berea 1-2 euro, trebuie sa invatam sa ne adaptam.

Trebuie sa intelegeti ca si pentru organizatori e greu, e o munca titanica, iar sponsorii de ii vedeti pe afise (Carora le suntem recunoscatori) nu acopera decat 10% din costurile de productie. Restul, il faceti voi. Daca va luati bilete din timp ca organizatorul sa capete incredere in evenimentul lui, rezultatele imediate vor fi asa:

1) poate mai aduce o trupa ca are de unde sa o plateasca
2) poate pune berea 6 lei in loc de 7 ca sa faca volum ca e lume multa
3) poate angajeaza o firma de paza mai profesionala
4) poate ia niste tehnici de scena mai scumpi si mai buni
5) poate va ofera servicii mai bune ca are de unde sa le plateasca
6) vine lume multa, poate anul viitor sau peste 3 luni, sponsorii acopera 15% din cheltuieli ceea ce influenteaza punctele 1-5

E un cerc vicios pozitiv, un joc de domino, foarte minutios.

Industria de Live Entertainment in romania pe rock si metal NU ESTE UN BUSINESS. Daca se castiga bani, se castiga foarte putini cat sa poti continua si sa cresti usor de la an la an. Hai sa punem umarul si sa fim mai intelegatori si sa ajutam unde putem ajuta pentru ca in primul rand ne ajutam pe noi insine, rockerii.

Ma inclin,

Morrison



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: