SABATON - Din Culisele Concertului

de Cristi Nedelcu

SABATON - Din Culisele Concertului


Ma numar printre fericitii, sau nefericitii, in functie de perspectiva fiecaruia, care a facut parte oarecum din organizarea concertului Sabaton.

O concluzie scurta ar fi ca nu a fost totul perfect. Niciodata nu este, pana la urma perfectiunea este subiectiva, tocmai din acest motiv este utopica. Insa, acum pot sa am o dubla perspectiva pentru ca pana acum cateva luni eram si eu doar un fan, platitor de bilet, care venea la concert, care statea in ploie, soare, vant, frig si asa mai departe ca sa vada o formatie. Credeam ca totul se rezuma la niste probe de sunet, la bagatul chitarilor "in priza" iar apoi concertul trebuia sa inceapa. Pentru mine jocurile de luminie, efectele pirotehnice si alte chestii de genul erau optionale. Eu veneam sa ascult muzica si atat.

Acum insa am vazut ce inseamna sa fii si de cealalta parte a baricadei, sa fii cel care organizeaza, iar eu inca nu pot sa spun ca am fost implicat pana peste cap, comparativ cu ai mei colegi care au lucrat la foc automat mai bine de 48 de ore pentru concertul Battle Beast, Delain si Sabaton.

Problema principala? Simplu, faptul ca nu a putut fi delimitat perimetrul aferent Heroes Circle. E ceea ce a iesit in evidenta si care a atras cel mai mult atentia, si cum e normal, publicul a considerat ca vinovat pentru acest lucru au fost organizatorii. Cu siguranta ca si eu, daca faceam parte din public as fi tras aceeasi concluzie.

Insa intre a anula concertul Sabaton si a desfiinta sectiunea de Heroes Circle cred ca am facut alegerea cea mai buna. Cu toate ca staff-ul principal al trupei era ajuns la Arene de dimineata, problema amplasarii gardului de securitate a fost ridicata de cei din staff-ul Sabaton undeva dupa ora 18:00, cand s-a pus problema fie la renuntarea gardului de protectie fie la anularea concertului pe motive de securitate. In mai putin de o ora nu se putea veni cu o alternativa care sa convina ambelor parti si s-a luat decizia de inlaturare a gardurilor de protectie. Nu are rost sa mai spunem ca prietenii de la Blackhawk Security nu au vazut nimic in neregula cu nivelul de securitate si de delimitare a zonei de acces general si a Heroes Circle.

A doua problema care s-a ridicat a fost sonorizare primei trupe RoadKillSoda. Chestia asta am inteles-o de mult, de pe vremea cand veneam la concerte si mi se pare logica. Formatia care deschide un concert, care este organizat intr-o locatie mai mare, unde incap cateva sute de oameni, va avea tot timpul de suferit din cauza sunetului. De ce? Pentru ca probele de sunet se fac in prima faza cu sala goala, sau doar cu cativa zeci de oameni. Eu am fost prezent la probele de sunet a tuturor formatiilor si pot spune ca toate au sunat perfect. Iar RoadKillSoada a cantat pe setarile de sunet facute in urma probelor. Singura diferenta a fost ca in sala erau acum cateva sute de oameni, care au schimbat radical acustica Arenelor Romane iar acest lucru s-a resimtit. Ulterior, in urma noilor conditii, inginerii de sunet au reusit sa recalibreze sonorizarea intr-un mod profesionist.

A treia problema a fost data de cozile interminabile la baruri. Inca o data acest lucru nu a tinut de organizatori, sau a tinut de organizatori, insa nu in mod direct. Inceputul de an sta tot timpul sub semnul calculelor, rapoartelor, re-branduirilor, re-contractarilor si asa mai departe. De aceea, de obicei in prima luna a anului nu prea au loc evenimente mari. Noi am facut o exceptie de aceasta data, nu insa si providerii de bautura si de standuri. La un moment dat a existat riscul sa existe doar un dozator de bere la fiecare bar datorita diferitelor ancorari birocratice date de inceputul de an. Am reusit sa facem rost de patru dozatoare in total. Au fost 5 barmani la fiecare bar, la care s-au adaugat si membrii dintre organizatori, printre care si subsemnatul. A fost prima mea experienta de acest fel, dar pur si simplu eram asaltati de fani insetati si am invatat sa torn si bere in draft-uri direct din dozator. Ar mai fi fost o varianta sa mai fi instalat un bar insa acest lucru ar mai fi insemnat pe langa barul propri-zis si o casa de jetoane in plus si astfel s-ar mai fi ocupat din spatiul destinat publicului, ceea ce ar fi insemnat mai putine bilete, nu cu mult, dar cu siguranta cat sa fie cu 100 de oameni mai putini. Probabil ca pe viitor vom prefera aceasta alternativa.

In final, ultima problema, sau cel putin ultima problema care a ajuns la cunostiinta mea a fost data de faptul ca s-a fumat in zona in care fumatul era interzis. Daca ar fi fost un caz izolat, daca un singur spectator si-ar fi aprins tigara, atunci s-ar fi intervenit, dar in momentul in care concomitent, la nici 10 minute de la inceperea evenimentului 100 de oameni fumeaza, iar apoi alti 200 si tot asa, crescand exponential numarul, eu unul nu ma pot gandi la o solutie. Tine de educatie, de spirit civic si de intelegerea unor reguli simple. Erau adolescenti care fumau, erau tineri, erau si adulti care fumau. Rockerii, metalistii, sunt rebeli, sau cel putin in acest fel sunt perceputi de societate. Orice rebel e de parere ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate. Nu este o explicatie valida, insa o prefer pe aceasta inaintea lipsei de respect sau de educatie.

Iar referitor la faptul ca nu vedeai de fum si nu puteai sa respiri, afirmatiile de genul mi se par putin cam exagerate. Si chiar daca ar fi fost in mare masura adevarate, mi se par facute din snobism. De ce? Este clar faptul ca cei care au venit aseara la concert sunt pasionati de muzica rock si metal si indiferent de orasele din care provin, ca este vorba de capitala sau de orice alt oras din tara, prefera barurile si pub-urile unde se asculta acest tip de muzica si unde vin la randul lor fanii acestei muzici. Dupa vreo 13 ani in care am tot umblat in astfel de baruri, indiferent daca e vorba de Bucuresti, Iasi, Brasov, Sibiu, Galati, Timisoara si orice alt oras, un lucru este clar, fumul este mai dens ca ceata intr-o zi de toaman mohorata intr-un astfel de bar. Din punctul meu de vedere, cei care ar fi trebuit sa se simta deranjati de fumul excesiv ar putea fi cei trecuti de o anuimita varsta, care poate nu mai sunt obisnuiti asa de mult cu un astfel de mediu, sau cei care au venit impreuna cu cei mici la concert si fata de care ne cerem scuze.

Da, au fost probleme, ni le asumam, dar tot timpul trebuie vazut si reversul medaliei. Invatam si punem in practica data viitoare. Va multumit pentru feedeback-ul pozitiv sau negativ pentru ca publicul e cel care conteaza intotdeauna si in urma analizei parerilor voastre evoluam si noi.

Si, ne vedem la Rotting Christ?



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: