Scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei

de Cristi Nedelcu

Scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei


Excelenta Voastra, Domnule Presedinte Klaus Werner Iohannis,

Au trecut peste 45 de zile de la prima scrisoare deschisa pe care v-am adresat-o si in care va ceream sa interveniti in sprijinul sectorului cultural atat de puternic afectat de pandemie. Scrisoarea, care intre timp a adunat peste 800 de organizatii culturale din Romania in lista semnatarilor, a primit doar un raspuns protocolar din partea Administratiei Prezidentiale, insa nicio pozitie publica din partea Dumneavoastra si nicio reactie concreta, in termeni de masuri, de actiune, din partea autoritatilor.

Ne-am fi asteptat ca acest sector sa fie sprijinit sa depaseasca aceasta criza. Din pacate, lipsa de atentie pentru artisti, pentru organizatorii de evenimente, pentru lucratorii si companiile din industria de spectacole si pentru operatorii culturali, in general, se reflecta constant in hotararile care inchid activitatile culturale in aer liber, desi le permit pe cele in interior, in deciziile care lasa pe ultimul loc sectoarele culturale si creative atunci cand vine vorba de ajutoare de stat, in modul neclar, netransparent sau poate chiar inexistent in care aceste sectoare sunt incluse in PNRR.

Trista lozinca „Arta se naste din privatiuni” a devenit politica de stat in Romania. Daca ar fi sa judecam dupa numarul si diversitatea privatiunilor la care sunt supuse astazi, putem prevedea artei din Romania si culturii romane in general o regresie post-pandemica nemaivazuta in ultimele secole.

Este 10 mai 2021 si sectorul cultural inca are aceleasi probleme pe care le avea in urma cu sase luni:

1. Nu s-a implementat nicio schema de sprijin pentru operatorii culturali, desi se vorbeste de atata vreme despre asemenea scheme. Ultima varianta a schemelor a disparut din discursul public pe data de 18 martie 2021, cand pe site-ul Ministerului Culturii era publicat un articol cu caracter optimist, care promitea o ultima dezbatere si introducerea schemei in PNRR. De atunci nicio veste, nicio comunicare publica;

2. Nu exista un plan coerent pentru redeschiderea evenimentelor si activitatilor culturale, plan care sa

fie bazat pe predictibilitate, desi sectorul cultural il cere imperios si lucreaza activ la el de multe luni de zile;

3. Nu stim care sunt planurile Romaniei pentru a asigura salvarea, protectia si relansarea sectoarelor culturale si creative.

Domnule Presedinte, masurile luate in ultimele luni de catre autoritati au reusit sa creeze tensiuni atat in interiorul sectorului cultural, cat si intre sectorul cultural si alte sectoare din tara:

Desi au trecut 14 luni de la inceputul pandemiei si desi, cu mare intarziere, la finalul anului trecut au fost anuntate scheme de sprijin in valoare de 100 de milioane de euro pentru sectorul cultural, aceste scheme nu sunt nici astazi functionale, iar sursa lor bugetara nu a fost niciodata confirmata. Ni s-a explicat in repetate randuri ca nu exista resurse in bugetul de stat pentru finantarea schemelor de sprijin. In schimb, Ministerul Culturii a reusit sa aloce o suma record (circa 11 milioane euro) pentru organizarea festivalului „George Enescu”. Acest gest, absolut salutar pentru reconfirmarea importantei si valorii festivalului Enescu, devine insa in contextul actual si un simbol al tratamentului inechitabil, preferential si lipsit de o intelegere a Statului privind mecanismele si nevoile reale de functionare aculturii.

Desi s-a vehiculat introducerea de coduri CAEN aferente sectorului cultural si organizatorilor de evenimente in schema de ajutor destinata industriei HORECA, acestea nu au mai fost in cele din urma introduse, iar autoritatile publice nu si-au asumat si nu au explicat niciodata aceasta decizie;

La finele lunii septembrie 2020, CNSU a publicat un regulament nou pentru organizarea de evenimente. Acesta prevedea interzicerea evenimentelor in aer liber, insa permitea organizarea de evenimente culturale in sali de spectacole omologate la 30% din capacitatea acestora. Desi este evident ca aceasta masura a fost o greseala caraghioasa, la peste sase luni de la publicare ea este inca in vigoare;

Dupa ce activitatile culturale au fost atat de strict reglementate comparativ cu cele din orice alta industrie si dupa ce cultura a ramas singurul domeniul pentru care nu s-au gasit solutii nici pentru asigurarea continuarii functionarii, nici pentru compensarea sau subventionarea pierderilor, acum activitatile culturale si in special evenimentele culturale sunt folosite in discursul public drept stimul pentru vaccinarea in masa;

Artistii si lucratorii in domeniul spectacolelor care au fost eligibili pentru indemnizatii in baza OUG 30/2020 si OUG 132/2020 mai pot primi indemnizatie pana in luna Iunie si trebuie sa-si plateasca obligatiile fiscale pana la data de 25 mai, asta in conditiile in care activitatea lor este in continuare restrictionata, fara o perspectiva clara de cand poate reincepe si la ce capacitate

Desi ne aflam in fata unei iminente redeschideri partiale a evenimentelor si activitatilor culturale, asta nu inseamna ca problemele sectorului s-au solutionat. Organizarea acestor activitati va presupune un efort foarte mare dat fiind conditiile vehiculate, iar acest efort pare sa cada din nou, integral, pe umerii organizatorilor, care vor avea cheltuieli suplimentare pentru a-si face proiectele, asta dupa un an de restrictii si nicio schema de ajutor de stat implementata.

Domnule Presedinte, sa lucrezi in Romania in sectorul cultural a fost intotdeauna dificil, insa lucrul acesta devine tot mai umilitor si tot mai greu pe masura ce timpul trece, pandemia persista si sectorul este in continuare ignorat pana la batjocorire. Nimeni nu a pretins de la autoritati vreun tratament preferential sau masuri care sa compromita lupta impotriva pandemiei. Nu pandemia in sine, ci modul in care am fost si suntem tratati de Statul Roman, ne-a adus pe toti la capatul puterilor. Ne simtim discriminati si nedreptatiti, iar fiecare zi care trece fara ca autoritatile sa intervina in sprijinul sectorului sterge cu buretele efortul a mii si mii de oameni care, in ciuda conditiilor in care isi desfasoara activitatea, au realizat performante importante in domeniu.

Sectorul cultural are parte din partea Statului de un tratament nedrept, tratament la care, prin inactiune, deveniti partas. Sectorul cultural este compus din artisti,, lucratori culturali, personal din industrii suport, institutii publice, ONG-uri si companii, iar Statul Roman are responsabilitatea sa se ingrijeasca de toti acesti actori in mod echitabil si nediscriminatoriu.

Asadar apelam din nou la Dumneavoastra, Domnule Presedinte, pentru a lua o pozitie publica cu privire la situatia in care se afla sectorul cultural si pentru a interveni pe langa autoritatile competente in vederea urgentarii celor doua masuri de care sectorul cultural are nevoie disperata: sprijin de stat si un plan coerent pentru redeschidere.

Cu deosebita consideratie,Scrisoare inaintata de AROC in numele semnatarilor de mai jos:

1. AROC - Asociatia romana a organizatorilor de concerte si evenimente culturale

2. ALIS - Asociatia Lucratorilor din Industria Spectacolelor

3. MUZE - Asociatia pentru Teatru, Film, Muzica si Dans

4. PaCTE – Patronatul Companiilor de Tehnica in Evenimente

5. RMMF - Romanian Music Managers Forum

6. Centrul Cultural Clujean

7. Asociatia Fapte - Jazz in the Park

8. Electric Castle Festival

9. iaBilet.ro

10. BestMusic Live & METALHEAD / Metalhead Meeting

11. vStage.ro

12. Emagic Live/Awake Festival

13. Untold/Neversea

14. Festivalul International de Film Transilvania (TIFF)

15. ARTmania Events - ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive/ East European Music Conference

16. Wise Factor (Color, The Fresh, Cabal, Backyard Weekend)

17. Summer Well Festival

18. Smida Jazz Festival 19. Bigtime Production - Targul de Craciun Cluj Napoca / Cluj Symphony Experience / Romanian Testing

Conference

20. Septemberfest

21. Eventim.Ro

22. Asociatia Nord Zilele Nordului

23. Asociatia Create.Act.Enjoy

24. BIZHUB SRL - TEDxCluj

25. Romanian Tech Startup Association - NASA Space Apps Challenge, EduHack

26. Ticketing Nation - Entertix/MyTicket

27. Sublime Romania

28. Twin Arts

29. Gradina Urbana Bucuresti

30. Club A Bucuresti

31. Seven arts Agency

32. Basme cu cai

33. Support your local bands Festival

34. Iris Cristi Minculescu, Valter & Boro

35. Beraria H

36. YellowTickets.ro

37. UPGRADE 100 / ex. iCEE.fest

38. Arrival Festival

39. UNIVERSUM - GoTech World / Bucharest Tech Week

40. Dimansions Hit Music Festival (Comparty )

41. AB plus Events - SHARE Architects / Agralim

42. Dark Side Entertainment

43. Asociatia Beyond the Line Production

44. Why Not Us - Street FOOD Festival

45. JazzyBIT (Teodor Pop, Mihai Moldoveanu si Szabo Csongor-Zsolt)

46. Asociatia Centrul de Cercetare in Securitate Informatica din Romania (DefCamp, Ladies in Cyber

Security)

47. Asociatia Daisler - Lights On

48. Compania de Teatru Ingenuo

49. Andreea Cristina Vitan | High Sounds

50. Asociatia Dora D’Istria - Presedinte - Sorin Branciog

51. Ad Libitum Voices - Manager & booking agent - Aura Crecan

52. Karma Kreation- Teatrul Vasilache Bucuresti

53. Asociatia Culturala Fanzin: Dracula Film Festival / Brasov Jazz & Blues Festival54. Byron Audiovisual Events

55. Watermelon Agency

56. Asociatia Clujul Comoara

57. Uniunea Festivalurilor Maghiare din Transilvania

58. Asociatia Industrii Creative

59. Showberry - Rocanotherworld, Classix Festival

60. On the Line SRL

61. Bogdan Vaida - pianist

62. Wattech Systems

63. Wattech Production

64. L&L Stage Service Eastern Europe

65. Artsoundvisual SRL

66. AeraEntertainment SRL

67. Sindrum Media SRL

68. Tralala Music SRL

69. Federatia Tinerilor din Cluj - Cluj Never Sleeps

70. 1ArtistMusic SRL

71. BD Business Opportunity Generating Services - Business Days, Business Focus, BD Events, Leadership

Summit, HR Summit, Antreprenori vs Investitori,

72. Interstellar Events, organizator de evenimente

73. VRTW Artists

74. Mall4Art SRL



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: