Studiu: Cum se raspandeste coronavirusul intr-o camera, un bar si o sala de curs.

de Cristi Nedelcu

Studiu: Cum se raspandeste coronavirusul intr-o camera, un bar si o sala de curs.


Riscul de a te imbolnavi de noul coronavirus este crescut in spatiile inchise. De aceea a fost facut un studiu pentru a se stabili cum se raspandeste coronavirusul in aceste spatii. Studiu are la baza raspandirea virusului in spatiul spaniol, fiind dezvoltat de o echipa din Spania pe baza unui model de raspandire si de dimanica a particulelor de aer.

In primul caz, sase persoane stau in aceeasi camera din casa iar unul dintre ei este pozitiv la noul coronavirus. Indiferent daca se pastreaza distanta sociala, in cazul in care cei sase petrec patru ore impreuna vorbind, fara sa poarte masca si fara o ventilatie adecvata, toti vor fi infectati cu noul virus. Daca masca este purtata, iar in continuare ventilatia adecvata nu este prezenta, cinci din cei sase vor fi infectati. Daca in schimb se foloseste masca, exista o buna venitlatie, iar timpul de socializare este scazut, mai putin de unul va contacta noul coronavirus.

In al doilea caz, un bar sau un restaurant in care coapacitatea locatie a fost redusa la 50%. Avem 15 clienti, dintre care unul este pozitiv, si trei angajati, in total 18 persoane. Geamurile locatiei sunt inchise si nu exista ventilatie. In decursul a patru ore, 14 persoane vor fi infectate. Daca sunt folosite mastile vor fi infectate aproximativ 8 persoane. Daca insa locatia este ventilata si timpul petrecut in bar se micsoreaza, exista riscul ca doar o singura persoana sa fie infectata.

In al treilea caz, o sala de curs intr-o clasa cu 24 de elevi iar pacientul 0 este profesorul, situatia sta in felul urmator. In doua ore, cu ferestrele inchise si fara ventilatie, jumatate din studenti vor fi infectati. In schimb, daca toata lumea poarta masca, numarul celor afectati va scadea la 5. Daca sala este ventilata corespunzator, toata lumea poarta masca si cursul se opreste dupa o ora, sansele ca cineva sa contacteze virusul sunt aproape egale cu zero.

Asadar, pentru ca activitatile sa se desfasoare cat mai aproape de normalitate intr-un mediu inchis, trebuie respectate trei conditii: Purtarea mastii, existenta unui sistem de ventilatie si desfasurarea activitatii in parametri de timp redusi.

Pentru acest studiu s-a calculat riscul de infectie folosindu-se un tool dezvoltat de Jose Luis Jimenez, un chimist de la Universitarea din Colorado si expert in chimia si dinamica particulelor.

Coordonatorul studiului a fost Javier Salas, specialist in probleme de mediu.

Sursa: english.elpais.com



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: