Trademark-ul cel de toate zilele

de Cristi Nedelcu

Trademark-ul cel de toate zilele


In industria muzicala se mai intampla ca o formatie 'no-name' sa ameninte o formatie consacrata. De aceasta data subiectul disputei este trademark-ul. Nu e o un articol care are un caracter general, ci un articol in care voi vorbi despre o situatie reala, concreta, in care se stie cine e in tabara no-name si cine are statutul de formatie consacrata.

Formatia consacrata este Cruachan, infiintata inca din 1992 si cunoscuta ca pionier a ceea ce azi numim Folk Metal si Celtic Metal. Daca vreti, ce inseamna Immortal, Emperor sau Mayhem pentru Black Metal, cam asta inseamna Cruachan pentru Folk Metal.

De cealalta parte avem Debauchery, o formatie de death metal din Germania care...canta death metal. Mai mult nu stiu ce sa va zic. Ba da, scot cate un album pe an. Asta da creativitate. Oricum, nu e o problema faptul ca fac asa ceva cum nici calitatea muzicii in sine nu conteaza.

Problema a aparut atunci cand Cruachan a lansat ultimul lor material discografic in Germania, intitulat 'Blood for the Blood God'. Solistul formatiei Debauchery i-a amenintat pe cei de la Cruachan ca ii da in juedacata pentru ca in Germania acesta are drept de autor asupra sintagmei 'Blood God'. Pe numele sau Thomas Gurrath sau Bloodbeast sau Blutgott, depinde de preferinte, a cerut ca toate albumele Cruachan sa fie retrase din magazinele din Germania.

Conform onarabilului artist, orice sintagma care contine 'Blood God' si apare in Germania este a lui. Pe principiul acesta, daca apare o carte despre mitologia egipteana, iar Shezmu, care este adevaratul 'Blood God' pentru cultura antica ce s-a dezvoltat de-a lungul Nilului, apare mentionat, atunci Thomas Gurrath iar va iesi la interval.

Pe ideea de drepturi de autor, ceea ce mi se pare foarte interesant este ca dupa un simplu search pe Metal Archives gasesti, nu una, nu doua, ci 10 formatii care se numesc Debauchery si inca una care se cheama Bloodbeast. Trageti singuri concluziile.

Cei de la Cruachan au tratat problema intr-un mod profesionist, pentru ca a lor calitatea ca artisti nu sta in terminologie. Initial au decis sa schimbe numele albumului in "Blood for Crom Cruach" pentru a-l putea vinde pe teritoriul Germaniei, insa pana la urma au reusit sa il convinga pe Gurrath sa le perimta sa isi vanda albumul sub numele 'Blood for the Blood God', dupa ce bineinteles a primit o compensatie financiara.

Acum ceea ce trebuie inteles este ca ideea de trademark este foarte importanta pentru arta in general, indiferent daca vorbim de muzica, literatura si asa mai departe. Dar pentru termeni precum 'Blood God' aceasta ar trebui foarte bine reglementata. Tin minte ca la un moment dat, cineva dorea sa aiba trademark pe celebrul strigat al lui Tarzan. Deci se poate si mai rau.

Planul meu este sa inaintez o cerere pentru a "trandmarkui" termenul de 'Satan'. Cred ca o sa fac ceva bani.

Un edit de ultim moment, un prieten tocmai m-a informat ca si baietii de la Negative Core Project au o piesa ce se cheama Blood God! Sa speram ca nu o vor canta in Germania.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: