Un interviu cu oamenii care nu se vad la concerte, Bubu Cernea, luministul Arenelor Romane

de Cristi Nedelcu

Un interviu cu oamenii care nu se vad la concerte, Bubu Cernea, luministul Arenelor Romane


Ne-am gandit sa facem o serie de interviuri cu oamenii care nu urca pe scena, dar care lucreaza din umbra ca totul sa fie perfect pe scena. Incepem cu Bubu Cernea, responsabil pentru jocurile de lumini la concertele de la Arenele Romane.

1. Salutari din partea Metalhead! Care sunt cele mai mari provocari pentru un luminist?

Salutare tuturor:) Cred ca fiecare luminist e diferit , pentru mine una din cele mai mari provocari este de a ma asigura inainte de fiecare spectacol ca totul merge perfect si ca asa va fi pe intreaga durata a spectacolului. Este o responsabilitate exrtrem de mare pentru ca practic tu controlezi fiecare lumina de pe scena care pune in valoare actul artistic al unei trupe sau a unui artist care urca pe acea scena. Totodata o alta provocare este de a fi concentrat permanent in asa fel in cat sa fac pe cat posibil sa nu ratez din punct de vedere al muzicii, al trupelor si a ce se intampla pe scena nici un moment fie ca vorbim depsre accenti sau alte chestii. Trebuie sa te dedici 100% in acel moment ca si cand nimic nu mai exista langa tine esti doar tu scena si luminile.

2. Cum a inceput pasiunea pentru jocul de lumini?

Pasiunea mea de a face lumini a inceput de cand aveam 6 ani pe vremea cand parintii mei Crina Mardare si Misu Cernea cantau in trupa Sfinx Experience. Eram la un concert la care ei cantau la Piatra Neamt, concertul era pe timpul zilei si eu de obicei stateam pe scena in spatele tobelor dar la concertul ala nu s-a putut asa ca ai mei mi-au spus sa ma duc sa stau la fata adica unde se tin mixerul de sunet si comanda de lumini. Tehnica la acel spectacol era facuta de firma Sfinx Experience a tatalui meu deci cunosteam tehnicienii de pe atunci si m-am dus la fata si chiar inainte sa inceapa concertul am vazut un mixer imens negru cu foarte foarte multe butoane si m-am dus si am intrebat la ce se foloseste?:)) Cand am auzit ca se foloseste la lumini a fost pentru prima data cand m-am uitat atent la ce era deasupra capetelor artistilor de pe scena si am ramas fascinat din prima. Am intrebat daca atunci cand canta Sfinx pot sa le fac eu luminile? Nu erau foarte multe concertul fiind la pranz pe lumina intr-o zi de vara deci nu avea cum sa iasa prost:)) m-au lasat sa stau, atunci doar dadeam de butoane dar fiind tobosar simteam muzica diferit si de atunci a inceput pasiunea mea pentru lumini. Dupa acel eveniment am avut parte de cea mai buna indrumare din partea celui mai bun Light Designer si Operator din Romania dupa parerea mea si a multor altora pe care multi il cunosc, el ocupanduse de luminile multor artisti cunoscuti din Romania , Dani Klinger. Cu Dani am petrecut foarte foarte mult timp si el mi-a pus practic asa cum imi place mie sa spun "Instrumentul" acesta in mana:) Ii multumesc extrem de mult ca mi-a deschis ochii catre aceasta lume si ca a avut rabdare cu mine pentru ca este o munca extrem de grea si mai ales cand intri in detaliile programilor devine chiar greu pentru ca sunt foarte multe comenzi de tinut minte iar fiecare comanda de lumini e diferita. Dani mi-a pus bazele in acest domeniu si in tehnicile de programare a comenzilor de lumini. Dupa care impreuna cu tatal meu Misu Cernea am inceput sa punem la cale scheme dupa scheme dupa scheme de lumini la o gramada de spectacole. Totdeauna ma sfatuiesc cu el inainte de orice concert si incercam sa gasim combinatii cat mai diferite si spectauloase pentru a surprinde atunci cand publicul intra la un spectacol in Arenele Romane sau oriunde firma Sfinx Experience se ocupa de productia tehnica:)

3. Care a fost cel mai solicitant show la care ai lucrat?

Toate Show-urile sunt foarte solicitante de la montat pana la show si demontat. Am avut foarte multe show-uri, toate diferite nici unul ca celelalt. Unul din cele mai solicitante pot spune ca a fost cel al lui Snoop Dogg pentru ca nu prea eram familiarizat cu toate piesele lui avand doar 14 ani atunci cand el a cantat la Arenele Romane si a trebuit sa ma pun repede la punct cu ceea ce el va canta pentru a nu rata nimic din punct de vedere al luminilor, el neavand luminist si venind doar la spectacol. Trupa a venit la probe dar a stat foarte putin pentru ca avea totul setat si tin minte ca am stat toata noaptea de dinainte in Arene si am facut toate felurile de programe ca sa am practic orice la mana si sa pot repede sa creez scene in functie de fiecare piesa in parte.

4. Care au fost cei mai mari artisti pentru care te-ai ocupat de lumini?

Am lucrat cu foarte multi artisti care au concertat in Romania nu stiu daca am cum sa ii enumar pe toti dar o sa incerc: Am lucrat pentru Black Eyed Peas, Snoop Dogg, Incubus, Prodigy, Macy Gray, Alice Cooper, Billy Idol, Epica, Tori Amos, Primordial, Natalie Cole, Earth Wind & Fire Experience, In Flames, The Aristocrats, Megadeth, Sepultura, Gentelman, Pussycat Dolls, Europe, One Republic, Roxette, Tiesto, Fede Le Grand, Pendulum Dj Set, Gentelman, Vanilla Ice, 50 Cent si multi multi altii:)


(lumini la Bucovina)

5. Iei parte la multe concerte, asculti multa muzica live, insa ce artisti ai tu in playlist?

Eu ascult cam tot ce se poate asculta. Ascult foarta multa muzica si cant foarte multa muzica. Printre preferatii mei se afla Paramore, Snarky Puppy, Chantae Cann, Gretchen Parlato, Coldplay, Sting si colegii mei de la Berklee College Of Music: Juan Andres Carreno Ariza, Gabriela Francesca, Christine Smit, Elin Sandberg, Nikko Ielasi , Arnetta Johnson si multi multi altii. Cu ei pe 19 Septmebrie 2015 am lansat intr-un concert in cadrul festivalului Young Music Festival proiectul Bubu College Experience si acest concert il puteti gasi pe youtube daca scrieti Bubu College Experience:)

6. Ai avut neintelegeri cu artisti sau cu tour manageri de-a lungul carierei de luminist?

Au fost foarte multe intamplari si situatii unele din ele chiar limita dar am incercat tot timpul sa fac tot ce pot ca sa rezolv respectivele probleme. In genearl am reusit. Au mai fost de exemplu luministi care au venit cu pretentii de anumite comenzi pe care le cereau si unii din ei nu stiau sa lucreze cu ele si se asteptau sa gaseasca totul programat nespunand insa aceste lucruri dar si atunci am gasit o cale de a impaca pe toata lumea si show-ul sa se desfasoare fara probleme:)

7. Care a fost ultimul show la care te-ai ocupat de lumini? Care este urmatorul?

Ultimul show a fost Metal Head Awards de la Arenele Romane unde m-am ocupat de toate trupele care au urcat pe scena inafara de Bucovina , Robin and the Backstabers si Coma care au avut luministii lor :) In rest eu i-am facut pe toti. Urmatorul spectacol cred ca va fi cel al trupei Vita de Vie de pe 20 februarie de la Arenele Romane:) Nu stiu sigur trebuie sa ma uit in calendar:))))

8. Ultimele cuvinte iti aparatin.

Ma bucur foarte mult ca am avut ocazia sa dau acest interviu oarecum diferit de cele pe care le dau in general vorbind despre muzica dar ma bucur foarte mult ca am putut vorbi despre acest subiect si in rest va astept in continuare la Arenele Romane sa vedeti cele mai tari si spectaculoase Concerte:)



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: