Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir si Vulture Industries vin anul viitor la ARTmania Festival

de Cristi Nedelcu

Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir si Vulture Industries vin anul viitor la ARTmania Festival


Trupele Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir si Vulture Industries vor concerta anul viitor la cea de-a 16-a editie ARTmania Festival, ce va avea loc la Sibiu in perioada 28 - 30 iulie.

Grupul norvegian neo-dark folk Wardruna, care a avut anul acesta un turneu sold out in Europa, va urca pe scena festivalului dupa patru ani de la primul show sustinut la ARTmania, cand si-a prezentat albumul „Skald” (2018).In 2023, muzicienii vor aduce si cele mai recente compozitii, incluse pe al cincilea album, „Kvitravn”, aparut la inceputul anului 2021.

„Pentru mine, acest album reprezinta o continuare si o dezvoltare fireasca a tot ceea ce am facut pana acum. Prin experienta, reflectie si curiozitate, noi continuam sa crestem ca oameni, cercetatori si muzicieni si, odata cu aceasta miscare constanta, creste si capacitatea noastra de a ne adanci mai mult in munca noastra. Mai clar decat pana acum, acest album si cantecele lui se adreseaza noua, ca oameni, in timpul nostru. Si chiar daca melodiile transmit cai si cuvinte care provin dintr-un trecut indepartat, ele sunt la fel de mult cai si cuvinte pentru 'acum'”, spune Einar Selvik, liderul trupei, despre cel mai recent disc pentru care au fost folosite atat instrumente traditionale, cat si unele foarte vechi.

Einar Selvik a pus bazele Wardruna la inceputul anilor 2000 impreuna cu Lindy-Fay Hella. Grupul a debutat discografic in 2009 cu „gap var Ginnunga”, primul album din trilogia „Runaljod”, care sta sub semnul a 24 de rune. Cel de-al doilea album al trilogiei, „Yggdrasil”, a fost inregistrat cu unele dintre cele mai vechi instrumente traditionale nordice. Ultimul album al trilogiei, intitulat „Ragnarok”, a fost lansat spre finalul anului 2016, iar doi ani mai tarziu, a aparut „Skald”. Pe langa stilul muzical aparte, transpus in reprezentatiile live, Wardruna este cunoscut si pentru coloana sonora a serialului „Vikings”.

Grupul britanic progressive rock Haken va reveni la ARTmania Festival dupa cinci ani de la prima prezenta pe scena festivalului.Format in 2007 de multi-instrumentistul Richard Henshall, chitaristul Matthew Marshall si solistul Ross Jennings, Haken a debutat discografic trei ani mai tarziu, cu „Aquarius”. Componenta trupei s-a modificat de-a lungul anilor, line-up-ul fiind Ross Jennings (vocal), Richard Henshall (chitara si clape), Raymond Hearne (tobe), Charles Griffiths (chitara), Peter Jones (clape) si Conner Green (bas). In prezent, trupa se pregateste de lansarea celui de-al saptelea album, „Fauna”, in 2023, pe care este inclus single-ul „Nightingale”, aparut anul acesta.

Trupele TesseracT (Marea Britanie), Port Noir (Suedia) si Vulture Industries (Norvegia) vor concerta anul viitor pentru prima data la ARTmania Festival.

Bazele grupului englez progressive metal TesseracT au fost puse in 2003, iar primii patru ani a fost proiectul solo al chitaristului Alec ”Acle” Kahney. In prezent, din grup fac parte si Daniel Tompkins (voce), James Monteith (chitara ritmica), Amos Williams (bas) si Jay Postones (tobe, percutie).TesseracT, considerat pionier al stilului djent, a lansat pana in prezent patru albume de studio, „One”, „Altered State”, „Polaris” si „Sonder”, si doua albume live, „Odyssey/ Scala” (2015) si „Portals” (2021). Cea mai recenta aparitie discografica o reprezinta „Regrowth”, EP aparut anul acesta.

Grupul suedez Port Noir, un amestec de rock old school, progressive, hip hop si R&B, a fost lansat in 2011 ca proiect al lui Love Andersson (bas, voce), Andreas Wiberg (tobe) si Andreas Hollstrand (chitara, clape si backing vocals). Port Noir a atras rapid interesul comunitatii muzicale prin sound-ul deosebit, inspirat si de artisti precum Queens of the Stone Age, Daft Punk, Rage Against the Machine si The Weeknd. Trupa a debutat discografic in 2013, cu „Puls”, caruia i-au urmat „Any Way the Wind Carries” (2016), „The New Routine” (2019) si „Cuts” (2022). In acest timp, si-a continuat ascensiunea, ajungand sa concerteze in turnee cu formatii ca In Flames, Pain of Salvation si Karnivool.

Vulture Industries, grup norvegian avant-garde progressive metal, s-a format in 2004, avand la baza membri ai trupei goth rock Dead Rose Garden. Primul album Vulture Industries a aparut in 2007. „Dystopia Journals”, aclamat de critica, a fost urmat de „The Malefactor’s Bloody Register”, de asemenea bine primit de public, si de alte doua materiale de studio. In ultimii ani, trupa a facut parte din line-up-ul mai multor festivaluri de gen din Europa, iar la Sibiu va aduce un show recunoscut pentru scenografia si teatralitatea sa.

Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir si Vulture Industries se alatura trupelor Porcupine Tree (Marea Britanie), Emperor (Norvegia), SAMAEL (Elvetia) si Pain of Salvation (Suedia), care au fost confirmate pentru editia de anul viitor a festivalului, iar alte nume urmeaza sa fie anuntate in curand.

Abonamentele pentru ARTmania Festival 2023, parte din proiectul „Punti Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural”, pot fi achizitionate de aici la pretul de 400 lei/ buc. + taxe.

„Punti Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural” este un proiect finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabila de 980.230,30 lei (198.102,36 euro) si se desfasoara pe o perioada de 12 luni.

Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. In total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment, reprezinta o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock. Incepand cu 2006, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Muzica este componenta de baza, dar reprezinta doar o parte din experienta pe care ARTmania Festival a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

Inca de la inceput, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala care sa ofere publicului diverse evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum concerte, expozitii, lansari de carte si proiectii de film.

Fiind cel mai longeviv festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungata traditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznet si al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.

ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, la care au concertat, intre altii, Steven Wilson, Serj Tankian, Devin Townsend, Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall si Deine Lakaien.

Parteneri media: Agerpres, e-zine.ro, InfoMusic.ro, LetsRock.ro, News.ro, Radio Romania Cultural, Tribuna, Turnul Sfatului, Sunete, Zile si Nopti



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: