Zece artisti care au plecat prea devreme dintre noi

de Cristi Nedelcu

Zece artisti care au plecat prea devreme dintre noi


Nu este un top care sa indice cat de important a fost unul fata de altul, sau care sa cuantifice aportul adus de un artist dezvoltarii muzicii rock sau metal.

Este vorba in schimb de o lista de 10 artisti care cu siguranta ar mai fi avut multe de oferit intregii lumi din punct de vedere muzical.

Am ales sa ii prezint in ordine cronologica.

Jimi Hendrix

Poze Poze pentru articole - 10 artist

S-a nascut pe 27 Noiembrie 1942 in Seattle, Statele Unite. Este considerat de cei mai multi specialisti ca cel mai bun chitarist al tuturor timpurilor. Este artistul a carui tehnica a influentat, influenteaza si va influenta orice alt chitarist. Este cel care, in acea perioada, a impins limitele rock-ului, este cel care a deschis noi orizonturi muzicale pentru artistii urmatoarelor generatii. Ne-a parasit pe 18 Septembrie, 1970, la doar 27 de ani.


Freddy Mercury

Poze Poze pentru articole - 10 artist

Frontman-ul Queen s-a nascut pe 5 Septembrie 1946 in Zanzibar. Pe numele sau adevarat Farrokh Bulsara, este considerat unul dintre cei mai importanti solisti rock din istorie. Un foarte bun tenor dar si compozitor. Ambitusul sau era de 4 octave. In plus, lui Mercury ii placeau piesele cat mai complex compuse, cu armonii complicate. Ceea ce este interesant e faptul ca solistul Queen nu stia sa citeasca partituri muzicale, majoritatea pieselor fiind compuse la pian. In unele cazuri, ce compunea Mercury la pian, era greu de interpretat de Brian May la chitara. Moare la 45 de ani pe 24 Noiembrie 1991.


John Bonham 'Bonzo'

Poze Poze pentru articole - 10 artist

Tobosarul legendarei formatii Led Zeppelin se naste pe 31 Mai 1948. Este de asemenea considerat unul dintre cei mai buni tobosari ai tuturor timpurilor, fiind cel care face din tobe mai mult decat un simplu instrument de tinut ritmul. E cunoscut pentru rapiditate si putere, fiind considerat primul tobosar cu un adevarat sound propriu.


Peter Steele

Poze Poze pentru articole - 10 artist

Peter Thomas Ratajczyk, cunoscut sub numele de Peter Steele se naste pe 4 Ianuarie, 1962. Unul dintre cei mai carismatici artisti ai scenei metal, este recunoscut mai ales datorita vocii sale profunde. Basist, solist si compozitor al formatiei Type O Negative, atat datorita stilului cat si compozitiilor sale lirice, Steele transforma Type O Negative intr-una dintre cele mai indragite formatii de doom/gothic metal. Moare pe 14 Aprilie 2010.


Cliff Burton

Poze Poze pentru articole - 10 artist

Basistul Metallica se naste pe 10 Februarie 1962. Stilul sau de cantat la bass il face inconfundabil. In momentul in care Lars si James l-au auzit pentru prima oara cantand 'Anesthesia' cu formatia Trauma, le-a fost greau sa creada ca aveau in fata un artist care canta la bass, nu la chitara.


Jeff Hanneman

Poze Poze pentru articole - 10 artist

Chitaristul din Slayer se naste pe 31 Ianuarie, 1964. Cunoscut pentru unele dintre cele mai importante 'imnuri' metal precum 'Raining Blood', 'South of Heaven', 'Angel of Death' sau 'War Ensemble', Hanneman a influentat generatii intregi de artisti, printre acestia numarandu-se Robb Flynn (Machine Head), Andreas Kisser (Sepultura), Mille Petrozza (Kreator) sau Alexi Laiho (Children of Bodom). A murit acum 2 ani, pe 2 Mai 2013.


Quorthon

Poze Poze pentru articole - 10 artist

Omul din spatele 'Bathory' se naste in Suedia pe 17 Februarie 1966. Este considerat de multi specialisti si fani ca fiind fondatorul real al genului Black Metal precum si al Viking Metal-ului. In prezent, orice formatie de Black sau Viking este intr-un fel sau altul influentata de muzica lui Quorthon. Moare la doar 38 de ani, in Iunie 2004 ca urmare a unei afectiuni cardiace. (mai multe detalii despre activitatea sa puteti citi AICI)


Dimebag Darrell

Poze Poze pentru articole - 10 artist

Unul dintre cei mai importanti chitaristi din anii '90, reprezentant de seama al genului 'Groove Metal, Dime se naste pe 20 August 1966. A revigorat scena metal mondiala alaturi de Pantera, una dintre cele mai iubite formatii din istorie. Britanicii de la Metal Hammer il considera cel mai bun chitarist din toate timpurile. Sfarsitul sau tragic este binecunoscut fanilor rock si metal din intreaga lume. A fost impuscat pe scena in timpul unui concert pe care il sustinea cu Damageplan, pe data de 8 Decembrie 2004.


Kurt Cobain

Poze Poze pentru articole - 10 artist

Solistul Nirvana, considerat vocea generatiei sale, 'Generatia X', s-a nascut pe 20 Februarie 1967. Chiar daca a avut milioane de fani, Cobain s-a considerat intotdeauna un neinteles si un inadaptat, spunand in repetate randuri ca nimeni nu intelege de fapt mesajul din spatele muzicii Nirvana. Pune accentul intai pe mesajul transmis de muzica, iar abia apoi pe cel transmis de versuri. Cu Nirvana Cobain a popularizat conceptul de muzica alternativa reusind sa scoata Grunge-ul din garaj si sa il duca in marile case de discuri. Cobain se sinucide pe 5 Aprilie 1995 la doar 27 de ani.


Chuck Schuldiner

Poze Poze pentru articole - 10 artist

Nascut pe data de 13 Mai, 1967, Schuldiner este cel care a pus bazele formatiei Death. Este considerat de specialisti si de fani ca fiind 'The Father of Death Metal', iar revista Kerrang! il numeste unul dintre cei mai importanti artisti ai scenei metal din intreaga istorie. Ca vocal a influentat foarte multi solisti ce abordeaza Death Metal-ul. Moare rapus de cancer pe 13 Decembrie 2001.




Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: