Biografie Stratovarius



Stratovarius
Stratovarius este o trupa finlandeza de power metal infiintata in 1984. La inceput s-au numit Black Water. Membrii fondatori Stratovarius au fost Tuomo Lassila, Staffan Strahlman si John Viherva. In 1985, trupei i se alatura chitaristul Timo Tolkki, inlocuindu-l pe Strahlman si schimband numele formatiei in Stratovarius. Tolkki devine in acelasi timp si vocalul trupei. In 1989 apare albumul de debut Stratovarius, Fright Night.
"Stratovarius II", cel de-al doilea album de studio apare la Bluelight Records, si este apoi reeditat sub numele de "Twilight Time" la Noise Records. "Dreamspace" apare in 1994, avandu-l la bass pe Jari Kainulainen.
Dupa acest album, Tolkki renunta la atributiile sale de vocal si il contacteaza pe Timo Kotipelto ca solist Stratovarius.
"Fourth Dimension" din 1995 este un adevarat succes. In ciuda acestui fapt, neintelegerile intre membrii trupei duc la plecarea bateristului Tuomo Lassila si a claparului Antti Ikonen. Acestia sunt inlocuiti cu suedezul Jens Johansson la clape si cu bateristul german Jorg Michael.
"Episode" aduce, pe langa componenta clasica a trupei, si o orchestra si cor, care completeaza soundul caracteristic Stratovarius. Albumul reprezinta din nou un remarcabil succes.
Componenta ramane stabila pe durata viitoarelor trei albume: Visions in 1997, Destiny in 1998, si Infinite in 2000. Cu fiecare dintre acestea, Stratovarius isi castiga tot mai multi fani, concertand in afara Scandinaviei, chiar si in Japonia.
In 2003 apare cel mai epic material al formatiei, albumul "Elements".
La sfarsitul anului 2003, trupa se destrama, Timo Kotipelto si Jorg Michael parasind Stratovarius fara a oferi prea multe explicatii. Katriina "Miss K" Wiiala este noua solista a formatiei.
La scurt timp dupa plecarea celor doi, Tolkki este injunghiat in stomac de catre un fan furios din pricina schimbarii de componenta. Ranirea sa din fericire nu este foarte grava, si in septembrie 2005 trupa scoate albumul "Stratovarius", in componenta sa "clasica", cu Kotipelto la voce.
Trupa lucreaza la un nou album, anuntat pentru inceputul lui 2008.

Stil: power/symphonic metal

Componenta:
Timo Kotipelto - voce
Jens Johansson - clape
Timo Tolkki - chitara
Lauri Porra - bass
Jorg Michael - baterie

Discografie:
Fright Night (1989)
Stratovarius II (1991)
Twilight Time (1992)
Dreamspace (1994)
Fourth Dimension (1995)
Episode (1996)
Visions (1997)
Destiny (1998)
Infinite (2000)
Intermission (2001)
Elements, Pt. 1 (2003)
Elements, Pt. 2 (2003)
Stratovarius (2005)
R.... R..... (2008)

STRATOVARIUS
www.stratovarius.com
www.myspace.com/officialstratovarius


Aboneaza-te la newsletter
Join the ranks ! LIKE us on Facebook