Stratovarius vor concerta la ROCKIN' TRANSILVANIA 2009

de Morrison

Stratovarius vor concerta la ROCKIN' TRANSILVANIA 2009

Celebrul grup finlandez de power metal Stratovarius va canta pentru prima data in Romania in luna iunie, la Sibiu, in cadrul festivalului Rockin' Transilvania. Grupul va sustine un spectacol de exceptie la editia a doua a festivalului, in ziua de duminica, 14 iunie. Mentionam ca acesta va fi singurul concert al grupului in Romania in anul 2009!


Stratovarius a luat fiinta in anul 1984 in Finlanda sub numele Black Water. La inceput, grupul a trecut printr-o serie de schimbari de componenta, stil si nume. Membri fondatori ai grupului au fost Tuomo Lassila, Staffan Strhlman si John Viherv. In 1985, grupul si-a schimbat numele in Stratovarius (o combinatie intre Stratocaster si tradivarius), iar chitaristul si vocalistul Timo Tolkki l-a inlocuit pe Strhlman. Tolkki a devenit forta conducatoare si sufletul grupului asumandu-si rolul de compozitor. El a adus stilului muzical al grupului nu numai influente puternice de rock, ci si o nuanta neoclasica. In anul 1989 apare pe piata albumul de debut al grupului, intitulat Fright Night. Dupa cateva schimbari in componenta si lansarea celui de-al treilea album de studiou, intitulat Dreamspace, avandu-l la bass pe noul membru al grupului, Jari Kainulainen, este cooptat si un nou solist vocal: Timo Kotipelto.


Lansarea in anul 1995 a albumului Fourth Dimension (cu Kotipelto la voce) a fost un mare succes, dar anumite discutii interne, in special referitor la linia muzicala a grupului in viitor au cauzat plecarea membrilor Tuomo Lassila (tobe) si Antti Ikonen (keyboard). Grupul recruteaza doi membri noi: suedezul Jens Johansson (keyboard, ex-Yngwie Malmsteen), and germanul Jrg Michael (tobe). Cu albumul Episode (1996), Stratovarius si-a gasit in final un sound propriu si o componenta puternica. Episode a fost un proiect important, realizat in colaborare cu un cor mare si o orchestra de corzi. A readus in atentie cateva dintre cele mai mari succese ale grupului, precum Father Time si Will The Sun Rise. In aceasta componenta grupul a editat trei albume de un imens succes: Visions (1997), Destiny (1999), si Infinite (2000). Cu fiecare album, grupul a devenit tot mai renumit si numarul de fani crescut tot mai mult, grupul castigand tot mai multi simpatizanti in tarile din afara Scandinaviei, in special in Japonia. In 2003, Stratovarius editeaza cel mai epic proiect, un set constand din doua albume, intitulat Elements. Cu acestea, grupul a atins un punct culminant in stilul sau progresiv si simfonic. Primul dintre aceste albume, Elements pt. 1, a fost editat la inceputul lui 2003, si a fost urmat de un turneu mondial. A urmat albumul Elements pt. 2, editat de asemenea la Nuclear Blast in acelasi an.


In ianuarie 2005, Stratovarius a inregistrat un nou album purtand drept titlu numele grupului si editat la casa de discuri Sanctuary Records. In iunie 2005, Jari Kainulainen a parasit grupul, locul sau fiind luat de Lauri Porra.


Pentru Stratovarius a urmat un timp dificil, datorat dificultatilor financiare in care s-a aflat casa de discuri a grupului. Grupul a sustinut peste 100 de concerte si a participat la numeroase festivaluri. O perioada lunga de turnee obositoare prin Europa, japonia si America de Sud a inceput. Grupul a luat parte la turneul Monster Metal Madness impreuna cu Shakra si HammerFall. A fost un „pachet de lux” de power metal, cucerind Europa ca o avalansa. Pentru a-si putea edita noul album, Stratovarius s-au vazut nevoiti sa intre in proces cu casa lor de discuri. Aceasta „batalie” a durat mai bine de un an, si a sleit spiritul grupului. Pentru Tolkki, aceasta pare sa fi fost prea mult. El a parasit Stratovarius in 2008 si le-a dat celorlalti membri ai grupului dreptul sa faca ce vor cu grupul si cu porcesul respectiv. Ceilalti membri ai grupului Stratovarius au inceput sa lucreze totusi la un nou
album. Grupului i s-a alaturat tanarul si foarte talentatul chitarist finlandez Matias Kupiainen. In septembrie 2008, grupul s-a retras intr-un loc linistit pentru a se recrea si pentru a crea noi cantece. Rezultatul este un nou album, cu un sound melodic dar viguros, si bine elaborat tehnic. Intitulat Polaris, inregistrat in toamna lui 2008 si mixat de vechiul prieten al grupului, Mikko Karmila, albumul a devenit o alta stea polara pe cerul nordic. Melodii cu un sound puternic, aranjamente sofisticate, si piese de calibru heavy compun acest album plin de energie si muzicalitate. Este un album pe care cu siguranta toti fanii Stratovarius il vor adora. Polaris urmeaza sa fie lansat in intreaga lume spre finalul lunii mai a acestui an si va fi promovat de catre grup prin concerte sustinute in intreaga lume in 2009 si 2010.


Biletele de intrare la Rockin' Transilvania 2009 vor fi disponibile incepand de luni, 4 mai, prin reteaua Eventim (www.eventim.ro) , la pret redus de 90 RON pentru biletele valabile numai pentru o zi (13 iunie sau 14 iunie) si 130 RON pentru abonamente valabile pentru doua zile (13 iunie si 14 iunie). Oferta de bilete la pret redus pentru Rockin' Transilvania 2009 va fi valabila numai pana duminica, 10 mai 2009!

Biletele urmeaza sa fie vandute si international, prin retelele Evetim din alte tari. Rockin' Transilvania este un eveniment cultural organizat de Asociatia Rockin' Transilvania. Rockin' Transilvania este o actiune co-finantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Sibiu si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu.Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: