Expozitie si workshop foto la Stufstock 2010

de Buvnitz

Expozitie si workshop foto la Stufstock 2010

Stufstock aduce anul acesta prima editie a unui eveniment fotografic ce cuprinde workshopuri gratuite de fotografie, care se adreseaza atat amatorilor, cat si profesionistilor. Sub numele 'Vama sub lumini de Oscar', primul workshop se va desfasura sub indrumarea lectorilor Cosmin Somesan, Luca Achim, Catalin Savulescu si Cristian Crisbasan.

Un alt workshop sub umbrela ”Shoot the Rockstar” este cel sustinut de Andrei Pungovschi, care se adreseaza fotografilor ce au deja experienta si va surprinde povesti ale oamenilor care se intersecteaza in Vama Veche. ”Shoot the Rockstar” va avea loc in perioada 16-21 august, iar regulamentul si formularele de inscriere pot fi descarcate de pe stufstock.com, pana la data de 6 august.

Timp de o saptamana, participantii la workshopul ”Vama sub lumini de Oscar” vor urma cursuri teoretice si practice, la Baza Sportiva din Vama Veche. Natura interactiva a atelierelor, temele relevante pentru Vama Veche i concursurile organizate vor da ocazia participantilor sa se exprime liber, creativ. Workshopul organizat de 4K Broadcast Solutions pune la dispoziia pasionailor de fotografie, gratuit, cunostintele unora dintre cei mai buni lectori de fotografie - Cosmin Somesan, Luca Achim, Catalin Savulescu i Cristian Crisbasan - i cele mai bune sisteme de lumina continua de la Dedolight si KinoFlo, companii care au in palmares numeroase premii Oscar, CINEC si Emmy pentru inovatie si tehnologie.

In fiecare zi, pe toata durata workshopului, in Vama vor avea loc vernisaje ale unor fotografi romani apreciai: Anca Cernoschi („Natural”), Cristina Tinta („Mai aproape de stele”), Vlad Eftenie („Katia”), Florin Ghioca („Copiii Razboiului”), Andrei Zincenco („Calatorii”) , Cosmin Somesan („O lume 3D”), Cristian Calen („Un moment din viata”) i Radu Carnaru („Feminin”), expuse intr-un spaiu neconvenional, deschis publicului larg.

Workshopul ”Vama sub lumini de Oscar” este format din sase module cu teme diferite: fotoreportaj, fotografia de noapte, nud, fotografia de produs, portret i editare de imagine. Fiecare modul va cuprinde doua sectiuni: cea de teorie, unde cursanii vor primi noiunile de baza i cea aplicativa (”Hands On”), in care, sub indrumarea lectorilor, vor putea sa lucreze efectiv cu echipamentele profesionale. La finalul fiecarui modul se va organiza o intalnire in care se va face analiza imaginilor, iar cele mai bune fotografii vor fi premiate.

De asemenea, cunoscutii fotografi Vlad Eftenie si Florin Ghioca vor sustine prezentari speciale despre Street photography, respectiv despre fotografia de conflict si razboi.

“Din cate stiu, este pentru prima data cand se intampla asa ceva in Romania”, spune Florin Ghioca, unul dintre puinii fotografi de razboi din Romania la ora actuala, ”cu atat mai mult cu cat participarea publicului se face in mod gratuit si liber; astfel de initiative lipsesc la noi cu desavarsire. Oamenii sunt tot mai interesati de fotografie iar tehnologia actuala le permite tot mai multor persoane sa se apropie de arta fotografica. De aceea, noi, care am descoperit bucuria de a imortaliza, de a pastra imaginile fotografice in urma cu mai multi ani, suntem bucurosi sa impartasim din experienta noastra celor care vor sa invete”, adauga el.
In afara cursurilor si a vernisajelor, zilnic vor avea loc proiectii de fotografii pe diferite teme: Vama Veche, portret, peisaj sau fashion.

Cel de-al doilea workshop de fotojurnalism se adreseaza doar celor care au deja experiena fotografiei. Sub indrumarea discreta a fotografilor Andrei Pungovschi i Catalin Abagiu, care vor fotografia, la randul lor, cate un personaj, participantii vor cauta sa spuna in imagini povesti ale unor oameni care se intersecteaza in Vama Veche. ”Pentru unii, satul este locul in care traiesc, pentru altii, o evadare de sfarsit de saptamana sau o slujba de vara”, spune Andrei Pungovschi. ”Provocarea, pentru fiecare dintre participanti, este sa castige increderea oamenilor pe care ii vor fotografia si, implicit, accesul in vietile acestora”, adauga el. Vor participa fotografii Adriana Neagoe, Alexandra Dinca, Andrei Nacu, Bogdan Dinca, Bogdan Baraghin, Octav Ganea, Mircea Restea, Mihai Barbu i Cosmin Motei. Temele alese vor fi legate de Stufstock in primul rand prin locaie, identitatea festivalului fiind strans legata de imaginea localitaii Vama Veche i de tot ce inseamna atmosfera din acel loc. Workshopul isi propune sa arate cateva povesti, centrate in jurul unor personaje.

In ultima zi vor fi alese fotografiile care vor face parte din reportajele finale i ordinea lor in fiecare “poveste”. Fotografiile vor fi prezentate intr-o expoziie organizata ulterior la Bucureti.

Andrei Pungovschi (27 de ani) a lucrat ca fotoreporter la Mediafax, Ziarul Financiar si Columbia Missourian. In iulie 2007 i-a fost acordat premiul de excelenta la competitia de fotojurnalism Pictures of the Year International, la categoria Sports Action din Seward Park, in Seattle. Munca sa a fost, de asemenea, apreciata in cadrul College Photographer of the Year, The Missouri Press Association i Norhtweast Regional Emmy. Andrei a beneficiat de doua burse in Statele Unite ale Americii, la University of Montana si University of Missouri, precum si de un internship de fotojurnalism la Associated Press, Seattles. Andrei Pungovschi a absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti.

Aflat la a opta editie, Stufstock va avea loc intre in 16-22 august 2010, pe plaja din Vama Veche. Organizatorii vor aduce si acum trupe rock care deja au facut nopti albe cu mii de fani in Vama, in anii trecuti, cat si muzica noua, pe care Stufstock o lanseaza si o sustine, ca in fiecare an. Line-up-ul Stufstock 2010 insemna Zdob si Zdub, E.M.I.L., Trooper, Luna Amara, Kumm, Omul cu obolani, ZOB, Byron, Implant pentru Refuz, Altar i Trupa Veche. Dar, pe langa concertele extraordinare cu care Stufstock-ul si-a obisnuit de sapte ani publicul, vara aceasta evenimentul va sustine si alte forme de exprimare artistica: filmul, fotografia, literature i teatrul, totul sub umbrela eco. Festivalul este produs de compania Capricorn & Capricorn Productions.Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Concerte recomandate: