Suede la Bucuresti : Unora le place Britpop-ul

de Ana-Maria Gavrila

Suede la Bucuresti : Unora le place Britpop-ul


Arenele Romane au fost gazda unui spectacol deosebit – formatia de rock alternativ Suede a concertat pentru prima data la Bucuresti sambata, 4 iunie 2011, in cadrul unui turneu ce marcheaza revenirea britanicilor pe scena muzicii rock dupa o pauza de 7 ani.

Considerati pioneri ai curentului Britpop, alaturi de Blur, Pulp si Oasis, Suede este una dintre cele mai importante si mai influente trupe de gen ale anilor ’90. Detinatori ai unui disc de platina si a doua discuri de aur, britanicii hotarasc sa puna capat acestei cariere de success si se depart in 2003, fiecare dintre ei implicandu-se in proiecte solo. Brett Anderson lansaza in acest timp trei albume solo, iar in 2007 concerteaza si in Romania, in deschirea concertului MUSE.

Trupa aleasa pentru deschidere, The Mono Jacks si-a inceput recitalul undeva aproape de orele 20.00. Trupa – in componenta : Doru Trascau la voce si chitara, Florin Vasile, chitara si voce, Alex Voicu, bas si Dorian Cazacu, tobe – este intr-un plin turneu de pomovare a albumului de debut ‘Now In Stereo’. Stilul indie adoptat de The Mono Jacks – ritmuri post-rock, cu inflente ale rock-ului alternativ al anilor ’90 – este adesea asemanat cu cel al unor trupe internationale precum Interpol, Editors sau White Lies.

Poze de la concert gasiti aici: Poze Concert Suede la Bucuresti

Indie rock-ul este un gen cu un public aparte, iar The Mono Jacks nu fac exceptie, cei prezenti cunoscand melodii, cantand chiar alaturi de trupa. O comunicare deosebita intre vocal si spectatori, probabil unul dintre motivele pentru care concertele trupei sunt apreciate de publicul autohton. Piesele cantate, “Superstitions”, “When I Was Gone”, “Maria”, “Let it Burn”, “We’re All Gettig Older”, “Come Back Girl”, “Push the Pedal” au sunat incredibil de bine live, fiind sincer apreciate si aplaudate de public.

Dupa incheierea recitalului celor de la The Mono Jacks, au inceput pregatirile pentru britanicii de la Suede. Trupa s-a lasat insa asteptata, spectacolul lor incepand undeva dupa orele 21.00, cand membrii trupei : Brett Anderson – voce, Mat Osman – bas, Simon Gilbert – tobe, Richard Oakes - chitara, Neil Codling – keyboard sintetizator, chitara, au urcat rand pe rand pe scena si au inceput show-ul cu piesa “This Hollywood Life”. Brett Anderson pare intr-o forma de zile mari, foarte energic, aplaudat de un public entuziast. “She”, “Trash” si “Filmstar”, piesa dupa piesa, sunt cantate impecabil de Brett Anderson.

Animal Nitrate” si “We are the Pigs” se numara probabil printre piesele preferate de public, judecand dupa reactia lor. Un intro cantat la keyboard de Neil Codlings anunta piesa “By the Sea”, care - de aceasta data se numara - si printre preferatele mele. Ceva mai ritmate, “Killing of a Flashboy” si “Can’t Get Enough”, Brett a indemnat publicul sa cante alaturi de el.

Everything Will Flow”, “So Young”, “Metal Mickey” sunt cantate la fel de energic, iar cu inceptul acoustic al piesei “The Wild Ones”, Brett Anderson se apropie de public, cantand de pe marginea scenei. “New Generation”, care aminteste de fapt de generatia anilor ’90, este cantata acum unui public divers, de tineri si chiar foarte tineri, un public venit de te miri unde (langa mine era cineva venit tocmai din Slovenia).

La piesa “Beautiful Ones” spectatorii au cantat impreuna cu solistul refrenul binecunoscut. A fost un moment deosebit mai ales pentru aceia din primele randuri, deoarece Brett Anderson a coborat de pe scena si le-a strans mana celor din public. Show-ul celor de la Suede s-a incheiat cu bis-ul “Saturday Night” si o ploaie zdravana.

Concertul Suede a fost pentru multi un “must see”, o parte din istoria Britpop-ului fiind prezenta pe scena Arenelor Romane. Am avut posibilitatea sa vedem un spectacol in esenta britanic : profesionalism, eleganta si stil.

Setlist

This Hollywood Life
She
Trash
Filmstar
Animal Nitrate
We Are the Pigs
By the Sea
Killing of a Flashboy
Can’t Get Enough
Everything Will Flow
So Young
Metal Mickey
The Wild Ones
New Generation
Beautiful Ones

Saturday NightDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:

Înscrie-te la newsletter


Like us on Facebook