Biografie System of a DownSystem of a Down

Genuri muzicale:
NumetalAlternativeExperimental

Trupe similare:
Slipknot  Linkin Park  Vita de Vie  Evanescence  Korn  Green Day  Coma

System Of A Down s-au infiintat in 1995 in Los Angeles, California. Toti cei patru membrii sunt de origine armeana. Trupa a dobandit succesul mainstream cu piese precum Chop Suey! sau mai nou Hypnotize, castigand si numeroase premii Grammy.
Solistul Serj Tankian si chitaristul Daron Malakian au facut parte dintr-o formatie numita Soil, care in 1995 s-a despartit. Cei doi au infiintat System Of A Down, al carei nume a fost luat dintr-un poem scris de Malakian. Shavo Odadjian li s-a alaturat ca basist in timp ce la baterie a fost cooptat Andy Khachaturian.
La cateva luni de la infiintare, apare Untitled 1995 Demo Tape, urmat in 1996 de Demo Tape 2.
In vara lui 1998, System Of A Down scot albumul de debut self-titled. Primul single de pe acest album, intitulat Sugar, incepe sa fie difuzat la radio, urmat la scurt timp de o alta piesa, Spiders. Dupa aparitia materialului, trupa sustine numeroase concerte, aparand chiar si in deschidere la Slayer.
Toxicity apare in 2001, fiind inca pe prima pozitie a topurilor in saptamana in care au avut loc atentatele din septembrie din Statele Unite. Evenimentele politice fac ca piesa Chop Suey! sa fie interzisa la radio, din pricina versului '(I don't think you) trust in my self-righteous suicide'. In ciuda acestui fapt, piesa este nominalizata la premiile Grammy.
Dupa lansarea albumului, trupa ia parte la un turneu in Statele Unite alaturi de Slipknot, urmat la inceputul lui 2002 de un turneu impreuna cu Rammstein. In noiembrie 2002 apare Steal This Album!, denumit asa din pricina unui incident: cateva piese au scapat pe Internet cu mult inainte ca albumul sa aiba o forma finala, membrii trupei postand pe site chiar o declaratie oficiala in care spuneau ca materialul este neterminat. Dolmayan va declara in interviuri ca nu il deranjeaza faptul ca le este piratata muzica, ci faptul ca este facut public ceva care se afla inca in stare provizorie.
In 2005 apare albumul dublu Mezmerize/Hypnotize, cele doua fiind lansate la o distanta de cinci luni.
Mezmerize este lansat in luna mai, cu doua single-uri de succes: B.Y.O.B. si Question!. Hypnotize este lansat in noiembrie 2005.
In mai 2006, trupa anunta ca va lua o pauza. Daron Malakian infirma zvonurile potrivit carora formatia s-ar destrama. 'Este totusi sanatos sa luam o pauza', a spus el.
Ultimul concert inainte de despartirea temporara a avut loc in august 2006. "Ne vom intoarce", a spus Malakian la sfarsitul concertului. "Doar ca nu stim cand".
Solistul Tankian va lansa in toamna lui 2007 primul sau album solo, intitulat 'Elect The Dead'.

Stil: alternative metal/experimental rock

Componenta:
Serj Tankian - voce, clapa, chitara
Daron Malakian - voce, chitara
Shavo Odadjian - bass
John Dolmayan - tobe

Discografie:
System of a Down (1998)
Toxicity (2001)
Steal This Album! (2002)
Mezmerize (2005)
Hypnotize (2005)


SYSTEM OF A DOWN
www.systemofadown.com
www.myspace.com/soad