T.REX la Bucuresti : O Farama de GlamRock in Secolul XXI

de Ana-Maria Gavrila

T.REX la Bucuresti : O Farama de GlamRock in Secolul XXI


Cea de a doua seara speciala din seria evenimentelor Classic Rock Nights i-a adus pe scena din Hard Rock Cafe din Bucuresti pe T.Rex, intr-un concert plin de hituri cunoscute si indragite de publicul larg - “Get it On”, “20th Century Boy”, “Children of the Revolution”, „Metal Guru”, pentru a enumera doar cateva. Alaturi de ei pe scena au urcat alte doua trupe romanesti : QuantiQ si MANFELLOW.

Indiferent daca esti sau nu fan sau ascultator oarecum fidel al albumelor T.Rex, le recunosti si le fredonezi melodiile involuntar : majoritatea le-ai auzit in filme si la Radio sau, daca ai fost destul de atent, mentionate de numerosi alti artisti ca influente in cariera lor. Personal, cand ma gandesc la T.Rex am in minte fragmente din „magia” VELVET GOLDMINE – o reconstructie a atmosferei glam a anilor ’70, unde un Brian MOLKO extrem de tanar interpreteaza o versiune acida a piesei „20th Century Boy”, pe care am ascultat-o obsesiv o buna perioada.
Stilul lor – amestec de Prog Folk, Psychedelic Rock si Glam Rock – si-a regasit ecoul in piesele unor artisti precum The Smiths, The Who si, bineinteles , David Bowie. Astazi, trupa concerteaza in formula : Jay Spargo - voce, Linda Dawson - backing vocals, Graham Oliver (fondatorul trupei SAXON) - chitara, Tony Allday – bas, Dave Major – clape si Paul Fenton (tobe).
Din pacate am ajuns dupa ce prima trupa din deschidere – QUANTIQ – isi incepuse cantarea; auzeam in timp ce imi faceam drum catre scena, prin Hard Rock Cafe-ul nu foarte aglomerat, ceea ce – aveam sa imi dau seama dupa cateva clipe – era ultima piesa din show-ul lor. Pana am apucat sa ma lamuresc ce si cum (pentru ca nu-i mai ascultasem pana in acel moment) am facut un scurt calcul matematic privind media de varsta a „quanticilor”. Nu am reusit insa sa leg rezultatul de ceea ce se auzea : un sound elaborat, cu versurile piesei „Fantasme” destul de complexe – o muzica ce iti inspira un suflu old-school, insa foarte bine interpretata.
Acum cand scriu aceste randuri, ascult piesa „Angels” cu „un titlu mai lung” (varianta data de Vlad (clape) in fata nedumeririi mele) si imi pare rau ca nu i-am prins de la inceput. Sper totusi sa ii mai vad si cu alte ocazii; sunt curioasa cine le compune muzica si ce directie vor aborda pe viitor.
Setlist QuantiQ : „Fum de tigara”, „Un nou inceput”, „Where Angels Go To Have A Nice Relaxing Drink”, „Fantasme”
Cea de a doua trupa din deschidere, Manfellow, este castigatoarea competitiei GBOB Romania 2011 si ne va reprezenta la marea finala mondiala de anul acesta. Fuziunea de genuri ce defineste stilul bucurestenilor a schimbat atmosfera din Hard Rock Cafe : riff-uri energice, influente indie la tot pasul si pasaje electro-pop catchy care nu doar au prins publicul, ci l-au si indemnat sa fredoneze alaturi de ei versurile unor piese precum „Why”, „Seize the Day” sau „Chasing the Sun”.
Solistul si-a luat rolul de a crea o atmosfera de concert in serios si, desi timpul nu le-a permis sa parcurga intregul setlist, membrii Manfellow pareau ca se distreaza de minune pe scena si ca doresc cu tot dinadinsul sa ne molipseasca.
Cum ambele pauze de change over au fost animate de extragerile de bilete cu premii – tablourile unei tinere artiste precum si abonamente OST – ce au captat atentia publicului asupra seriilor buclucase. Desigur ca s-a glumit pe seama acestor momente, insa initiativa organizatorilor este de apreciat.
Intro-ul ce anunta intrarea pe scena ne-a dat ceva batai de cap, deoarece sunetele ce bruiau nu erau tocmai dintre cele mai fericite. Insa totul a revenit la „normal” cand membrii formatiei si-au facut aparitia, incepand in mod surprinzator cu „Metal Guru” si nu s-au oprit decat dupa alte doua piese cand Jay Spargo i-a salutat ce cei prezenti in Hard Rock Cafe.
Atmosfera concertului a fost una destinsa, aproape fiecare piesa in parte fiind prezentata de catre solist, care multumea spectatorilor pentru aplauze si reactii. Mi-a placut momentul „Teenage Dream”, usor melancolica si bluesy fata de versiunea pe are mi-o aminteam eu. Desi nu cred ca era nevoie de o introducere foarte elaborata, simpla rostire a cuvantului „revolution” a avut reactii pe masura, caci „Children of the Revolution” este fara indoiala una dintre cele mai indragite piese T.Rex.
Un moment interesant a fost cel al piesei „The Groover”, in timpul careia Jay Spargo a prezentat cu mult umor fiecare membru in parte, urmand ca apoi sa paraseasca rand pe rand scena pentru a lasa loc lui Graham Oliver si lui Paul Fenton sa-si etaleze maiestria. Si am avut ce auzi, dar mai ales vedea, deoarece chitaristul Graham Oliver este extrem de expresiv in interpretarea sa.
„Jeepster” prezentata ca preferata basistului Tony Allday a fost un alt episod dinamic, iar „Get It On” – ca „ultima” piesa – a multumit publicul, dar mai ales pe un domn care striga cu toti plamanii titlul piesei ori de cate ori cate o scurta pauza ii oferea prilejul. Bis-ul a constat in alte doua piese „20th Century Boy” – preferata mea, de altfel – si, desigur, „Hot Love”.
Singura parere de rau legata de seara Classic Rock Nights dedicata T.Rex este ca nu am reusit sa avem parte de acele momente deosebite anuntate de organizatori inaintea concertului – probabil din cauza intarzierii sau a numarului nu foarte mare de spectatori, aceste piese au fost „taiate” din setlist, cum am reusit sa vad in timpul spectacolului, fiind aproape de scena.
Ma bucur ca, in cele din urma, m-am numarat printre cei veniti in Hard Rock Cafe sa vada actuala componenta T.Rex interpretand piese din perioada de aur a grupului, ce au ramas in istoria Glam Rock-ului si au incantat si inspirat atati alti artisti.

SETLIST T.REX :

„Metal Guru”
„Riding a White Swan”
„Telegram Sam”
„Cosmic Dancer”
„Easy Action”
„Truck on Tyke”
„New York City”
„Teenage Dream”
„Children of the Revolution”
„Laser Love”
„The Groover”
„I Love to Boogie”
„Jeepster”
„Get It On”



ENCORE :
„20th Century Boy”
„Hot Love”



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: