Biografie Tarja TurunenTarja Turunen

Genuri muzicale:
GothicMelodicSymphonic

Trupe similare:
Nightwish  Evanescence  Epica  In Flames  HIM  Children Of Bodom  Within Temptation

Tarja Turunen, pe numele sau intreg Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli, s-a nascut pe 17 august 1977 in orasul Kitee din Finlanda.
A inceput sa studieze muzica la varsta de sase ani, mutandu-se in orasul Kuopio pe cand avea 18 ani pentru a urma cursurile Academiei de Muzica Sibelius. In 1996 infiinteaza formatia de metal simfonic Nightwish, impreuna cu colegul sau de facultate Tuomas Holopainen.


Tarja devine cunoscuta pe plan international odata cu aparitia albumului Oceanborn in 1998. Paralel cu activitatea alaturi de trupa Nightwish, este angajata a Operei Nationale Finlandeze.
In 2002, ia parte la turneul Nightwish in America de Sud. In anul 2004, lanseaza un single de Craciun intitulat Yhden Enkelin Unelma (One Angel's Dream).


In octombrie 2005, Turunen este rugata printr-o scrisoare publica de catre colegii sai de trupa sa paraseasca Nightwish, din pricina divergentelor de atitudine si din pricina pretentiilor ei financiare tot mai mari.
 
Cariera solo a Tarjei Turunen incepe in decembrie 2005, cand sustine concerte de Craciun in Finlanda, Germania, Spania si Romania. Cateva luni mai tarziu inregistreaza vocea pentru albumul de debut al fratelui sau, Timo Turunen, sustinand in acelasi timp concerte la Savonlinna Opera Festival.


Albumul de debut Tarja Turunen se intituleaza 'My Winter Storm' si este anuntat pentru data de 9 noiembrie 2007 la Universal Music. Primul single de pe acest album se intituleaza I Walk Alone.

 

Pe 10 septembrie 2008, un reprezentant Spinefarm Records a anuntat ca Tarja va lansa un nou EP in data de 1 decembrie, intitulat The Seer EP. In prima luna a lui 2009 a urmat o editie speciala a discului My Winter Storm. In prezent Tarja lucreaza la al doilea album solo ce poarta titlul What Lies Beneath. Discul va fi lansat cel mai probabil in 2010.


Discografie cu Nightwish:
Angels Fall First (1997)
Oceanborn (1998)
Wishmaster (2000)
Over the Hills and Far Away (2001)
Century Child (2002)
Once (2004)

Discografie solo:
Henkays Ikuisuudesta (2006)
My Winter Storm (2007)
TARJA TURUNEN
www.tarjaturunen.com
www.myspace.com/tarjassturunen