Cronica Revelion Rock la Helsinki

de Morrison

Cronica Revelion Rock la Helsinki

Se stie, cred, ca cel putin in ceea ce priveste muzica, Finlanda este un fel de taram al fagaduintei, sau locul tuturor posibilitatilor. De la un pop trist la sounduri suparate pentru oameni mari, oferta este cat se poate de variata. Cu atat mai mult in perioada sarbatorilor de iarna, cand pe langa intalniri programate cu Mos Craciun (langa Rovaniemi, capitala Laponiei se afla satul lui Mos Craciun, iar turistul se poate programa pentru o intalnire cu Mosul), omul de rand se poate bucura si de cateva concerte.

Primul lucru care m-a socat cand am ajuns acolo a fost linistea. Pe strazi, in mijloacele de transport, oameni cat poti sa ii numeri pe degetele de la o mana. Unde e aglomeratia urbana? Unde e galagia? In carciumi, aveam sa aflu. Pe 30 decembrie drumurile m-au purtat la una din serile Helldone, festival care are loc in perioada asta in mai multe orase din Finlanda. Helldone este sold out cu luni inainte, in conditiile in care limita de varsta este peste 18 ani si o singura persoana nu are voie sa cumpere mai mult de doua bilete (regulile se aplica concertelor din Helsinki, am inteles ca in Oulu si Tampere, celelalte orase unde se mai tine festivalul, regulile sunt mai flexibile). Pe 30 decembrie, in Tavastia, a avut loc concertul Sara, Negative si The 69 Eyes.



Nu mai ascultasem Sara pana in seara concertului si nici atunci nu pot sa spun ca am ascultat cu mare atentie, in primul rand pentru ca nu stiu finlandeza, iar Sara canta in finlandeza. In al doilea rand, desi ei au trecut la influente pe myspace Tool si Metallica, mie mi s-a parut ca mai degraba sunt influentati de HIM. In orice caz, ca warm up band au fost ok, desi lumea astepta, in mod evident, Negative si The 69 Eyes.

Negative se aseamana, daca vreti, cu The Rasmus, adica muzica lor e tot un rock saltaret, cu

versuri

despre iubiri pierdute si inimi frante. Insa fac atmosfera, si asta conteaza enorm. S-a vazut ca ceea ce fac, fac cu pasiune, si a fost genul acela de cantare de la care se pleaca cu zambetul pe buze.



La The 69 Eyes nu am stat decat cateva piese, am ascultat Gothic Girl in varianta Gothic Slut si inca vreo doua piese despre vampiri si ceva de genul I feel so lonely I could cry". Am plecat, urma revelionul si concertul Hanoi Rocks.

Dupa cum spuneam, de revelion oferta este foarte variata. De la diversi DJ si formatii de care nu am auzit, pana la HIM, Korpiklaani sau Hanoi Rocks, concertele sunt numeroase.



Revelionul m-a gasit in Virgil Oil Co., la unul din ultimele concerte ale fenomenului finlandez numit Hanoi Rocks. Nu cred ca exista finlandez care sa nu stie sa fredoneze cateva cantece. Hanoi Rocks este o formatie care trebuia sa faca istorie. Erau pe drumul spre succes, intr-un turneu prin SUA, cand bateristul Razzle a murit intr-un accident de masina. Formatia nu si-a revenit in urma acestei tragedii, au fost despartit o vreme, apoi s-au reunit si au mai scos cateva albume. Si acum se despart iar.



Fiind un fel de formatie nationala, faptul ca se despart iar este o drama nationala. Concertul de revelion trebuia sa fie ultimul din Finlanda (dupa care urmau cateva in Japonia si apoi sfarsitul), dar datorita cererii impresionante din partea publicului, formatia s-a hotarat sa mai sustina patru concerte in aprilie. Dar pentru ca cele patru concerte au fost sold out de la sfarsitul lui noiembrie, au mai anuntat inca doua concerte. Evident, acum sunt sold out si acestea. In ritmul asta, poate ca nu se mai despart (noi avem vreo formatie de genul asta? Cred ca mai degraba nu avem public de genul asta.).

Virgin Oil Co. a fost neincapator, iar concertul fara pata. La 12 fara 10 secunde, formatia s-a urcat pe scena si vocalul a facut numaratoarea inversa, dupa care concertul a inceput in maxima forta. Nu stiu exact cat au cantat, oricum publicul nu avea de gand sa-i lase sa termine prea repede. In plus, membrii trupei au dat dovada si de simt al umorului, pentru ca au spus, in timpul cantarii, lucruri de genul si ca sa nu mai fiti tristi ca ne despartim, va mai cantam o piesa."



Desi mi-au placut ambele concerte, asteptam cu nerabdare 1 ianuarie, cand in Nosturi urmau sa cante Battlelore, Metsatll si Finntroll. Battlelore ascult de ceva vreme si cum nu am sperante sa ii vad prea curand acasa, ma bucur ca am avut ocazia sa ii vad acolo. De Metsatll auzisem numai lucruri bune, dar nu ascultasem, iar pe Finntroll am regretat ca nu i-am vazut in Romania, desi mare fan nu puteam sa spun ca sunt.

Majoritatea concertelor din Finlanda sunt cu limita de varsta (18 ani, respectiv 23 in anumite localuri), asa ca tineretul de acolo probabil ca este destul de frustrat. Insa cand prind cate un concert de genul asta, fara limita de varsta, vin in numar impresionant de mare.

Pe mine Battlelore m-au lasa fara cuvinte. E drept ca publicul a reactionat mult mai galagios la celelalte doua (cum poate era si firesc, Battlelore au fost totusi formatia de deschidere). Playlistul mi s-a parut foarte bine gandit, cateva piese de pe The Last Alliance", ultimul lor album, dar si piese de pe Third Age of the Sun", Sword's Sngs" si Evernight". Dupa concert, membrii Battlelore au facut un scurt meet and greet cu fanii.



Metsatll, dupa cum am spus, nu mai ascultasem, insa publicul era familiarizat cu muzica lor. Cum nu inteleg nici estoniana, nu prea stiu despre ce s-a cantat acolo, dar cand toata sala era cu pumnii in sus si striga hei", simteai ca in momentul ala pleci la lupta sa te bati cu orcii si cu balaurii. Pe langa asta, in Metsatll activeaza la cimpoi, fluiere si cateva instrumente de natura dubioasa Lauri, un individ care pare a fi un druid venit din padure direct pe scena.

Despre Finntroll nu stiu ce as putea sa spun ca sa conturez macar atmosfera din timpul concertului. Puteau sa cante trei zile incontinuu ca publicul ar fi ramas sa asculte. Nici nu mai conta daca lumea intelegea sau nu versurile. S-a incercat un wall of death timid, dar manifestarile au fost preponderent hore (la un moment dat, in mijlocul horei au fost prinse doua domnisoare, imbracate.. frumos care dansau... sugestiv) sparte apoi intr-un haos general.



Insa nu concertele m-au impresionat cel mai mult, ci locatiile in sine. Tavastia, Nosturi, Virgin Oil Co., On the Rocks (o carciuma celebra din Helsinki) au in comun cateva elemente: sunetul este fara pata, se aude foarte bine de oriunde, apoi scena este vizibila din orice unghi. Majoritatea au balcon, de unde iarasi se aude bine si unde pot sta la concert cei care nu vor sa se ingramadeasca in fata scenei. Nu stiu sa spun cam ce suprafata au, dar in mod cert sunt mult mai mari decat orice club am vazut la noi. Si inca un element destul de important, nu se fumeaza inauntru. Pentru fumatori este amenajata un fel de cusca in interiorul clubului, sau se fumeaza afara, pentru cine poate sta la -15 grade. E destul de reconfortant sa nu mirosi ca
o scrumiera cand ajungi acasa.

SK



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: