The Animals: Romania ar trebui sa se astepte la un show perfect

21 Martie 2011 Buvnitz

The Animals: Romania ar trebui sa se astepte la un show perfect

Am avut onoarea de a sta de vorba cu John Steel, singurul membru ramas din formula originala The Animals. Grupul va sustine un concert in data de aprilie in clubul Jukebox din Bucuresti, fapt pentru care am discutat cu John despre ce se intampla cu The Animals in 2011, cat de drastice au fost schimbarile, ce a insemnat lupta pentru nume in termeni legali precum si multe alte detalii interesante. Dar mai multe informatii puteti afla chiar din interviul de mai jos.

Vestea concertului a venit ca o mare surpriza pentru fanii din Romania, poate ca multi nici nu stiau ca The Animals ramane si in 2011 o formatie activa. Au existat foarte multe schimbari de componenta in toti acesti ani si probabil ca multi vor sa afle in ce formula veti canta la Bucuresti.

In formula actuala The Animals activez eu (John Steel, tobosarul original The Animals), Mick Gallagher la clape (membru inca din 2003), Pete Parton la voce si bass, un frontman foarte bun si o voce incredibila, John Williamson la chitara (fost membru Titanic, o trupa cunoscuta in anii 70)...o componenta foarte buna, lucram impreuna cu placere si consider ca suntem o trupa live foarte buna. Nu avem inregistrari asa ca este mai degraba o abordare directa dar de succes.

Te-ai gandit vreodata sa renunti? Cu atatea schimbari sunt sigur ca a existat un moment in care ai luat in calcul varianta retragerii.

In anii 70 m-am alaturat lui Chas Chandler (primul basist The Animals), la acea vreme avea o companie de management artistic. Atunci am descoperit o noua trupa intitulata Slade. Am lucrat impreuna la promovarea acelui nume iar in paralel lucram si cu alte trupe. La inceputul anilor 90 am decis sa cant din nou sub numele The Animals iar de atunci am avut ocazia de a lucra cu muzicieni incredibili. In ce priveste intrebarea ta, in toti acesti ani m-am bazat pe faptul ca The Animals este important ca nume, schimbarea de personal este un moment inevitabil in viata oricarei trupe. Sigur ca au fost momente grele, important este sa ai incredere in potentialul tau.

In anii 80 ai renuntat la activitatea de studio...

Traim intr-o lume diferita, pe atunci contractele pentru inregistrari erau diferite, intreaga industrie se baza pe alte legi. Astazi nu te poti baza pe casele de discuri, trebuie sa inregistrezi independent pentru ca apoi sa vinzi materialul pe internet sau la concerte.

Ultimul album The Animals avea insa influente new wave, chiar si post punk. La acea vreme aceste genuri erau totusi la mare cautare in piata muzicala. Cum ati evoluat de la celebrul The House Of The Rising Sun la stilul prezentat pe ultimul disc oficial The Animals?

Cred ca am vrut un pas inainte pentru The Animals. Trebuia sa cantam si hiturile vechi, pana la urma nu poti urca pe scena fara House of Rising Sun sau We Gotta Get Out of This Place..dar in acelasi timp vroiam sa inregistram material nou, diferit. Acel album a fost compus in mare parte de Eric iar la vremea respectiva a fost pasul corect pentru ca era vorba de o reuniune si aveam material nelansat. Nu cred ca acest lucru se va mai intampla a doua oara, exista prea multa tensiune intre noi.

Pentru House Of The Rising Sun exista nenumarate variante cover, de la piese pop si pana la compozitii metal. Care a fost cea mai ciudata varianta asculta de tine?

Sa fiu sincer nu am ascultat multe variante, probabil ca tu ai ascultat mai multe decat mine. Pot doar sa spun ca versiunea The Animals este cea care ramane in final intiparita in mintea ascultatorului, pana la urma nu poti asocia The Animals fara aceasta compozitie. Este o piesa de care sunt mandru si ma bucur enorm ca exista atat de multe variante cover. Am ascultat recent un cover inregistrat de solistul Frankie Goes To Hollywood si nu am fost foarte impresionat. A fost prima piesa folk crossover..a fost pentru prima data cand o piesa folk era cantata cu ajutorul instrumentelor electrice deci este de inteles de ce aceasta piesa a avut un impact atat de mare.

Tin minte ca a fost si primul single cu o durata atat de lunga. In acele vremuri un single avea o durata medie de 2:30 si asta datorita posibilitatilor tehnice. Pur si simplu nu puteai inregistra mai mult de trei minute pe un disc. Cand am inregistrat House Of The Rising Sun nu ne-am gandit ca va deveni un single. Din fericire eram la inceputurile erei discului vinil asa ca am reusit sa includem o piesa de peste 4 minute. Apoi au aparut Bob Dylan si Led Zeppelin cu piese single de peste 7 minute. Probabil ca The Animals a fost prima trupa care a spart aceasta bariera. Dar nu a fost nimic intentionat.

The Animals este una din trupele ce au fost incluse in celebrul Rock And Roll Hall Of Fame. Care a fost primul tau gand la aflarea vestii?

Sa fiu sincer nici nu stiam ce e Rock And Roll Hall Of Fame. Un prieten mi-a povestit cat de important este acest moment, tin minte ca l-am intrebat daca merita sa merg si mi-a raspuns ca sunt nebun. A fost o experienta placuta.

Au existat probleme legale in ce priveste numele The Animals?

Desigur, in special in ultimii ani. Am primit o copie a unui CD semnat The Animals, era vorba de o trupa de adolescenti. Dar am trimis un mail catre Uniunea Compozitorilor pentru a evita in viitor astfel de intamplari iar avocatul mi-a spus ca Eric Burdon (primul solist The Animals) tocmai a cerut inregistrarea numelui. Nu a fost un gest foarte frumos pentru ca Eric a cantat din 1968 sub numele Eric Burdon Band iar numele The Animals a fost uitat timp de 30 de ani. Brusc incearca sa inregistreze numele The Animals.

Am inregistrat The Animals in Anglia iar de aici a pornit un intreg conflict. In final am primit drepturile asupra numelui The Animals insa Eric a apelat la recurs. Situatia ramane in favoarea mea insa nu s-a stabilit o decizie finala.

Cum vezi schimbarile in industria muzicala?

Exista foarte multe etape in aceasta industrie. Pe vremea noastra era totul mult mai simplu. Ascultai o piesa, iti placea si apoi incercai sa canti acea piesa. In final am ajuns un numar impresionant de trupe cu un gen similar. Problema era ca nimeni nu stia de existenta acestei scene. Ulterior au aparut The Beatles iar intregul fenomen a explodat.

Acum exista atat de multe influente si atatea moduri in care poti face muzica. Tehnologia este mult mai complicata, ai sansa de a inregistra orice sunet posibil. In ziua de azi poti compune muzica cu telefonul. Poti compune un album intreg in sufragerie. E ciudat.

La ce ar trebui sa se astepte fanii din Romania?

La ce e mai bun desigur. Imi doresc sa fac cunostinta cu acesti oameni si le promit ca vom incerca sa oferim un show perfect. Suntem o trupa muncitoare, cantam foarte mult si avem experienta in domeniu. Ne bucuram de concerte si asta este cel mai important. Nu suntem o trupa cover, ne bucuram de existenta noastra. Promitem ca veti avea parte de o seara memorabila.

Castiga 6 CD-uri si 6 bilete la concertul The Animals! Pe Facebook!


Concerte recomandate: