Biografie The DoorsThe Doors
Trupa americana The Doors s-a format in 1965 in Los Angeles. Ideea infiintarii trupei i-a apartinut initial solistului Jim Morrison (James Douglas Morrison), care l-a intalnit in 1965 pe Ray Manzarek, la acea vreme clapar in formatia Rick And The Ravens.
Cei doi au infiintat Ther Doors, numele fiind luat din titlul cartii lui Aldous Huxley, The Doors Of Perception, care la randul sau il luase dintr-un vers al poetului William Blake. La scut timp sunt cooptati Krieger si Densmore.
LP-ul intitulat The Doors este inregistrat in august 1966 si apare in ianuarie 1967. Acesta include si piesa dramatica The End.
Break on Through (To the Other Side) este primul single de pe acest material, urmat de Light My Fire, care imediat dupa lansare devine un hit, aducandu-i pe The Doors in aceeasi categorie muzicala in care se aflau Jefferson Airplane si The Grateful Dead. 
Inca de la inceput, personalitatea controversata a solistului Jim Morrison, care refuza sa faca acele compromisuri considerate inerente unei cariere muzicale in acele timpuri, le aduce cateva obstacole din partea caselor de discuri sau posturilor de radio si televiziune, dar in acelasi timp mai mult public, atras de carisma artistului.
Al doilea LP Doors apare in 1967, intitulat Strange Days. Piesa When the Music's Over ii aduce lui Morrison reputatia de 'saman al rock-ului'. In acelasi an apar pe coperta revistei Rolling Stone.
Al treilea album de studio, Waiting for the Sun, sta o perioada sub semnul incertitudinii datorita dependentei de alcool a solistului Morrison. Albumul apare totusi in 1968, fiind in opinia multora momentul culminant al gloriei formatiei.
In martie 1969 are loc incidentul in urma caruia Jim Morrison este arestat si acuzat de expunere indecenta in fata publicului. In cartea sa autobiografica, Manzarek sustine ca solistul a mimat acesta expunere, profitand de psihoza maselor, si ca este nevinovat.
Solistul lasa activitatea alaturi de formatie pe plan secund si incepe sa scrie un alt volum de poezii, ale carui versuri vor aparea pe albumul An American Prayer.
Al patrulea album de studio intitulat The Soft Parade apare in 1969.
In 1970 apare albumul Absolutely Live, la Elektra Records, cu inregistrari din concertele sustinute de The Doors in 1969 si 1970. 
Un an mai tarziu este lansat L.A. Woman, un nou succes muzical, in ciuda starii din ce in ce mai degradate in care se afla solistul, stare care culmineaza cu pierderea cunostintei pe scena, in concerte.
In martie 1971, la scurt timp dupa aparitia acestui album, Jim Morrison decide sa petreaca o perioada de timp in Paris impreuna cu prietena sa Pamela Courson, incercand sa impune un suflu nou carierei sale de poet. Pe 3 iulie 1971, Morrison este gasit mort in camera sa de hotel din Paris, in imprejurari care nu au fost nici pana in prtezent complet elucidate. Cauza oficiala a mortii a fost stabilita ca fiind un atac de cord survenit in urma unei supradoze de droguri.
Dupa moartea solistului, Krieger si Manzarek scot doua albume intitulate Other Voices si Full Circle, care insa nu au acelasi succes pe care le-au inregistrat albumele cu vocea lui Jim Morrison.
In 1978 apare An American Prayer, o colectie de poezii recitate de catre Morrison.
Trupa The Doors este readusa in atentia publicului odata cu aparitia filmului regizat de Oliver Stone, in 1991, The Doors, cu actorul Val Kilmer in rolul lui Jim Morrison.
In 2001 Ray Manzarek, John Densmore si Robby Krieger se reunesc pentru a sustine cateva concerte sub numele The Doors, avand cativa solisti vocali invitati, printre care Scott Weiland de la Stone Temple Pilots si Ian Astbury de la The Cult..
Pe data de 24 iulie, 2007 a fost lansat un box-set ce cuprinde inregistrarea unui concert sustinut la Boston Arena pe data de 10 aprilie, 1970.

Stil: psyhedelic rock/blues/hard rock

Componenta:
Jim Morrison - voce
Robby Krieger - chitara/voce
Ray Manzarek - keyboards/bas/voce
Hohn Densmore - tobe/percutie

Discografie:
The Doors
Strange Dayes
Waiting for the Sun
The Soft Parade
Morrison Hotel
L.A. Woman
Other Voices
Full Circle
An American Prayer
Alive, She Cried
THE DOORS
www.thedoors.com
www.myspace.com/thedoors