The Ocean - Anthropocentric (cronica de album)

de Buvnitz

The Ocean - Anthropocentric (cronica de album)


In pregatirea concertelor Cult Of Luna, The Ocean si Lo! la Bucuresti si Timisoara, va prezentam o retrospectiva discografica a celor trei formatii prezente.

The Ocean este unul din motivele pentru care tinerii asimilati de curentul clonelor 'moderne' din ultimii 10 ani au inceput sa descopere si formatii ce se pot distanta de normele uzuale si mai mult, lanseaza cu fiecare album o capodopera conceptuala.

Poate ca Heliocentric nu a fost o capodopera individuala insa odata cu lansarea lui Anthropocentric intregul concept a devenit poate cel mai bun material lansat vreodata de The Ocean, desi cariera lor este departe de a fi incheiata.

La origine nemti, un amestec ingenios de avant-garde, experimental, un colectiv ce live prezenta un zid sonor in care gasesti cu usurinta influente post-metal, progresiv, sludge si foarte multe elemente experimentale.



Conceptual, 2010 a fost cel mai experimental an pentru The Ocean. Un album concept, format din doua parti intitulate Heliocentric respectiv Anthropocentric. Heliocentric avea la baza ideea conform careia Pamantul se invarte in jurul soarelui iar acesta este centrul galaxiei noastre, o idee promovata initial de Nicolaus Copernicus si Galileo Galilei.

Anthropocentric este exact opusul si vine cu ideea ce a stat la baza Crestinismului Fundamental. Pamantul este de fapt centrul unui Univers cu o vechime de doar 5000 de ani. Piesele sunt inspirate dintr-o carte scrisa de Fyodor Dostoyesky, The Brothers Karamazov, o conversatie intre doi frati, Ivan (un ateu) si Alyoscha (un preot).

Comparatiile nu se opresc deloc aici, in timp ce Heliocentric a obtinut pareri foarte impartite din partea fanilor si a presei deopotriva, Anthropocentric vine drept cel mai accesibil material din intreaga cariera The Ocean, o departare destul de mare fata de dublul album Precambrian din 2007.

Si poate nu chiar asa de mare, Anthropocentric pare o continuare surprinzatoare a lui Precambrian si o completare pentru Heliocentric, un disc destul de experimental si asezat. Cele doua discuri sunt un adevarat monument, conceptual si ideologic pot face cu usurinta subiectul unei analize de doctorat si este de remarcat faptul ca desi Heliocentric are la baza un concept liric destul de complex, Anthropocentric vine cu momente foarte simple si clare, la fel ca si teoria ridicola pusa in discutie.

Este un album foarte accesibil cu momente memorabile in partea compozitionala (atat instrumente cat si voce) pe She Was The Universe si Wile Zum Untergang, alaturi de o 'alta' abordare pe The Almightiness Contradiction.

Probabil ca cea mai reprezentativa si memorabila parte a lui Anthropocentric ramane trilogia The Grand Inquisitor, un amestec precis si foarte bine gandit intre aceasta noua abordare 'accesibila' si elementele post-metal, avant-garde folosite prin 2007. Se trece destul de rapid intre pasaje off-tempo(The Grand Inquisitor I) in acea abordare tot amintita (She Was The Universe) insa intr-un mod logic, cursiv.

De fapt The Ocean se dovedesc o adevarata masinarie in concept si compozitie si ofera unul din cele mai bune albume din cariera. Nu cel mai agresiv insa cel mai bine compus.

Cult Of Luna, The Ocean si Lo! vor concerta in Romania dupa cum urmeaza:

29 aprilie - Silver Church, Bucuresti
30 aprilie - Daos, Timisoara


Bilete gasiti online pe metalhead.ro/bilete si iabilet.ro



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: