Cronica Therion - Of Darkness

de Morrison

Cronica Therion - Of Darkness
Of Darkness, poate fii considerat primul album intreg , semnat Cronica Cronica Cronica Therion - Of Darkness - Of Darkness - Of Darkness ( inceputul existentei formatiei, fiind inobilat cu Demo-ul, Time Shall Tell, din 1990). Albumul a luat nastere in 1991 apartinand death metalului pur, cu tente de primitiv. Albumul este radacina de pornire a discografiei Cronica Cronica Cronica Therion - Of Darkness - Of Darkness - Of Darkness, renumiti la ora actuala ,pentru imbinarile de simfonic cu heavy metal obscur si inspiratia din mituri si legende, neputand fii clasati strict intr-o anumita ramura a metalului.

O formatie ciudata cu inceputuri de death metal si continuari de experimental axandu-se foarte mult spre partea simfonica.Contine 8 trackuri, cu un ritm initial monoton, chiar obositor in unele locuri. Se pune accentul mai mult pe instrumentatie, in deosebi asupra partii de chitara .Primul track este The Return, in care se intese o observatie priviitor la natura si rasa umana, care ar putea fii distrusa definitiv de fortele naturii.


Cronica Cronica Cronica Therion - Of Darkness - Of Darkness - Of Darkness
Cronica Cronica Cronica Therion - Of Darkness - Of Darkness - Of Darkness


Acest lucru este vazut ca un beneficiu, exprimand o ura motivata fata de umanitate. Natura este ridicata la rangul de Divinitate" protectoare, atacata de inconstienta umana.Se pune problema de holocaust, aruncate intr-un fel de reculegre monologata a realitatii, cruzimii si indiferentei, sfrasite cu o singura concluzie: Moartea.

Urmatoarea melodie pe lista ,Asphyxiate With Fear, dezvolta prima idee de moarte in masa, datorata monopolului firmelor consacrate gen Coca Cola, McDonalds, care nu fac altceva decat sa distruga. O moarte raportata la intreaga populatie a planetei, consumatoare a produselor din cele doua firme vizate. Se poate spune ca au o valenta realista, in unele locuri, aducand a trash. Numai ca nus einstiga neaparat la o revolutie, ci ramane numai la stadiul de constatare", regret si o incercare dea deschide ochii.

O alta parte a manipularii, este expusa si in Morbid Reality, cel de-al III-lea Track, in care asa cum spune si titlul se intrevede cruda realitate" din care nus capi decat cu exterminarea. Totusi nu este ceva plastic, prin alrama trasa, mai fiind si cateva conceptii , ascunse, legate de planul vietii. In lumina sunt pus enumai partea tragica, frumusetea fiind vazuta ca o iluzie decadenta.Al IV-lea track, Megalomania ,este un strigat catre un ajutor divin", desi se contureaza clar lipsa de credinta ina ceste forte.


Cronica Cronica Cronica Therion - Of Darkness - Of Darkness - Of Darkness
Cronica Cronica Cronica Therion - Of Darkness - Of Darkness - Of Darkness


Totusi contien si alte acte ale omenirii,actiuni ce dau lipsa de simpatie si intr-un fel sau altul, compatimirea/mila provenita din umilinta si lipsa analitica a oamenilor. Urmat de A Suburb To Hell, aparent pare a reprezenta o cale dupa moartea sufocata" de poluare. De fapt, se vorbeste despre un loc comparat in prealabil cu insasi realitatea. Prcatic acest loc este Lumea, locul in care traim zi de zi, si calea urmata , intr-un decor intunecat, in urma cedarii mintale eventual. Trackul 6, Genocidal Raids, are un intro care, personal imi confera un moment de constientizare si revolta.

Ca instrumentatie, eu o consider punctul forte al albumului. Ritmul variind undeva peste limitele simtului.Este o axioma a celor de mai sus, in care se gasesc intrebarile vesnice de ce?" si frustrarea cu privire la lipsa de atitudine" a omenilor fata de Natura, fata de simtire,poluare.In mare parte, ca o privire generala asupra textelor aranjate pe un metal intunecat" cu tente de deprimante, se atrage atentia asupra dezvoltarii societatii si indobitocirii drastice.Pentru beneficii materiale, oamenii se lasa castigati, vanduti. Mai vechea problema a privirii de ansamblu asupra societatii umane.

Time Shall Tell, trateaza problema" timpului. Lasa cele mai d esusu enumerate, in voia timpului, care la urma conduce. Probabil ca va hotara care este Iadul si raiul, ce ar detremina criterile de trimitere catre ele. Este vazut, Timpul, ca un Master ce hortareste sfarsitul si inceputul. Cand va lasa aceasta Moarte sa isi termine treaba. Cel de-al VIII-lea track, Dark Eternity , inobiland partea de sfarsit pentru album, expriam revolta. Ciudat este ac acum, revolta vine din punctul de vedere al dreptului uman.

Cronica Cronica Cronica Therion - Of Darkness - Of Darkness - Of Darkness
Cronica Cronica Cronica Therion - Of Darkness - Of Darkness - Of Darkness

Cu ceva valenta politica si aluzii platonice. Practic, nu se simte unde se pierde simtul realitaii si incepe cel vazut din partea religioasa" mai degarba interioara cu precadere la ce va urma, ce va pati spiritul. Niste marionete de caramida ce astupa o durere sfasietoare, poate fii ultimul stadiu al poporului. Toate acestea sunt asezate cu o voce joasta dar puternica, ce contureaza destul de bine revolta si ura, atat interioara cat si exterioara.

Un album ciudat pentru Cronica Cronica Cronica Therion - Of Darkness - Of Darkness - Of Darkness, dar aici este discutabil. Interesant fiind sincretismul dintre idei legate de filosofie si cele de realitate ingusta. Un album destul de bun, dupa parerea mea, pentru mesaj, melodicitatea nu este chiar prezenta, fiind mai mult un ritm sistematic, incadrat intr-un tipar pur.

THERION
www.megatherion.com
www.myspace.com/therion

Nota: 9/10
Mekare (Simona)

Tracklist:

1. The return
2. Asphyxiate with fear
3. Morbid reality
4. Megalomania
5. A suburb to hell
6 .Genocidal raids
7. Time shal tell
8. Dark eternity


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook