Interviu THERION

12 Noiembrie 2006 Morrison

Interviu THERION
Share pe Facebook

Salutare Chris ! Ma bucur sa stiu ca sunteti deja familiari publicului roman. Luna viitoare veti canta pentru a doua oara in tara noastra, dar nu va fi un concert obisnuit. Acesta este primul vostru concert alaturi de multi artisti de pe scena muzicii clasice. Observand ca este a doua colaborare a voastra cu artisti de acest gen dupa inregistrarile la Lemuria si Sirius B., sunteti pregatiti pentru acest eveniment? Sunteti la fel de emotionati si nerabdatori ca si fanii vostri?

De fapt am cantat live cu orchestra la un festival in 1999. Dar atunci a fost doar un mic cvartet cu corzi.

Interviu THERION


Acum va fi insa pentru prima data cand vom canta cu un ansamblu atat de numeros si intr-adevar prima data cand vom interpreta piese clasice. Va fi un eveniment fantastic si chiar daca alte trupe inaintea noastra au cantat live cu o orchestra nu cred ca a facut-o cineva vreodata cu un ansamblu urias cum va fi al nostru (170 de persoane incluzand corul) si nici nu cred ca alta trupa rock sa fi interpretat parti de opera ca acestea pe care le vom interpreta noi.

Va fi de asemenea un scenariu fantastic, nu vom sta doar pur si simplu pe scena cu orchestra, se vor depune eforturi si bani pentru a face din experienta celui din public o intreaga revelatie.

Interviu THERION


Cum s-a nascut ideea unui spectacol de acest fel? Cand am auzit prima data despre el, m-am gandit: "Ei bine, trebuia sa se intample intr-o zi!"

Am dorit sa facem ceva de genul asta de multi, multi ani dar ne-au lipsit resursele financiare si mijloacele organizatorice. Cand am cantat data trecuta in Romania, a existat o organizare extrem de buna, remarcabila (cea mai buna pe care am avut-o de fapt la vreun spectacol), astfel ca atunci cand Fundatia Aquarius a venit cu propunerea sa cantam cu orchestra in Romania am simtit ca asta e cea mai buna oportunitate de a face acest lucru pe care o vom avea vreodata. In plus, profitul va merge la copiii bolnavi de cancer, ceea ce ne face pe toti sa muncim mai cu sarg.


Ne poti spune ceva despre playlistul acestui mare eveniment? De abia asteptam sa pun intrebarea asta si sunt sigur ca toti fanii sunt curiosi vom auzi ceva piese noi?

Vom canta desigur o serie de piese clasice Therion de la Theli pana la Lemuria si Sirius B. Vom canta multe dintre piesele-hituri pe care publicul le cunoaste dar si piese pe care nu le-am mai cantat live inainte, ca Via Nocturna. Apoi vom avea lucrari din Wagner, Verdi, Mozart si Dvorak interpretate in versiune therionizata".

Interviu THERION


Cu totii asteptam sa apara Gothic Kaballah. Ce ne poti spune despre noul album? Sunt ceva schimbari? Sunt aceleasi ingrediente Therion inca acolo?

Vor fi o multime de surprize. Nu-mi place sa dezvalui multe in avans, dar pot sa va spun ca sunt mai multe chitari si este mai progresiv in comparatie cu ultimele albume.


Dupa mai bine de 20 de ani de muzica cum ai descrie stilul Therion? Au fost destule schimbari de-a lungul timpului dar fanii au ramas intotdeauna cu voi. Ceea ce inseamna ca a existat intotdeauna o scanteie care a tinut spiritul Therion aprins.

Therion s-a hranit mereu din viziunea mea muzicala, si viziunea asta s-a schimbat de-a lungul anilor cu varsta si cu maturizarea gusturilor. Asa ca nu este chiar un stil specific Therion, sunt multe stiluri. Cuprinzand heavy metal, hard rock-ul anilor '70, rock simfonic si progresiv, opera, muzica clasica, cantece populare atat din Europa cat si din Orient, si multe alteleasa ar suna o descriere potrivita.


Care sunt principalele teme in jurul carora se invart

versurile

Therion? Poti sa imi spui si care sunt lucrurile care ti-au inspirat cele mai multe dintre versuri?

Versurile trateaza diferite teme esoterice si mitologice si ofera o perspectiva la fel de larga ca si muzica noastra in sensul ca sunt implicate numeroase componente. Noul album este un album concept.

Eu nu am mai scris versurile pieselor din 1996. Prietenul meu Thomas Karlsson (doctor in istoria ideilor si religiilor) a scris versurile incepand de atunci. Hotaram impreuna totusi despre ce sa scriem si inspiratia pentru ele vine de obicei din chestiile pe care le-am citit eu recent.

Interviu THERIONStiu ca iti place sa fii in studio si sa lucrezi mereu la ceva nou, dar este un superturneu care va asteapta in 2007. Ai sperante, asteptari, pentru el?

Da, acesta va fi cu totul si cu totul exceptional. Ne-am intrebat pe noi insine ce am putea face ca sa ducem lucrurile la urmatorul nivel, si am hotarat sa ardem o gramada de bani pentru decorurile si scenariul scenei, pentru a ne face haine speciale si pentru a imbunatati conceptul aducand 4 (in loc de 2) solisti vocali pe scena.


A fost o surpriza placuta pentru mine sa aud ca veti canta din nou in Romania. Ati avut timp sa ne vizitati tara data trecuta? Sunt de asemenea foarte curios, ce stiti despre Romania?

Da, am fost invitati sa mai stam o zi in plus fata de cat era prevazut, data trecuta, si am vazut cateva parti foarte frumoase ale Bucurestiului, inclusiv parcul acela mare unde aveti case din toate partile tarii, a fost o experienta tare placuta.
In afara de lucrurile stiute de toata lumea, cum ar fi Dracula si Transilvania, stiu ca aveti platforme petrolifere (care au fost cu adevarat importante acum 50 de ani, nu stiu cat mai produceti astazi), ca aveti tarmuri minunate la Marea Neagra si ca nu mai exista o alta tara la fel de primitoare ca a voastra in Europa. Va stiu istoria vietii politice destul de bine incepand cu Garda de Fier, trecand prin comunism, pana in prezent.

Interviu THERION


Cunosc opera scriitorului vostru faimos Eliade si stiu ca limba voastra nu este una slava, ci una de origine latina, poate mai apropiata de latina veche decat italiana din zilele noastre.


Ce ne poti spune despre proiectul numit "Ars musicae, ars medicinae muzica impotriva cancerului"? Cum se simte trupa ca parte din aceasta initiativa?

Este bineinteles extraordinar sa poti sa ajuti copiii bolnavi de cancer facand si arta deosebita in acelasi timp. Credinta celor de la Aquarius este aceea ca remediul nu se gaseste numai in pastilele pe care le inghiti ci si in natura mediului care te inconjoara, in multe aspecte. Cultura si in particular muzica au fost dintotdeauna o parte importanta din bunastarea oamenilor. Imbogatind vietile oamenilor cu realizari muzicale remarcabile eu cred ca sadim forta in sufletele lor care va duce la o calitate mai buna a vietii. Poti vedea peste tot in lume ca in tarile in care oamenii sunt saraci dar inca o cultura solida sunt in stare sa duca o viata intensa si bogata. Muzica singura nu poate vindeca pe nimeni, dar nici pilula nu o poate face pentru cineva care este bolnav si si-a pierdut dorinta de a trai. Creand o atmosfera culturala sanatoasa punem de asemenea o baza pentru bunastare.


Cateva ultime cuvinte pentru toti fanii din Romania, te rog.

Orice fan adevarat Therion care are posibilitatea va veni sa se intalneasca cu noi in decembrie si impreuna sa rescriem istoria muzicii. Publicul este 50% dintr-un spectacol si vrem sa va vedem pe toti acolo cand vom duce la bun sfarsit acest eveniment istoric. Si mai cred ca este important ca fanii metal-ului sa isi arate suportul fata de acest gen de evenimente de caritate. Oamenii au tendinta sa vada metal-ul ca pe un soi de muzica superioara si sa creada ca ascultatorii acestuia inteleg ceva ce oamenii "normali" nu pricep. Ei bine, acesta va fi cu adevarat un test din punctul asta de vedere.

Spectacolul va fi bineinteles inregistrat dar sunt multe lucruri care nu pot fi "prinse" pe film sau banda audio. Magia din aer si vibratiile care ti se transmit pe sira spinarii cand corzile chitarilor de heavy metal se imbina erotic cu opera wagneriana!

THERION

www.megatherion.com
www.myspace.com/therion

Harry Haller versus Therion

Interviu THERION
English Version


Comenteaza

Florin la 26.11.2006 00:00

User Avatar Picture asa ceva nu se rateaza!! raspunde

claudiu la 20.11.2006 00:00

User Avatar Picture ii foarte fain dar n-am priceput in ce data... raspunde

valentina la 18.11.2006 00:00

User Avatar Picture eveniment unic pentru constiinta romanilor.trebuie vazut! raspunde

andrei la 14.11.2006 00:00

User Avatar Picture indiscutabil raspunde

Dan la 12.11.2006 00:00

User Avatar Picture Super Truupa - Super Spectacole !! raspunde

Ca sa comentezi trebuie sa fii logat pe site sau cu Facebook. Logheaza-te sau Fa-ti cont intr-un minut sau logheaza-te cu Facebook.

Concerte recomandate:


Like us on Facebook