Therion, Leprous si Loch Vostok in concert la Bucuresti

de Albert Einstein

Therion, Leprous si Loch Vostok in concert la Bucuresti


Articol postat de un cititor METALHEAD.ro. Scrie si tu cu Citizen Journalism si parerea ta va fi publicata !

Am avut ocazia sa vad primele doua concerte din turneul Sitra Ahra al Suedezilor de la Therion, care canta impreuna cu norvegienii de la Leprous si conationalii lor de la Loch Vostok. De aceea e posibil ca in unele parti, reviewul sa fie bazat pe comparatii intre cele trei showuri si nu strict pe ce s-a intamplat la Bucuresti.

In capitala Romaniei, scena a fost amenajata in cadrul Arenelor Romane unde organizatorii au acoperit zona cu un cort destul de incapator si in pofida temerilor de la inceput, a oferit un sunet si o atemosfera decenta. Publicul a avut garderoba la dispozitie pentru a-si depozita imbracamintea groasa, se putea iesi afara si fuma, cozile la baruri nu au fost niciodata prea mari – cel putin cat am stat eu – si merchandise a fost din belsug. Marele minus sunt toaletele din dotarea Arenelor care dupa scurta vreme erau infundate, lipseau geamuri, hartie, in fine, sa trecem peste.

S-a intrat civilizat, lumea prietenoasa la poarta si dupa cateva dute vino prin cort pentru familiarizare a inceput recitalul celor de la Loch Vostok. In primul concert in Olanda au fost extrem de statici si mi-au facut o impresie nu tocmai buna. Acum muzica lor m-a prins un pic mai mult, deoarece parca au devenit mai activi si te fac sa traiesti mai intens combinatiile de riffuri nebune cu vocea groasa a vocalistului. Dar in continuare mi se pare o muzica foarte incarcata si nehotarata din punct de vedere al compozitiei, nefiind intotdeauana clar daca melodia s-a terminat sau nu si ce leaga diversele parti ale cantecelor. Dar au si pasaje superbe si bine legate, fara sa ma convinga insa in a-i asculta cu mult interes de acum incolo. Primesc multe plusuri pentru prezenta scenica de data aceasta, unde de baza ramane tobarul care gesticuleaza necontenit si fara stare.



Norvegienii de la Leprous sunt in momentul de fata in topul preferintelor mele. M-au cucerit de prima data cand i-am vazut live, si urmarindu-le evolutia, sunt extrem de placut surprinsa la cat de bine se comporta pe scena. Sunt mult mai relaxati in a isi schimba pozitiile pe scena, a face solouri impreuna; vocalistul nu sta mereu in spatele keyboardului ci vine in fata scenei pentru a-si roti pletele. Cat despre muzica, tinand cont de varsta frageda a celor din formatie (intre 20 si 26 de ani), este de o complexitate impresionanta, trecand constant de la ritmuri melodice si calme, la pasaje intense sustinute armonios si cu mare pricepere de catre fiecare instrument in parte, iesind cu foarte multa indrazneala din tiparele clasice ale muzicii progressive. Piesele sunt repetate de atat de multe ori si mi-a placut foarte mult sa aud cum au schimbat cate putin pe ici si colo, la treceri, la introuri, dand dovada ca sunt capabili de multa ingeniozitate si facandu-ma sa astept cu interes lansarea noului album, de pe care au cantat cateva melodii. Momentan ma multumesc sa ascult constant Tall Poppy Syndrome sau Aeolia. Cred ca este de mentionat ca cei cinci tineri norvegieni sunt aceeasi care il sustin live pe Ihsahn, si desi nu au nicio legatura cu muzica lui, putem aprecia cat au avut de castigat din experienta alaturi de fostul vocalist Emperor. Sunt convinsa ca au castigat si admiratia multora dintre cei care i-au ascultat pentru prima data, daca e sa ma iau dupa comentariile auzite ulterior.

Inca o pauza scurta si in uralele publicului isi fac aparitia pe rand membri Therion pe ritmurile melodiei Sitra Ahra, cea care da numele si deschide ultima creatie a lui Christofer Johnsson. Showul de metal simfonic a continuat pe o durata de doua ore, timp in care am putut admira costumatiile elegante celor doua soprane, precum si vocile lor impecabile. Costumatii au avut si cei doi vocalisti, Snowy si Thomas V. dar nu la fel de impunatoare si elegante ca fetele. Christofer in schimb a venit cu joben pe cap, ochelari rotunzi la ochi si cred ca avea si frac, in timp ce Christian Vidal, noul chitarist, avea ‘uniforma’ lui neagra cu o singura maneca. Tobarul nu se vede mai deloc, desi e catarat pe un piedestal, dar tobele sunt atat de multe si mari incat doar iti imaginezi existenta lui acolo. Showul in sine este o combinatie de teatralitate, presarata cu multe gesturi menite sa acompanieze spiritul melodiilor. Lori canta uneori la pian, Thomas interpreteaza la flaut. Cei doi chitaristi sunt care mai de care mai pasionati cand interpreteaza si se citeste pe fata lor (sau se banuieste, daca citirea este impiedicata de ochelari).



Sunetul este bun, cel putin pe unde m-am plimbat eu in timpul concertului, cu singura mentiune ca nivelul de tremor era incredibil de ridicat cand stateam in partea din spate a cortului. Posibil sa fie preferinta sunetistului, dar nu prea se intelegea mare lucru daca nu aveai urechile acoperite. S-a vazut insa ceva din oboseala concertelor de pana acum. Therion a avut si un turneu Sud American cu cateva zile inainte de inceperea celui European, la finalul lui octombrie. Nu pot spune ca muzicenii nu au dat tot pe scena, dar comparand cu ce-am simtit la primele concerte, acum nu m-a mai impresionat showul la fel de tare. Dar publicul a fost in extaz, si intr-un final asta conteaza pentru ca cei ce au platit pentru spectacol au fost satisfacuti si formatia a plecat dupa ce a primit un numar mare de urale.

Din punct de vedere al playlistului, acesta a incercat pe cat posibil sa includa toate albumele de la Theli incoace, schimband din melodiile care ‘au tot fost cantate’ live pentru a face loc celor de pe albumele recente sau celor mai putin cantate de pe alte albume, cum ar fi Clavicula Nox, Siren of The Woods, The Voyage of Gurdjieff, Abraxas, Call of Dagon. Un moment impresionant l-a reprezentat interpretarea unei bucati din Mozart, si anume Dies irae. Si pentru a unge pe suflet publicul roman, spre finalul showului a fost adus pe scena un cap de lup reprezentand vechiul stindard dacic.

Un show reusit, felicitam organizatorii si artistii si ne bucuram de astfel de seri frumoase in capitala noastra draga.

Andrea Chirulescu



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: