Traum: Ne inspira prezenta unor stari, nu a unor revolte

23 Septembrie 2011 Chaos Lore

Traum: Ne inspira prezenta unor stari, nu a unor revolte

Traum este o trupa sprijinita pe trei nume: Mihai Andrei, Gigi Catrina si Bogdan 'Boddy' Alexandrescu. Dupa ce in aprilie au lansat al doilea EP, "I Once Knew A Man Who Ate A Tornado", cei trei revin in Control cu un concert alaturi de The MOOoD (23 septembrie).

Cu ocazia asta l-am tinut un pic de vorba pe Mihai Andrei, ca sa ne creioneze niste idei. Mai jos vedeti rezultatul.



Salut, Traum! Ma gandeam ca o data ati spus "noi nu cantam live", care ar trebui sa fie "noi nu cantam live decat uneori"... Cum merg repetitiile pentru concertul cu The MOOoD? Aveti timp, aveti emotii sau totul e relaxat?

Trupa Traum este obinsuita pe scena, sunetul “de trei” ne responsabilizeaza si mai ales dupa un concert de preview pentru lansarea celui mai recent EP al nostru “ I Once Knew A Man Who Ate A Tornado”, apoi concertul de lansare propriu zis ( in Club Control, cei de acolo ne-au sprijinit in organizarea concertelor ) si alte doua concerte ( Kulturhaus, Bucovins Rock Castle ), ne declaram nerabdatori sa cantam alaturi de trupa the MOOoD, o gasca muzicala cunoscuta si de treaba.


Dar cum de v-ati hotarat sa mai cantati, vi s-a facut iar dor de Traum?

Traum = Vis, imi este permanent dor sa cant cu Traum. Decizia de a relua concertele s-a datorat eliberarii programului muzical al membrilor componenti, dupa ce acestia au parasit proiectele principale in care activau ( Dekadens, Hotel Fetish – Pixels).


Apropo de lansarea I Once Knew A Man Who Ate A Tornado, EP-ul vostru cu numarul doi - ce s-a mai intamplat/schimbat in Traum de atunci? Asta a fost in aprilie.

Dupa lansarea materialului cu numarul 2, Grigoroiu Dedi Eduard ( nOciv , Traum ) paraseste trupa, dupa ceva ani de batut campiile impreuna. Bogdan Boddy Alexandrescu devine tobosarul trupei Traum, caruia ii si multumesc personal pentru decizia de a ni se alatura. Categoric s-a schimbat ceva in sunetul trupei, dovada o vor face piesele noi, pe care le dam la repetitii, deocamdata.

Ce s-a mai intamplat cu "visul lui Mihai", cel care "croseteaza versurile", asa cum frumos ati spus la un moment dat? Mai visezi, Mihai? :)

:) Intotdeauna, dar o noutatea de mare importanta pentru inspiratia mea si a trupei, mai ales pe materialul discului IOKAMWAAT, o reprezinta implicarea lui Gigi Catrina in a scrie versuri si linii melodice, completand starea de visare a trupei. E tare Gigi. Ascultati materialul si va prindeti voi.

Mai abstract sau nu, pe voi ce va inspira muzical? Sau cine?

Pe mine ma inspira oamenii cu care cant deoarece nici o idee , oricat de bine conturata o ai “ de acasa “, este zero fara participarea cu interes a celorlalti din formatie. Intotdeauna, la sala, o idee devine piesa, daca ne prinde pe toti ritmul si starea piesei, fix atunci.



Legat de descrierea pe care v-ati facut-o si pe care am citat-o mai devreme, care este sentimentul, senzatia care va leaga de trupa Traum? Cum ati descrie starea de spirit pe care o aveti cand cantati?

Pe mine ma leaga simplitatea si sinceritatea acestor trei instrumente: bas , chitara , toba, cantate cu chef si cu aport de creatie si vointa de a vedea dincolo de un simplu riff sau o linie de voce. Asta o poti face numai daca esti in formula potrivita, zic eu. Traum a inceput ca un joc de rabdare si placere de a relationa rocknrolistic pe teme diverse, fara reteta, impreuna cu prieteni. Cantam de ceva timp impreuna. Temele si subiectele pieselor sunt variate, toate avand ca numitor comun prezentarea unor stari, nu a unor revolte sau a unor contraindicatii. Pentru mine redarea acelor stari, reprezinta punctul final al pieselor, respectiv varinatele de album / concert.

Care este diferenta pe care o percepeti voi, ca trupa, in momentul in care cantati pe scena versus in studio/sala de repetitii? Asta pe langa cea evidenta: prezenta publicului.

Cu publicul in fata, nu simt o obligatie anume, dar simt o dorinta de a comunica nu doar de a “reda” piesele cat mai bine. Prefer sa ma invart si sa cad de pe scena ( in proportia unei cantari balansate ) si sa ma simt de parca le dau pentru prima oara. La sala, procesul este unul de a ne surprinde cu anumite parti sau teme din piese, pe masura ce facem jam session pe baza unei idei. Sala pregateste concertul, dar sunt momente spontane si memorabile in ambele variante.

Daca in 2008 ati lansat EP de debut si in 2010 al doilea EP, sa ne asteptam in 2012 la al treilea?...

Din punctul meu de vedere, vom lansa tot un EP, tot cu 6 piese, tot cu una in romana, deoarece nu vreau sa ma indepartez de limba romana, imi place sa scriu in romana pentru Traum dar majoritatea ideilor si a versurilor vor ramane predominant, in limba englezului. Cantitativ, poate e insuficient pentru unii, dar cred ca e mai important ca trupa sa se simta sigura pe material , sa il scota repede cat e inca focul “ala” in degete si simtiri si sa produca cat mai multe materiale pe care sa si le poata permite sa le lanseze la apa. Practic si bine simtit.

Pentru cei ce nu stiu, hai sa recapitulam fiecare dintre voi prin ce proiecte muzicale va mai bagati coada artistic.


Mihai a cantat in nOciv, Crize, Dekadens si urla prin Breathelast.
Boddy a cantat in D’aia, Dekadens, si bate toba in Chester.
Gigi a cantat in Terror Art, Hotel Fetish, nOciv, Pixels, acum canta in Traum si in Loved By Ghosts.
Dedi , fostul tobosar, a cantat in nOciv si in Traum.

Toata ziua stati prin studio cu celelalte trupe din care faceti parte, plus serviciu si familie, dupa caz... A reusit careva dintre voi sa descopere reteta impotriva oboselii cronice aka 'cum sa te imparti intre toate cu succes'?

Da, dar nu e ok sa scriem aici.

Mai, multumim ca ne-ati satisfacut curiozitatile si... ne vedem la concert!

Va asteptam la concert ;)


Concerte recomandate: