Recital de toamna (cronica de concert UNEARTH, Diamonds Are Forever, Rock N Ghena, Chaos Cult si Crimena in Club Fabrica)

de Alin Pildner

Recital de toamna (cronica de concert UNEARTH, Diamonds Are Forever, Rock N Ghena, Chaos Cult si Crimena in Club Fabrica)Jumatatea lui septembrie a punctat o prima intalnire cu una dintre cele mai iubite trupe de metalcore, clubul Fabrica din Bucuresti fiind gazda unui nou eveniment marca METALHEAD, prezentat de Ciuc, pe data de 15 a acestei luni.


Cu un afis care a adunat o mare parte din familia core - Crimena, Chaos Cult, Diamonds Are Forever, Rock N Ghena si a avut drept headliner pe emblematicii metalcoristi de la Unearth , probabil singurul aspect negativ el serii a fost pozitionarea concertului intr-o zi de luni (fapt conditionat de datele turneului celor din urma). Chiar si asa, cei peste doua sute de platitori si-au dovedit din plin suportul pentru genul pe care il iubesc, semnand condica.


Clubul Fabrica m-a gasit calcandu-i pragul undeva spre jumatatea prestatiei primei trupe din program - CRIMENA. Craiovenii care se recomanda a presta un "violent groove metal" mi-au lasat o prima impresie placuta, atat sub aspectul interpretarii, cat si al compozitiilor si al atitudinii, in ciuda faptului ca au semnalat unele probleme de sunet pe "spate". Fara a risipi cu prea mare usurinta cuvinte mari, nu cred ca gresesc daca spun ca, la evenimentele urmatoare, ar merita pozitionati undeva mai sus in lista trupelor participante. O gasca ce merita urmarita si care a beneficiat din plin de aprecierea celor prezenti, ce-i drept in numar redus, la acea ora, in Fabrica.

Pe locul doi in programul desfasurarii ostilitatilor i-am regasit pe CHAOS CULT, o trupa care se recomanda a prezenta un "chaos metal". Unii componenti ai trupei - si aici ma refer in primul rand la solista Cristina "Lady Chaos" - sunt cunoscuti metalistilor autohtoni in urma valului de simpatie de care s-a bucurat trupa Psychogod, in special in perioada in care aceasta era vocalista acestei formatii. Iata ca a reusit sa inchege o noua formula si a revenit pe scena cu un growl excelent, mult perfectionat. Alaturi de o prezenta care nu poate ramane fara "feedback" din partea publicului, Chaos Cult nu are prea mari greutati in a se bucura de simpatia audientei, fie ca vorbim de live sau online (exista chiar un grup de facebook - Chaos Cult Army, care numara aproape 1000 membri). Cu toate acestea, in ciuda faptului ca unele compozitii au sunat interesant si, pe alocuri, foarte catchy, oferind un puternic imbold publicului, altele au cam dezamagit, gasindu-le a fi extrem de monotone si previzibile, fara pic de stralucire. Un alt aspect legat de interpretarea solistei este legat de partile de "clean". Aici cu siguranta ca mai are de lucru insa, cu un album de debut in plan, care urmeaza a fi inregistrat la NoCity Studio Bucuresti, probabil ca se vor limpezi multe si vom avea parte de o noua caramida pusa cum trebuie la temelia metalului autohton.

Momentul de echilibru al serii - mijlocul programului, a apartinut veteranilor de la ROCK N GHENA. Baietii din Mangalia s-au abonat la mai toate evenimentele unde e rost de "scandal" si de fiecare data sunt una cu publicul. Dincolo de riffurile oldschool si compozitiile energice, Rocco este un adevarat izvor de mesaje sociale cu impact mobilizator care reuseste, de fiecare data, sa-i miste pe cei din fata scenei. Un mare plus in noua formula Rock N Ghena, pe care l-am constatat si la ultimele doua concerte unde i-am prins pe baieti, este bateristul Razvan Raduta, care da un alt "feel" intregii trupe. Adevarati clasici ai zonei hardcore de la noi, Rock N Ghena este un nume care nu poate lipsi de pe afisul unui eveniment de gen, pasiunea si consecventa care au facut sa reziste pe scena rockului autohton recomandandu-i din plin.

Intrand in partea secunda a serii, nu gresesc cand spun ca unul dintre motivele prezentei unei parti consistente a spectatorilor s-a numit DIAMONDS ARE FOREVER. Trupa metalcore din Cluj si-a netezit drumul in lumea metal romaneasca inca de la primul eveniment in cadrul caruia am putut sa-i urmaresc (Gala GBOB 2011), increderea si energia aratata pe scena neputand ramane fara ecou. Cu toate ca n-au cantat in fata unui stadion plin, atmosfera creata lunea trecuta a fost similara si, cei care le prevad un viitor stralucit in aceasta sfera a metalului nu gresesc, cu un mic imbold din partea cui trebuie, Diamonds Are Forever putand ajunge sa presteze si in cadrul unor evenimente de "afara" si, cine stie... Cu o executie instrumentala impecabila (chiar si in situatia in care formatia a evoluat cu un baterist de imprumut) si doi solisti extrem de dedicati, nu-i de mirare ca trupa a avut parte din plin de suportul celor prezenti. La (si) mai mare!

UNEARTH - headlinerul serii, sosita pentru prima data in Romania, a avut parte de o primire pe masura rezonantei numelui in metalcore, fiind una dintre trupele de baza ale genului. Si nici nu avea cum sa fie altfel atunci cand vorbim de un nume asociat cu Lamb of God, Killswitch Engage sau Every Time I Die. Cu o dinamica tipic americana si un sunet specific artistilor de peste ocean, Unearth a prezentat pe mica scena a clubul Fabrica tot ce-a avut mai bun, trecand in revista selectii de pe intregul material discografic. Fara a tine cont de amploarea redusa a evenimentului, stiut fiind faptul ca americanii au parte de participarea la unele dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume, Unearth s-a comportat impecabil, comunicand in permanenta cu cei prezenti. Un show pe cinste, care a reunit o serie de formatii nu doar pentru a umple timpul, ci pentru a oferi unele dintre cele mai bune momente specifice acestei laturi a metalului.

Inca un eveniment bifat de METALHEAD, o noua seara memorabila pentru participanti si, de ce nu, pentru artistii invitati. Pe data viitoare! \m/

Alin Pildner


POZE CONCERT UNEARTH IN FABRICA

Foto: Florin Matinca

Poze UNEARTH canta in premiera in Romania pe 15 septembrie la fabrica (User Foto) - Poze Concert Unearth, Diamonds Are Forever, Rock N Ghena si altii, in Club Fabrica
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook