Unholy Ritual - Rex Mundi

de Astaroth Priestess

Unholy Ritual - Rex Mundi

Unholy Ritual a luat nastere in anul 1997 cand Erevos (voce) si Bertram (baterie) au decis sa puna bazele unei formatii, dorind in acelasi timp sa se distanteze oarecum de celelalte formatii de metal din tara lor natala, Grecia.

Anul 2001 ii aduce pe baieti in postura de a lansa primul demo, intitulat 'Denial From Heaven' care s-a bucurat de un succes demn de invidiat atat in fata publicului cat si in randul criticilor.

Desi si-au schimbat componenta de-a lungul timpului, ba chiar au inlocuit trei membri in timp ce lucrau la albumul de debut, Unholy Ritual s-au mentinut in aceeasi stare de echilibru cu care au pasit in industria muzicala si nu in ultimul rand ambitia.

'Rex Mundi' este albumul de debut semnat Unholy Ritual si, chiar daca a fost lansat in anul 2008, iata ca pe birou a ajuns abia la finele anului 2009 insa exista o vorba desteapta, si anume "lucrurile bune vin acelora care stiu sa astepte".

Intr-adevar, am descoperit un material de calitate, dupa ce am inlaturat tipla CD-ului, puternic motivata de curiozitatea unui copil si de faptul ca observasem formatia si imi formasem deja o parere buna inspre foarte buna in ceea ce priveste muzica grecilor de la Unholy Ritual.

Poze Poze_MH -

Baietii adopta un stil "majestic/symphonic black metal", daca mi se permite sa ii citez, afirmatie care mi s-a parut foarte indreptatita mai ales tinand cont de faptul ca nu cred ca as fi putut descrie muzica lor cu alte cuvinte.

'Rex Mundi' poate fi catalogat drept 'clasic', aducand aminte de perioada anilor '90 din istoria muzicii black metal, asta daca facem abstractie de sintetizatoare si influentele evidente din symphonic si gothic.

Desi per total este un material de calitate, judecand la modul cel mai obiectiv, m-a deranjat pe alocuri ritmul repetitiv mecanic al tobarului - nu stiu care a savarsit 'minunea', fie Talos, fie Blastphemer (in timp ce lucrau la material au schimbat lineup-ul) dar acest aspect este doar unul ce tine de gust.

Un alt lucru care m-a deranjat a fost faptul ca ritmul este atat de repetitiv incat plictiseste, si mai mult - pentru material parca au intrat la gramada in studio cei de la Dimmu Borgir, Cradle Of Filth si Graveworm, ceea ce nu este neaparat rau insa se cere putin mai multa imaginatie si originalitate.

Am citit in alte cronici ale albumului aluzii 'rautacioase' privind partea de sintetizatoare, care in opinia mea este unul din elementele care salveaza materialul de fata, facand abstractie de faptul ca Unholy Ritual a adunat in componenta oameni cu un adevarat talent muzical. Aparent, sunetele parca scoase din cripta nu isi au locul insa in opinia personala dau o nota de eleganta (macabra) pieselor.

Versurile sunt relativ simpliste, adunand temele principale intalnite in muzica black metal, sound-ul este unul obscur, intunecat, puternic si totusi elegant iar despre 'contributia' fiecarui membru al formatiei nu este nevoie sa vorbesc, in speranta ca se intelege de la sine ca cei sase membri ridica notiunea de symphonic black metal la un nou nivel, condusi de talent si profesionalism.

Punctele forte ale albumului 'Rex Mundi' sunt marcate de piesele 'Vae Victus' ( care a devenit o preferata personala), 'What Lies Beneath' si 'Subquantum', care promite sa va dea fiori pe sira spinarii.

Concluzia este ca 'Rex Mundi' este un material bun din punct de vedere calitativ si marcheaza inceputul de drum al unei formatii care va fi in timp alaturata numelor grele din black metal. Asteptam si urmatorul album!

Nota: 8.5/10

Tracklist:
01. Killer Instinct
02. Vae Victus
03. Exiled As A Serpent (Returned As A Wolf)
04. In Flagrante Delicto
05. Concequences
06. What Lies Beneath
07. Childish Fears
08. Where God's Light Is An Error
09. Subquantum
10. Unholy Ritual

Astaroth Priestess
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: