Ura de dupa Usa: Am deschis un drum

14 Octombrie 2008 Morrison

Ura de dupa Usa: Am deschis un drum
Am discutat recent cu Costi, creierul din spatele trupei Ura de dupa Usa. Cititi un interviu foarte interesant despre situatia trupelor romanesti in anii 90 si care au fost principalele motive pentru care formatia a revenit pe scena autohtona de metal.

Salutare. Ura de dupa Usa a avut o revenire destul de neasteptata. Avand in vedere ca sunteti una din trupele "vechi" ale rockului autohton,, probabil ca multi din noua generatie nu stiu prea multe despre trupa asa ca te rog pentru inceput sa ne povestesti o scurta istorie a trupei, incepand cu iarna lui 92 cand ati avut primul concert la festivalul Bravos.


Hai no-Rock! Este adevarat ca am cam stat pe tusa si nu este deloc usor sa revenim in frunte, asta si pentru ca asteptam sa fie cat de cat o scena metal la noi,ceva mai mediatizata si sustinuta. Insa din pacate totul se face anevoios. Cum bine ai spus in 1992 am debutat la festivalul Bravos, dar noi ne-am gandit sa punem ca data oficiala a infiintarii U.D.D.U. 13 Februarie '93.

Pentru cei care nu ne cunosc, pot spune ca nici noi nu ne asteptam ca aceasta trupa din provincie sa aiba un asemenea impact. De la festivalul Rock Fagaras si pana la succesul repurtat la Top T Buzau, noi nu emiteam pretentii dar aceste doua evenimente ne-au scos la lumina. Asa ceva noi nici macar nu speram. Normal ca vroiam sa fim bagati in seama, dar totusi in acei ani era cam greu cateodata imposibil.



Au urmat concerte date in toata tara, lansarea albumului De Ce Atata Ura? in 1995, care a fost pigmentat cu un turneu in Moldova si cu lansarea oficiala in Bucuresti si Brasov, putem spune ca a fost un succes nescontat si se vede ca si peste 13 ani piesele de pe acest material sunt fredonate si de cei mai vechi fani dar si cei din noul val. Este drept ca sunt si contestatari, dar ce ne-am face fara ei?

Cat de greu a fost sa formezi o trupa imediat dupa perioada comunismului, intr-un oras in care rock-ul nu era chiar la mare cautare?

Foarte greu, dar eram tineri si luptatori. Initial am format in 1990 trupa Despot, iar in '93 dupa plecarea a trei membri in armata, impreuna cu Radu ne-am hotarat sa nu stam si am pus bazele trupei U.D.D.U. ajutati la inceput de Petru. Dupa plecarea lui, de Nelu, care si acum este alaturi de mine in trupa. Totul era anevoios,dar ajutati la acea vreme de sindicatul intreprinderii de care apartinea clubul in care repetam, deplasarile la concerte erau platite din diurna de deplasare.

Ce te-a motivat sa pornesti o revenire si cum ai reusit sa formezi o componenta noua?

Sincer? Vechii fani ai trupei, cei de la inceputuri din anii '90. Primeam o gramada de semnale ca acesti inimosi ne vor din nou in activitate. Componenta actuala deja e schimbata fata de cea de la revenire si asta pentru ca suntem in continua cautare. In februarie eram 4, eu, Nelu, Lucica si Iosif. Acum in locul lui Iosif a venit Danut si am mai cooptat un vocalist pe nume Ciprian (ex.Obsesia).

Eu am vrut sa las tobele si sa ma ocup doar de voce dar puterea de convingere a fanilor m-a facut sa raman tobe/voce si sa mai cooptam un vocalist, pentru ca aceasta trupa are piesele structurate pentru doua voci!

Sunteti o trupa cu un palmares impresionant de trofee. Insa din pacate, lucrurile in 2008 stau cu totul altfel: concertele de la Posada si Fagaras au disparut, la fel si implicarea unor oameni importanti la acea vreme (de exemplu Gombos sau FSU). Care sunt sperantele pentru viitor din aceasta privinta? Descurajeaza oarecum trupele tinere? Este mai greu acum?

Pot sa iti raspund scurt si la subiect. Este foarte greu sa ti ritmul cu Bucurestiul mai ales din provincie. Mai multe nu spun! Avem speranta sa gasim pe cineva din lumea muzicii care sa ne impresarieze dar e greu sa iti apere interesele fara a avea un procentaj bunicel la castiguri, iar noi acum nu putem spune ca ne laudam cu castiguri bune si cu multe concerte. Dar speranta nu moare si perseveram, astia suntem noi!



Aveti de gand sa inregistrati un nou album? Aveti un plan stabilit?

Da, insa nu in viitorul apropiat. Vrem intai ca lumea sa ne ia in considerare, de-abia dupa ce trecem de aceasta etapa ne gandim sa intram si in studio. Toate la timpul lor.

In anii 90, mesajul trupei aborda probleme majore ale societatii: consum de alcool, droguri, saracie, s.a.m.d. Crezi ca acest mesaj este valabil si pentru tinerii din ziua de azi? Este in continuare un mijloc de revolta?

Categoric! Tie ti se pare ca aceste flagel-uri au disparut? Nu si nu o sa dispara, parca rautatea castiga tot mai mult teren in fata binelui.

Ai ramas in contact cu scena autohtona de metal? Ce trupe din Romania te-au impresionat din 90 si pana in momentul de fata?

Erau cateva, dar din pacate multe dintre ele nu mai activeaza, aici ma refer la Prosectura, Holocaust, Anesting, Neurotica. Din cele care mai activeaza, ma incanta Implant Pentru Refuz, Altar si Truda.

Cat de greu este sa canti la tobe si voce in acelasi timp? Iti limiteaza oarecum capacitatea de executie si tehnica? In acelasi timp, reprezinta un avantaj in procesul de creatie a pieselor?

Avand in vedere ca am inaintat in varsta imi este ceva mai greu, dar o data cu venirea celui de-al doilea vocal o sa imi fie ceva mai usor. Un lucru e cert, tobele imi usureaza munca in timpul compunerii pieselor.

Muzical, ce crezi ca incearca sa exprime Ura de dupa Usa? Care crezi ca sunt influentele si cu ce a venit nou formatia in anii 90?

Daca e sa dam timpul inapoi, putem observa ca avem influente din cam toate stilurile. Pe vremea aia noi ii spuneam in gluma "Amalgam Metal" dar acum i se spune new metal sau metalcore. Daca asculti toate piesele, vei vedea ca sunt multe stiluri abordate si ca piesele nu sunt pe acelasi calapod.

Putem spune fara falsa modestie, ca suntem deschizatori de drum. Ma uit ca si in occident au aparut o gramada de trupe care abordeaza stilul nostru. Acolo vorbim de altceva: suport din partea caselor de discuri, management puternic, scule, etc, pe cand noi suntem mult in urma!



Multe trupe au adoptat curentul occidental si au compus versuri in engleza. Nu a fost si cazul vostru. Care este explicatia? V-a trecut vreodata prin cap sa cantati si in afara tarii?

Da, ne dorim sa cantam si dincolo, dar numai in Romaneste. Suntem Nationalisti. E adevarat ca va fi greu, dar daca trupe ca Rammstein si exemple sunt cu duiumul, au reusit, de ce n-ar face-o si o trupa Romaneasca, nu neaparat noi!

Cat de important este un fan pentru Ura de dupa Usa?

Este telul nostru suprem, aducerea alaturi de trupa a cat mai multi fani caci ei sunt cei care te ridica sau te distrug. Asta depinde si de aportul fata de ei si de respect. Fara fani esti un nimeni, iar noi ii pretuim neconditionat si le ascultam sugestiile drept dovada ca am mai adus un vocal si asta a venit in urma doleantelor fanilor. Asta inseamna respect fata de ei, Ura traieste datorita fanilor!

Am ajuns la final. Mersi foarte mult pentru timpul acordat.

Eu iti multumesc si imi doresc ca toate publicatiile de gen de la noi sa dea mai multa atentie trupelor mai putin cunoscute, din underground si trupelor din provincie. Metalhead are meritul asta, sustine rock-ul Romanesc de toate nivelele. Noi va dorim multa bafta in continuare si va multumim de interesul aratat fata de noi si poate in curand o sa se scrie despre Ura si vor fi concerte ceva mai dese. Iar pentru fani, avem un singur cuvant de spus: Respect!

Gisaz vs. Costi (Ura de dupa Usa)

Concerte recomandate: