Romanian Music Nights II: Trupe romanesti de renume la Berlin

de Chaos Lore

Romanian Music Nights II: Trupe romanesti de renume la Berlin


Intre 24 si 26 mai 2012 Institutul Cultural Roman din Berlin prezinta a doua editie a seriei de concerte Romanian Music Nights.

Dupa importantul succes al primei editii in 2011 anul acesta vor concerta timp de trei zile la rand o selectie reprezentativa de trupe romanesti de actualitate provenind din diferite genuri muzicale in celebrele Roter si Gruner Salon ale teatrului Volksbuhne din Berlin Mitte.

Primul concert al seriei de pe 24 mai la Gruner Salon se adreseaza unui public orientat catre ethno-jazz, in timp ce pe 25 si 26 mai Roter Salon sta sub semnul electro si indie-rock.

Programul Romanian Music Nights II:
24 mai - ora 20.00 - Gruner Salon - Maria Raducanu Cvartet | etno-jazz
25 mai - ora 23.00 - Roter Salon - Suie Paparude & Corrupt Dream (VJ) | electro - Aftershow : Dj Limun
26 mai - ora 23.00 - Roter Salon - Persona | Indie - Urma | Indie

Despre trupe:
Cvartetul Mariei Raducanu este format din: Maria Raducanu (voce), Krister Jonsson (chitara) Chris Dahlgren (contrabas) si Michael Griener (percutie). Maria Raducanu, nascuta in 1967 la Husi, a fost o autodidacta, care s-a remarcat prin interpretarea moderna a melodiilor din folclorul romanesc. A avut numeroase concerte internationale si a lansat pana in prezent 7 albume pentru care a colaborat cu muzicieni internationali renumiti. Maria Raducanu este o aparitie fara precedent. Sunetul ei pur nu seamana cu sunetul nimanui. Interpretarile ei merg de la cantecele Mariei Tanase si alte melodii populare la fado-ul portughez, cantece de jale si bucurie in diferite limbi. Ea poseda geniul de a «canta» in diferite dialecte si de a fraza limba ca un poet.

Suie Paparude

Grupul Suie Paparude este format in 1992 si lansat in toamna anului 1993. Trupa are la inceput 5 membri, dintre care: Mihai Dobre – Dobrica (bass), Mihai Campineanu – Michi (keyboard) si abordeaza un stil alternativ/ new wave. Un an mai tarziu trupa ramane doar cu Michi si Dobrica. Cei doi abordeaza un nou stil, de data asta, 'comercial' industrial (influentat de Front 242, Laibach, Frontline Assembly). In aceasta componenta, trupa incepe o serie de concerte impreuna cu Timpuri Noi – la vremea aceea, fiind considerate cele mai bune trupe de «alternative» romanesti. Ultimul si cel de-al 7-lea album „E SUFLET IN APARAT” (2010) e o continuare fireasca a celor precedente, dar cu nuante mai intunecate si mai serioase. Nu lipseste autoironia, iar hit-urile aduc energie si zambetul pe buze. Sound-uri noi din 2010: «Basi care distrug bretele si fac coafuri gratis se imbina cu piese delicate, pline de emotie si substanta». (Suie Paparude) (www.suiepaparude.ro)


DJ Limun este un dj/ turntablist de 21 de ani, practica turntablism din 2007, mixing din 2008 si tot din 2008 a inceput sa colaboreze cu trupe ca Risco, Skizzo Skillz, ADN, Kazi Ploae, in 2010-2011 mixand seturi de hip-hop cu ghetto funk, breakbeat, dubstep si alte genuri urbane. In prezent mixeaza, scratch-uieste si creeaza sunete in genuri hip-hop & dubstep, neuro-hop, midtempo sau dub combinate cu scratching si sampling. Activeaza ca dj in trupa Subcarpati si in proaspat infiintatul Dancing Fingerz alaturi de inca 2 turntablisti.

Originara din Timisoara, Persona nu incearca si nu doreste sa inceapa o noua revolutie muzicala. Ei si-au asumat dificila, dar excelenta misiune de a canta Rock'n'Roll intr-o forma rafinata. Frumoase peisaje sonore urbane, sentimente amestecate si buna dispozitie, introspectie tacuta, acompaniate de intensitatea seducatoare a chitarilor, energie pura si vibratii pozitive, linii de bas sofisticate, tobe calde sau explozive, chitara acustica, nostalgie, dar si optimism se regasesc in cantecele lor si definesc estetica trupei, facand publicul sa exploreze diferite grade de exaltare prin muzica lor. Persona este formata din Gabriel Cherlia (vocal si chitara), Craciun Cristian (chitara), Corin Maris (bass), Horatiu Oana (percutie) si Florin Fara (visuals).(www.persona.link.ro)

Urma a fost infiintata in anul 2003 si s-a remarcat de la inceput printr-un stil interpretativ aparte, o combinatie complexa de rock acustic cu elemente de jazz. Trupa este compusa din Mani Gutau, Sorin Erhan, Dominic Csergo, Jimmy Cserkesz, Luis Angel Palomino si Ati Panaitescu. In cei 9 ani de activitate trupa a lansat 4 materiale discografice: “Nomad Rhymes’’ (2003), “Anger as a Gift’’ (2005), “Trend Off” (2007) si “Lost End Found” (2012) si a avut sute de concerte si participari la festivaluri din Ungaria, Franta, Germania, Anglia si Elvetia. In Romania au concertat alaturi de Faithless, Pink Martini, Gary Moore. (www.urma.ro).

Eveniment organizat de Institutul Cultural Roman din Berlin in colaborare cu Roter Salon si Gruner Salon ale Volksbuhne Berlin.

www.rki-berlin.de
www.facebook.com/rumanischeskulturinstitutDacă vreți să vă Ć®nscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin Ć®n RomĆ¢nia, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:

Ǝnscrie-te la newsletter


Join the ranks ! LIKE us on Facebook