La o discutie cu Zdob si Zdub, fix inainte de concert!

de Cristi Nedelcu

La o discutie cu Zdob si Zdub, fix inainte de concert!


Urmeaza Zdob Si Zdub la Hard Rock Cafe pe data de 14 Octombrie. Asta ar insemna maine. De aceea am schimbat cateva cuvinte cu Roman si Mihai cu aceasta ocazie. Ce a iesit puteti citi mai jos.

1.Salutari din partea Metalhead! Cum este sa va reintoarceti la Hard Rock Cafe?

Roman Iagupov (voce). E fain sa revii acolo, unde ai mai avut concerte reusite. Publicul din HRC e pe aceeasi unda cu noi. Instrumente muzicale legendare pe pereti, bere, clipuri clasice la VH1, trupe indragite… Ce poate fi mai bine?!

Mihai Gincu (chitara bas, compozitor). Mereu astept astfel de concerte ca la HRC, fiindca ele devin intr-adevar niste evenimente culturale in activitatea noastra. Ele sunt importante si pentru imaginea trupei.

2. Sunt 20 de ani de Zdob si Zdub, care sunt momentele cheie, punctele de referinta pentru Zdobi, in cei 20 de ani de activitate artistica?

RI. Startul l-a dat faptul ca invatam toti intr-o scoala. Prima denumire a formatiei a fost “Santa Maria”. Experimentam cu genurile de muzica, iar primul demo intregistrat la studioul “Moldova Film” a fost chiar in stil pop. Apoi, a urmat o perioada de grunge. Atunci ne-am schimbat titlul in “The Noise”. Am fost influientati mult de trupele grele vazute la MTV. Primul concert in 1992… Am cantat la festivalul “Rock marathon”. Eram inca ”verzi”, dar romantici si cu ambitii mari. Acel concert al nostru n-a fost cine stie ce, dar nu ne-am lasat. Am avut norocul de oameni care ne-au ajutat. Mecenatul Andrei Luchian ne-a sponsorizat inregistrarea primelor piese in engleza. Cu aceste piese, mai tarziu, am ajuns la cel mai mare festival de muzica alternativa din Rusia “invats sa inoti”. Momentul cel mai important in cariera a fost intalnirea cu producatorul nostru actual Igor Dinga. Suntem impreuna aproape 20 de ani. Atunci am avut primul concert cu denumirea de “Zdob si Zdub”. Primul album “Hardcore moldovenesc” editat la Moscova la Feelee Records. Si, sigur, concertele pe aceeasi scena cu nume mari cum sunt Rage Against the Machine, Dub War, Soulfly, Bio Hazard, Red Hot Chili Peppers, Henry Rollins. Al doilea album “Tabara noastra” a fost marcat de trecerea de la limbele engleza si rusa la limba romana si cautarea stilului nostru specific.

MG. In acesti 20 de ani de experienta am dezvoltat 3 directii muzicale. Primul e “power lirica romantica”, adica balade in deverse interpretari. Ca un exemplu ar fi concertul nostru cu orchestra simfonica sau programul unplugged, care-l pregatim acum. In acest unplugged vom folosi instrumente clasice, viori, pianul, percutie. O alta directie caracteristica noua sunt piesele energice, etnopunk, cu iz de “hardcore moldovenesc” si balade punk ironice, dar sentimentale. Cu acest repertoriu cantam cat la openair-uri, atat si la cluburi, unde publicul poate simti nuantele mai fine din orchestratiile pieselor noastre. A treia directie e Zdob si Zdub contemporan, trupa care nu inceteza sa expirimenteze cu stilurile muzicale actuale si testeaza aceste experimente la concerte ca, apoi, sa le amelioreze.

3. Regretati ceva din ceea ce ati facut in cei 20 de ani?

RI. Regret doar momentele cand lenea a fost mai puternica decat mine. In rest, ce sens are sa regreti? Doar totul se afla in mainile tale.

MG.NU!

4. In afara folclorului, ce anume va inspira atunci cand compuneti muzica sau versuri?

RI. Ma inspira viata, muzica buna, natura si iubita mea. Dorinta de a merge inainte si concurenta! Comunicarea cu persoane interesante, dorinta de a-mi exprima fiinta si de a povesti povesti, de a transmite experienta si emotiile. insasi profesia ma inspira!

MG. Cultura rock contemporana si diverse curente indi. Desi totul mai devreme sau mai tarziu devine mainstream…

5. Ce muzica ascultati in timpul liber?

RI. Cea mai diversa. As zice ca ascult muzica intregii lumi. Depinde si de dispozitie si de perioade. Acum, datorita internetului, avem acces la orice fel de muzica si e important sa nu ne inecam in ea! Imi place folclorul si nu doar cel balcanic. Imi este interesanta muzica din Tuva, vioara indiana, folclorul rusesc. Tot mai mult ma captiveaza muzica acustica, vie, cea care n-are nevoie de instrumente electrice. Dar, cateodata, revin la „Faith no more”. Ma stradui sa ascult muzica cu energie benefica, care nu „distruge”. E minunat sa mergi la un concert live, ca, de exemplu, Festivalul Etnojazz din Chisinau. E o posibilitate buna sa scapi de muzica de club si de stadion care ne inconjoara tot mai mult. I like it! Spre exemplu, muzica lui Richard Galliano e ca un ocean. Un artist virtuos care comunica cu publicul prin limbajul muzicii.

MG. Sincer, acum incerc sa ma detasez de muzica altor trupe ca sa ma concentrez asupra noului nostru material. Dar stiu, ca atunci cand il voi termina, ma asteapta o tona de muzica noua, de cele mai diverse genuri. Indie, rock contemporan e ceea ce ascult in primul rand. Din world music ma inspira muzica orientala (nu cea meditativa), cea ritmata, focoasa. Cite ceva din folclorul sicilian si italian. Balcanii, ca de obicei, sunt in afara concurentei, dar prea mult surogat a aparut in acest gen de muzica. De aceea caut sa ascult ceva cat mai autentic si unic. Sunt recunoscator tuturor muzicienilor care m-au inspirat si ma inspira!

6. Care ar fi 3 albume pe care le-ati recomanda oricui, oricand?

RI. N-as vrea sa recomand. Fiecare isi are gusturile sale. Dar imi amintesc ce tineam langa pickupul meu: dublu album Led Zeppelin si piesa “Stairway to heaven”, The Beatles, toate vinilurile lui Vladimir Visotskii. Pot sa continuu lista la infinit... „Blood sugar sex magic” RHCP, Black Sabbath - Planet Caravan, Rolling Stone “Lady Jane”. Rockul clasic si muzica clasica, opera, jazzul, blues...

MG. Din trupe grele – Sepultura “Roots”, din art rock – primele albume Phoenix, Hot Chip timpuriu.

7. In concertele din afara, publicul este la fel de zbuciumat ca la show-urile de la noi?

RI.Publicul e minunat, elevat. Public zbuciumat era pe timpuri zbuciumate - in perioada anilor ’90.

De fapt, cum e muzica asa si e publicul. Muzica pozitiva-public pozitiv. Europenii apreciaza trupele care folosesc folclorul pamanturilor sale. Astfel de muzica ii incanta!

MG. Starea publicului depinde in primul rand de starea noastra. Dispozitia fiecaruia din noi se transmite de la unul la altul. Asta si inseamna a fi o trupa si a canta impreuna a fi o echipa! Apoi, transmitem ceea ce simtim catre public. De aceea e nevoie sa fim concentrati la maxim, nu avem voie la greseli sau la dispozitii apatice. Publicul nostru, oriunde ar fi, nu se plictiseste, fiindca noi nu-i permitem sa se plictiseasca!

8. Cu ce artisti ati dori sa colaborati sau sa impartiti scena?

RI. E fain sa colaborezi cu artisti interesanti, inteligenti, originali. Ca aceasta colaborare sa fie reciproc avantajoasa si sa ne dezvolte, sa ne imbogateasca activitatea muzicala.

MG. Imi este interesant sa colaborez cu artisti care au un stil mai fin, mai intelectual decat noi. In aceste cazuri noi devenim mai brutali si mai ironici.

9. Un ultim gand pentru fanii vostri si cititorii nostri.

RI.Va doresc muzica buna, cer linistit, armonie, bucurii si viata lunga!

MG. Va multumim ca ne iubiti! Va asteptam la concertele noastre! Numai bine!

Asadar, maine ne vedel la Hard Rock Cafe cu baietii de la Zdob si Zdub! Biletele sunt disponibile online pe www.iabilet.ro dar si in reteaua fizica iaBilet - (Magazinul Muzica, Agentiile Perfect Tour, Magazinele Uman si VGeneration, IQ BOX, reteaua de magazine Say – partener Orange, pe terminalele self-service ZebraPay din toata tara), precum si la Hard Rock Cafe.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: