Biografie ZZ Top



ZZ Top

Genuri muzicale:
BluesHard Rock

Trupe similare:
AC/DC  Guns N Roses  Linkin Park  Trooper  Scorpions  Iris  Bon Jovi

ZZ Top este o formatie americana formata la sfarsitul anului 1969 in Houston, Texas, de catre Billy Gibbons, Dusty Hill si Frank Beard.

Formatia are distinctia de a fi printre putinele formatii rock care si-au pastrat componenta originala de-a lungul anilor.

In luna februarie a anului 1970, ZZ Top au sustinut primul lor concert si au avut turnee in Texas aproape consecutive pentru urmatorii ani. A urmat semnarea unui contract cu casa de discuri London Records si inregistrarea primelor 2 albume, intitulate ZZ Top's First Album si Rio Grande Mud.

In ianuarie 1973, au cantat in deschiderea a 3 concerte pentru The Rolling Stones, in Hawaii. Tot in acea perioada au inceput inregistrarile alaturi de Terry Manning la Ardent Studios, Memphis. A rezultat al 3-lea album semnat ZZ Top, intitulat Tres Hombres, ce a adus formatiei succes si popularitate.

In anul 1974, ZZ Top deja strangea mii de fani la concertele formatiei, iar o fotografie cu publicul a fost folosita pentru coverul albumului Fandangol, lansat in anul 1975.

Anul 1976 aduce formatiei o serie de turnee si lansarea albumului Tejas si a single-ului 'Arrested For Driving While Blind'.

Dupa nenumaratele turnee si munca depusa la studioul de inregistrari, trio-ul ia o pauza prelungita si neasteptata. ZZ Top urmeaza sa se reuneasca in anul 1979 pentru concertele live si un nou album, intitulat 'Deguello', lansat sub egida Warner Bros., noua lor casa de discuri.

O data cu anii '80, formatia imbina noi elemente in muzica lor si isi surprind fanii cu albumul El Loco din 1981 datorita folosirii unui sintetizator si a unor efecte electronice neobisnuite.

Anul 1983 ii surprinde pe membrii formatiei cu un look si sound noi, datorita reinventarii artistice din ultimii ani. Tot in acest an, ZZ Top lanseaza albumul 'Eliminator'.

O data cu popularitatea acstigata de postul de televiziune MTV, ZZ Top imbratiseaza fenomenul videoclipurilor muzicale si lanseaza clipurile pieselor 'Gimme All Your Lovin', 'Legs' si 'Sharp Dressed man'.

Sound-ul formatiei devine unul modern, electronic, ce a adus trupei si mai multi fani si vanzari de milioane de dolari, difuzari radio si video si turnee live.

Albumul din 1995, Afterburner, incorpora elementele electronice cu ritmurile blues-rock si aduce noi videoclipuri pentru piesele 'Sleeping Bag', 'Rough Boy' si 'Velcro Fly'.

In anul 1987, ZZ Top lanseaza un material discografic intitulat ZZ Top: Six Pack, ce contine o colectie ale albumelor formatiei dintre anii 1970 si 1981, mai putin albumul Deguello din 1979.

Anul 1990 aduce un nou material audio al formatiei, intitulat Recycler, care va fi ultimul album de studio lansat sub egida Warner Records. In acelasi an, ZZ Top fac parte din distributia filmului Mother Goose Rock 'n' Rhyme.

In 1993, trupa semneaza un contract cu RCA Records, relansand albumul Antenna in 1994, bucurandu-se de mult succes si vanzari de peste un milion de exemplare. Albumele urmatoare, lansate sub aceeasi casa de discuri, Rhytmeen si XXX, s-au vandut bine insa nu au atins standardele precedente.

In 2003 lanseaza albumul Mescalero si o colectie de 4 CD-uri, intitulata 'Chrome, Smoke & BBQ'.

In anul 2004, ZZ Top sunt introdusi in Rock and Roll Hall of Fame.

Anul 2008 aduce concerte la Orange Bowl, Auto Club 500 NASCAR, Bama Jam, Riverband Festival. In acelasi an formatia sarbatoreste lansarea primului DVD oficial cu concerte live, intitulat 'Live From Texas'. Materialul discografic a fost lansat pe data de 24 iunie 2008.

2009 a constituit un an plin de aparitii scenice, incluzand concertul din Romania de pe data de 20 octombrie.

Stil muzical: blues rock, hard rock

Componenta:
Billy Gibbons - vocal, chitara
Dusty Hill - vocal, bass, clape
Frank Beart - tobe

Discografie:
ZZ Top's First Album - 1971
Rio Grande Mud - 1972
Tres Hombres - 1973
Fandango! - 1975
Tejas - 1977
The Best of ZZ Top - 1977
Deguello - 1979
El Loco - 1981
Eliminator - 1983
Afterburner - 1985
Recycler - 1990
Greatest Hits - 1992
Antenna - 1994
One Foot In The Blues - 1994
Rhythmeen - 1996
XXX - 1999
Mescalero - 2003
Chrome, Smoke & BBQ - 2003
Rancho Texicano - 2004

ZZ Top
http://www.zztop.com/



Aboneaza-te la newsletter
Join the ranks ! LIKE us on Facebook