Actorii si oamenii de teatru in general sunt in general tare superstitiosi si iau in considerare suma lucrurilor care pot (si uneori chiar o fac) merge rau in timpul prestatiei dramatice.
Astfel s-au nascut tot felul de mituri si supersititii care sa explice aceste mici accindente sau incoveniente din industria teatrului.
Acestea merg mai departe decat umbrela deschisa in casa ori trecutul pe sub scara, referindu-se in mod specific la oamenii care lucreaza in domeniul artelor de acest tip.
Sa vedem cele mai intresante 10 mituri din teatru si posibilele lor explicatii.
10. Albastrul cu ghinion

Superstitia spune ca aduce ghinion sa porti albastru pe scena, mai putin daca este asortat cu argint. La inceputurile costumatiilor de teatru, era foarte greu sa produci vopsea albastra si, in consecinta, costisitor sa o achizitionezi. Teatrele care o duceau prost foloseau costume albastre pentru a pacali clientii ca le merge bine. Tot in acest scop asortau costumele albastre cu argint.
9. Cele trei lumanari cu ghinion

Se spune ca trei lumanari aprinse pe scena aduc ghinion. Se spuna ca persoana care se afla cel mai aproape de cea mai scurta lumanare se casatoreste prima. Sau moare prima. Superstitia nu porneste de la iluminarea fara electricitate a salii, ci la lumanari alfate pe scena, ca parte din piesa. Avand in vedere ca vopseaua e usor inflamabila, banuim de unde a pornit povestea.
8. Pene de paun

Superstitia spuna ce penele de paun nu ar trebui aduse vreodata pe scena sub nicioforma, caci vor cauza haos. Se spuna ce aceasta pana reprezinta un ochi malefic ce arunca un blestem asupra spectacolului - idee probabil pornita din legenda greceasca a lui Argus, monstrul cu o mie de ochi ce au fost transferati cozii paunului.
7. Flori din cimitir

Pe asta cred ca o stim mare majoritate dintre noi: aduce ghinion celui care le primieste sa oferi flori furate din cimitir. Pe criza asta, aduce ghinion celui care le ia sa le fure direct din florarie, deci, care sa fie? Industria teatrului nu a fost cu adevarat de succes de-a lungul timpului, iar sa cimitirele erau o sursa minunata de flori gratis.
6. Imaginea in oglinda

Se spune ca aduce ghinion sa ai oglinzi pe scena. Ideea porneste cel mai probabil de la mitul care sustine ca in oglinda se reflecta sufletul, dar si de la cel care spune ca daca spargi o oglinda te asteapta sapte ani de ghinion. In plus, poate naste probleme in iluminarea scenei, reflectand lumina in zone nedorite.
5. Teatrul bantuit

Mitul spune ca stafiile bantuie teatrele si au nevoie de o noapte pe saptamana singure pe scena. Povestea se schimba in functie de teatru, dar de obicei este vorba despre Thepsis, un grec ce vorbea in rime. Cum actorii au lunea liber pentru a se odihni dupa prestatiile din weekend, superstitia merge ca unsa.
4. Lumini fantomatice

Potrivit superstitiei, in teatrele goale trebuie sa se lase o lumina aprinsa pentru a tine departe spiritele. Aceasta lumina este pozitionata de obicei in culise atunci cand acest spatiu nu este folosit. Aceasta este foarte utila pentru ca persoanele care traveseaza zona plina de decoruri sa nu aiba vreun accident.
3. Fluieratul

Se spune ca aduce ghinion sa fluieri, pe scena sau nu, deoarece cineva va fi concediat. Explicatia vine din faptul ca inainte de utilizarea tehnologiei de comunicare intre angajatii teatrului, se foloseau semnale sonore (ca fluieratul) codate intre masinisti. Numai ca cine dadea semnalul la un moment nepotrivit putea fi concediat.
2. Urarea de noroc

E ca un fel de "Bafta la peste!" - e bine sa nu urezi noroc inainte de spectacol, deoarece aduce ghinion, spune superstitia. Asadar expresia a fost inlocuita cu "Break a leg" ("Rupe-ti un picior"). Expresia provine, poate, de la faptul ca atunci cand sunt rechemati pe scena de multe ori pentru aplauze, actorii pot rupe in intoarcerile lor niste cortine laterale numite "picioare".
1. Macbeth

Cei care vin la teatru evita sa pronunte cuvantul "Macbeth" in interiorul cladirii, deoarece sunt de parere ca aduce ghinion teribil. Exista intergi ritualuri de revers, de tipul "repeti de trei ori cuvantul in timp ce te bati pe umarul stang". Originea acestei superistii pare sa vina fie din faptul ca in aceasta piesa Shakespeare foloseste mult duel, fie din faptul ca datorita popularitatii sale, piesa era abordata in disperarea teatrelor intrate in faliment, care pana la urma se inchideau.
Sursa: Listverse.com
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram