Nicola Piovani aduce muzica de Oscar la Bucuresti!

de Chaos Lore

Nicola Piovani aduce muzica de Oscar la Bucuresti!

Detinatorul unui Oscar pentru muzica filmului „La Vita e Bella”, dar si a multor alte premii rasunatoare, Nicola Piovani concerteaza pe 9 octombrie in Capitala, intr-un spectacol-eveniment la Sala Radio, in cadrul galei de inchidere a celei de-a VI-a editii a Festivalului International de Film Ro-IFF (1-10 octombrie, Cinema Scala si Eforie). Concertul este organizat de Fundatia Artis in parteneriat cu PROM’ART CREATIVE. Incasarile din biletele la acest spectacol vor fi donate Fundatiei Coltea, pentru sprijinirea Sectiilor de Oncologie si Chirurgie.

Avand in spate o cariera impresionanta, de-a lungul careia a semnat coloana sonora pentru peste 130 de productii cinematografice, Nicola Piovani va oferi publicului roman o ora de magie si emotie. Concertul va incepe de la ora 20.00, dupa gala de decernare a premiilor RO-IFF.

Recitalul este conceput ca un periplu prin cele mai importante si indragite coloane sonore originale realizate de Nicola Piovani (insotite, evident, de proiectiile cinematografice aferente), intre care cea laureata cu Premiul OSCAR (pentru pelicula lui Roberto Begnini, “La vita e bella”). Alaturi de patru muzicieni de exceptie - Marina Cesari (saxofon, clarinet, flaut), Pasquale Filasto (violoncel, chitara), Gianluca Palocca (contrabas), Christian Marini (baterie, percutii), compozitorul, orchestratorul si dirijorul Nicola Piovani ne invita sa pasim in lumea lui si sa ii ascultam povestea viatii traite intre clapele alb-negre ale pianului si panza ecranului cinematografic.

Poze Avatare Rock Hi5, Facebook, YM - PozeMH - Piovani

Bio

Nicola Piovani s-a nascut in 1946 in capitala Italiei, Roma. Coloana sonora a filmelor „Il segreto NP” de Silvano Agosti (1969) si „Nel nome del padre ”(In numele tatalui) de Marco Bellochio (1970) marcheaza inceputurile stralucitei sale cariere in cinematografie. In anii ce au urmat, s-au adaugat colaborarille cu o serie de alti regizori italieni, dintre care numele cele mai sonore sunt Roberto Begnini (pentru pelicula “La vita e bella”) si maestrul cinematografiei din Peninsula, Frederico Fellini (pentru filmele ”Ginger e Fred” , ”Intervista”, ””La voce della luna”).

Experienta sa cinematografica depaseste treptat marginile Italiei. Numeroase filme europene, purtand semnaturi celebre precum Ben Von Verbong, Bernard Favre, Pal Gabor, Dusan Makavejes, Michel Sibra, Jean Jacques Andrien, Maroun Bagdadi, Bigas Luna si John Irvin au beneficiat de aportul lui Nicola Piovani la coloana sonora. Tot el semneaza si muzica si pentru DOLCE FAR NIENTE regizat de Nae Caranfil.

Pe langa cinematografie, Piovani a lucrat atat in televiziune, pentru numeroase seriale, cat si in teatru unde a colaborat cu cei mai buni regizori italieni, compunand partiturile unor piese de teatru scrise de Majakovskij, Cecov, Erdman, Beckett, Shakespeare, Moli�re, Pasolini, De Filippo. In 1989, scrie partitura pentru comedia muzicala ”I Sette re di Roma”, comandata de catre Teatrul de Opera din Roma, care a avut premiera in capitala Italiei in 1995. A scris partitura pentru baletul Fellini (coregraf Misha Van Hoecke), comandata de catre Teatrul de Opera din Roma si avand premiera in Roma in 1995.

In anul 1999, pentru coloana sonora a filmului ”La vita e bella” a regizorului Roberto Benigni, Nicola Piovani a castigat premiul Oscar, iar in anul 2000 a fost nominalizat pentru un premiu Grammy. In 2007, coloana sonora a filmului francez ”L’equipier” este nominalizata la un premiu Cesar. In acelasi an are loc la Mumbai, India premiera spectacolului ”Concerto in quintetto”, acesta fiind o interpretare de piese compuse special pentru filme, teatru si concerte, reorchestrate si aranjate de catre Nicola Piovani pentru un grup restrans de solisti. Anul 2007 vede nasterea EPTA, o suita orchestrala pentru sapte solisti care interpreteaza un ciclu de sapte miscari, scanate de sapte voci inregistrate, voci ce recita sapte fragmente de origini diferite. Toate sunt inspirate de catre cifra sapte, cifra biblica, ce a avut de-a lungul timpului o imensa putere de fascinatie asupra poeziei si mitologiei.

In anul 2008, Ministrul Francez al Culturii i-a acordat lui Nicola Piovani „Ordinul Artelor si Literelor” in grad de „Cavaler”.

Premii

2010 - nominalizat la premiile Cesar-sectiunea „Cea mai buna coloana sonora” pentru „Welcome”.

2009 - Premiul stintific „Capo d’Orlando 2009” pentru suita „EPTA” suita ce imbina matematicile si muzica cu armonia.

2006- Premiul „European Golden Globe” pentru „La tigre e la neve” de Roberto Benigni.

2006 - Premiul „Nastro d’argento” pentru „La tigre e la neve” de Roberto Benigni.

2004 - Nominalizare la Premiile Cesar pentru „L’equipier” de Philipe Lioret.

2004 - Premiul „Luigi Mancinelli”.

2004 - Premiile „Special du Jury” si „Special du Public” acordate pentru filmul „L’equipier” de Philipe Lioret, la Festivalul de Film si Muzica din Auxerre.

2003 - Premiul „Nastro d’argento” cea mai buna coloana sonora pentru filmul „Pinocchio” de Roberto Benigni.

2001 - Premiul „Ciak d’Oro” pentru „La Stanza del Figlio” de Nanni Moretti.

2000 - Nominalizare la Premiile „Grammy” pentru „Life is Beautiful” de Roberto Benigni.

1999 - Premiul „Oscar” pentru „Life is Beautiful” de Roberto Benigni.

1997 - Premiul „Rota” pentru intreaga cariera.

1997 - Premiul „SIAE” pentru intreaga cariera.

1994 - Premiul „David di Donatello” pentru „Caro Diario” de Nanni Moretti.

1991 - Premiul „Nastro d’argento” pentru cea mai buna muzica (pentru La voce della luna, In nome del popolo sovrano, Il male oscuro, Il sole anche di notte).

1989 - Premiul „Colonna Sonora” pentru activitatea pe intreg anul.

1986 - Premiul „David si Donatello” pentru „Ginger e Fred” de Frederico Fellini.

1986 - Premiul „Ciak d’Oro” pentru „Ginger e Fred” de Frederico Fellini.

1986 - Premiul „Colonna Sonora” pentru activitatea pe intreg anul.

1985 - Premiul „Colonna Sonora” pentru activitatea pe intreg anul.

1984 - Premiul „Colonna Sonora” pentru activitatea pe intreg anul.

Biletele, la pretul de 50, 75, 130 si 200 lei, in functie de categorie, pot fi procurate din reteaua Eventim din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro si www.bilete.ro.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: