Psihologia muzicii metal

de Buvnitz

Psihologia muzicii metal


Studiile arata ca muzica metal (considerat unul din cele mai populare genuri ale generatiei contemporane) nu este deloc cauza problemelor din randul tinerilor.

Majoritatea cercetarilor in ce priveste efectele emotionale si de comportament ale muzicii populare au avut ca material de studiu muzica heavy metal dar si rock sau grunge. Cecatatorii au ajuns la concluzia ca genurile muzicale nu stau la baza tulburarilor in comportamentul uman.

Raspunsul emotional

In timp ce multi cercetatori sunt de parere ca muzica heavy metal duce la depresie si furie, aceste stari nu apar de obicei atunci cand muzica heavy metal reprezinta genul preferat al ascultatorului. Un studiu efectuat pe 1000 de elevi cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani a fost folosit pentru a cataloga efectele negative ale emotiilor, in special printre cei cu un simt al increderii foarte scazut.

Efectele muzicii grunge

Studiile arata ca muzica grunge poate provoca tensiune, tristete si ostilitate dar si relxare, claritate mentala sau compasiune. Totusi, muzica grunge nu s-a aflat printre genurile preferate ale celor intervievati. Este posibil ca un test printre fanii genului sa aiba alte rezultate.

Agresiune

Unele studii au aratat ca indivizii devin mai ostili, agresivi si nervosi dupa ce asculta diferite genuri ale muzicii metal. In acelasi timp alti indivizi nu au reactionat in vreun fel dupa auditie. Anumiti subiecti au inceput cu o stare de agresivitate dupa care au devenit fericiti, calmi si cat se poate de relaxati. Asta se intampla insa doar cand muzica metal este familiara ascultatorului.

Suicid

Desi rata de sinucidere este mare in randul ascultatorilor de rock si metal, un studiu realizat in 1992 a aratat ca fanii acestor genuri muzicale au o stare de spirit pozitiva. Alte studii au avut rezultate similare in randul tinerilor cu o stare generala de depresie. Asta sugereaza ca unii asculta o astfel de muzica tocmai pentru a scapa de depresie.

Perfomante academice

Studiile arata ca adolescentii fani ai muzicii metal au rezultate mai slabe la scoala. Totusi, acest rezultat depinde foarte mult de aspecte ale personalitatii si mediului si nu neaparat de un gen anume de muzica.

Inteligenta

Studentii fani ai muzicii alternativ, rock sau metal au rezultate mai mari la testele IQ.

Riscuri

Conform unui studiu realizat in 2008, fanii metal sunt amatori de senzatii tari si nu dau inapoi cand vine vorba de riscuri. Acesta este insa un tip de personalitate si nu neaparat un efect direct al muzicii. Astfel de oameni au in general un sistem nervos mai putin senzibil astfel ca e nevoie de stimuli intensi pentru a genera o senzatie de fericire sau untuziasm.

Aceste stari nu sunt create neaparat de muzica. E adevarat ca riscul implica o muzica mai energeta si periculoasa.

Droguri

Legatura dintre muzica metal si droguri a generat rezultate mixte. Un studiu arata ca fanii metal sunt mai predispusi catre droguri desi exista sansa ca acestia sa nu foloseasca niciodata astfel de substante sau sa nu devina dependenti.

Alte studii au aratat ca nu exista un gen preferat in randul dependentilor de droguri.

Efecte asupra plantelor

Dorothy Retalliack a efectuat numeroase experimente asupra plantelor. Aceasta a aflat ca artisti precum Led Zeppelin, Jimi Hendrix sau Vanilla Fudge au un efect negativ asupra cresterii normale a unei plante. Se presupune ca plantele pot avea preferinte muzicale iar rock-ul nu se afla printre acestea.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: