Top 10 compozitii ale secolului 20

de Ion Sorin Turcu

Top 10 compozitii ale secolului 20

Secolul 20 a marcat o noua lume, una cu mai multe natiuni definite, legi si statut. A marcat era inventiilor revolutionare , care au facut viata in mod semnificativ mai usoara pentru generatiile ce au urmat.

Este, totusi, opinia comuna ca traditia muzicala a incetat sa fie creativa si ne-am oprit la a imbratisa doar lucruri vechi. Aceasta lista are ca scop infirmarea acestui lucru, de a arata numeroase lucrari relativ necunoscute compuse dupa 1900.

Varese a fost un compozitor francez de muzica electronica, exploatand timbre noi care au fost create prin popularizare energiei electrice. A explorat timbrele, ritmul si dinamica, creand un sunet destul de barbar si adesea sunet de percutie.

Varese a folosit pentru aceasta compozitie nu mai putin de 13 percutionisti. Printre instrumentele conventionale sunt tobele, orchestra si bass dar si instrumente unice, ca vuietul leu si chiar sirene de incendiu. Acest lucru duce la un sunet extraordinar, plin de posibilitati fara precedent si de asociere.



Stockhausen a compus extrem de similar cu Varese. El, insa, a cochetat de asemenea, cu ideile de muzica aleatorica (a se vedea Lutoslawski) si serialism (a se vedea Berg).

Zyklus este, de asemenea, o piesa pentru percutie. Titlul german este pentru `Circle`, care a venit in mod interesant din partea care trebuie sa fie citit. Scorul poate fi citit de la orice pagina, in orice directie, in orice mod al paginii este setat (puteti citi cu susul in jos).


George Gershwin este un compozitor american esential. El foloseste frecvent si scala Blues Jazz in muzica sa, in loc de scara diatonica utilizata de majoritatea compozitorilor din traditia clasica a Vestului.

Rhapsody in Blue este un concert de pian, ce are ca suport o trupa de jazz, Magnum Opus este o lucrare care va fi amintita pentru totdeauna. Ea a fost frecvent utilizata ca o trimitere la 1920, ani in care intreaga populatie s-a bucurat de o perioada economica prospera. Aceasta este o piesa nostalgica despre timpul trecut.

Glass este, probabil cel mai recent compozitor din aceasta lista - el continua sa compuna prolific. Stilul sau a fost descris ca minimalist iar muzica sa reflecta, de asemenea, o baza puternica in contrapunct cu stilul lui Mozart si Bach.

Penderecki este un compozitor care se concentreaza pe tehnicile extinse si stilurile unice cu privire la instrumentele conventionale. El este, probabil, cel mai bine cunoscut compozitor pentru uimitorul sau `cantec de jale a victimelor de la Hiroshima`. Cu toate acestea, astfel cum aceasta a fost deja mentionat intr-o alta lista, am ales Requiem-ul sau polonez.

Prin alegerea unui recviem, Penderecki uneste una dintre cele mai vechi forme de muzica (primul Requiem-ul a fost de Ockeghem in perioada Renasterii), cu tehnici extinse. El foloseste vaietele si sunete scurte de cor si voci, in loc de coruri traditionale. Adaugarea unui text polonez in final face ca aceasta sa fie o compozitie cu adevarat unica.


ln secolul al 19-lea, Arnold Schonberg a conceput o noua tehnica de compozitie de armonie si contrapunct - stil Serialist. Pentru adepti, stilul a devenit cunoscut sub numele de a doua Scoala vieneza, cu compozitori precum Anton Webern.


Berg, cu toate acestea, este compozitorul care a adus serialismul in cultura populara.

Wozzeck este o opera bazata pe un teren surprinzator. Ce face acest pas mare pentru istoria muzicala este faptul ca aceasta este prima opera majora din stilul secolului 20, una care incorporeaza ideile de avangarda din aceasta perioada. Opera a devenit atat de populara incat i-a permis lui Berg sa traisca toata viata de pe urma drepturilor de autor.


Copland compune intr-un stil diferit de colegul sau american George Gershwin. In timp ce Gershwin are un stil mai potrivit pentru orase si cluburi, Copland incorporeaza mai mult material rural, inclusiv factori pur americani, cum ar fi cowboy.

The Fanfare for the Common Man a fost scrisa atunci cand Copland a fost abordat pentru a scrie pentru o fanfara ce trebuia sa participe la o deschidere de radio. Copland a decis sa dedice acesta piesa omului de rand, cel mai mare factor care a determinat victoria Americii in al doilea razboi mondial.


Cage a fost un revolutionar - un pionier in utilizarea unor instrumente neconventionale, cum ar fi cheile si hartia. Una dintre inovatiile sale mai frapante este pianul preparat, unde pune saibii si cuie in pian, provocand un sunet uscat si percutie.

4'33 " in esenta este 4 minute si 33 secunde de muzica. Muzica, care este auzita, nu este cantata de interpret. In schimb interpretul merge pe scena 4 minute si 33 secunde. Ascultatorul aude sunetele accidentale din sala de concert, fie ca este vorba de aer conditionat sau de masini din afara. Ce este considerat a fi tacut nu mai este tacut, asa cum se reflecta in invataturile Zen de la care a fost inspirat Cage.


Lutoslawski a fost unul dintre cele mai mari compozitori din Polonia alaturi de Chopin si Penderecki. Lutoslawski a fost primul polonez caruia avea sa ii fie atribuita cea mai mare onoare din Polonia, Ordinul Vulturului Alb, dupa declararea independentei de regimul sovietic. El sa specializat in muzica aleatorica unde fiecare spectacol ar fi diferit.

The Concerto for Orchestra este inspirat din Bela Bartok. El imita forma baroc, Concertul Grosso, impletind asteptarea poloneza. Partea cea mai izbitoare a acestei lucrari este de natura atonale: ea nu este conforma cu cheia majora sau minora. Se integreaza acest stil nou, cu vechile forme de Passacaglia si Toccata, printre altele, si astfel creeaza un sound unic lume.

Stravinsky este unul dintre cei mai influenti compozitori , fiind uneori numit `Bach pe notele gresite`. El a fost votat de Times ca fiind unul dintre `100 de oameni ai secolului`. El atrage stiluri si influente de la o gama larga de compozitori, compunand in forme serialist, forme neo-clasice si forme neo-baroc. Timbrele lui Stravinsky sunt prea interesante - baletul sau Les Noces are un acompaniament de patru piane.

The Rite of Spring (Ritul de primavara) este arhetipal reprezentata cu succes de scandaluri.


Listverse



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: