Hypocrisy, Lake Of Tears si HateSphere la Arenele Romane: Intalnire Metal de gradul trei

de Ana-Maria Gavrila

Hypocrisy, Lake Of Tears si HateSphere la Arenele Romane: Intalnire Metal de gradul trei


Pentru unii toamna concertelor Metal a inceput in Silver Church, cu Finntroll, TYR si Skalmold, pentru doritorii de senzatii ceva mai extreme, prima editie a METALHEAD Meeting a fost mai mult decat binevenita, ca un start la crowd-surfing si circle-pit in voie.

„End Of Disclosure Tour” i-a adus pe suedezii de la Hypocrisy pentru prima data in Romania si – odata cu ei – pe danezii de la HateSphere. Line-up-ul METALHEAD Meeting 2013 a fost completat de inca un nume – de data aceasta foarte cunoscut publicului: Lake Of Tears (n-am sa numar pentru a cata oara) au venit din nou la Bucuresti, „acasa” asa cum ne-a transmis Daniel Brennare prin fum de tigara. Lor li s-au alaturat trei trupe autohtone, nu mai putin „grele” intr-ale Metalului.

Undeva spre sfarsitul saptamanii trecute auzeam vorbindu-se inca despre seara de sambata din Arene si spre surprinderea mea nu se carcotea cum se intampla de obicei: pareri obiective despre eforturile unor oameni de a da tot ce au mai bun pe scena, cu intrebarea evidenta – „Ce ne rezerva Metalhead Meeting anul viitor?”.

Pentru ca primul concert al serii a inceput aproximativ la ora stabilita (adica, destul devreme pentru metalhead-ul nostru), publicul celor de la L.O.S.T. nu era foarte numeros, pana si glumele lui Bebe au fost la inceput destul de rarute, asta nu i-a oprit pe unii sa le strige numele membrilor care de pe unde se aflau.

Mai „rau”a fost de „intarziati”, luati in vizor de Bebe … „nu stiti ce ati pierdut”. Faina atmosfera la concertul L.O.S.T., de parca te aflai intr-un club foarte familiar, nu in ditamai Arenele. Dintre piesele interpretate, „Rise” au dedicat-o memoriei lui Jeff Hanneman si Chuck Schuldiner.

Pe cei de la Taine ii revedeam personal dupa nu stiu cat timp, reintalnirea a avut un oaresce gust amarui, intrucat – in ciuda probelor facute si rasfacute chiar inaintea concertului – sunetul a fost destul de prost. S-a remediat insa dupa doua-trei piese.

Mi-au lipsit de data asta proiectiile. Stiu ca nu definesc muzica celor de la Taine pentru ca nu fac decat sa creeze o atmosfera in timpul show-urilor lor, insa cei care nu-i vazusera de ani buni (cum am auzit intamplator) ar fi avut o perspectiva a intregului concept. A fost un bun prilej de a-i vedea in noua formula, Petre Iftimie fiind noul lor chitarist.

Odata cu Bucovina s-a lasat si intunericul, trupa adunandu-si acum fanii in numar ceva mai mare in fata scenei. Piese precum „Peste varfuri”, „Duh” sau „Straja” au incins prin show-ul lor energic atmosfera din Arene; lor li se adauga – daca imi amintesc eu bine – si o piesa noua, de pe viitorul material pe care il vor lansa in luna noiembrie.

Energia danezilor de la HateSphere a fost pur si simplu molipsitoare, fiind prima trupa straina pe scena din Arene, pare-se cu un chef nebun de cantat. si cum solistului Esben "Esse" Hansen nu i-au ajuns cursele standul de merch - backstage pe care le-a facut in timpul zilei – daca nu l-ati vazut, a fost destul de prezent prin public – asa ca a decis sa ocupe la propriu fiecare coltisor din scena. Uneori ti se parea chiar ca este in mai multe locuri deodata.

Pe langa piesele cunoscute, precum „500 Dead People” sau „Sickness Within”, cei de la HateSphere au interpretat si single-uri noi, printre care si piesa ce da titlul noului lor album „Murderlust”, a carui data de lansare a fost saptamana trecuta si pe care va invitam sa il ascultati cand aveti ocazia. Eu una nu stiu cat de repede a trecut concertul, danezii insa ne-au aratat ca se bucura sa se afle in Romania, multumindu-le chiar celor prezenti in limba romana. Spre final, au cerut publicului un moshpit ca la carte, ceea ce s-a si intamplat.

Setlist HATESPHERE:

Lies and Deceit

500 Dead People

Floating

(Intro) Ressurect With a Vengeance

Murderlust

(Intro Roxette) Hate

Disbeliever

Sickness Within

A venit si randul suedezilor de la Lake Of Tears, care au tinut sa ne aminteasca, poate si pentru cei care nu aflasera inca, faptul ca vor filma concertul de la Bucuresti pentru un DVD pe care il vor lansa candva pe viitor.

Asadar, a fost un concert „Best Of…” al celor mai recente materiale lansate, fara a uita insa de preferatele publicului. Sper din tot sufletul ca inregistrarile au iesit mai mult decat minunat si ca vom revedea – de ce nu – anul viitor concertul de la Arene al suedezilor.

Per ansamblu show-ul Lake Of Tears a fost frumos, nu pot spune insa ca ordinea aleasa a pieselor a fost foarte inspirata, existand momente cand mi se parea ca ascult aceeasi piesa in continuu. Cum era de asteptat, concertul s-a incheiat cu un bis ce a inclus si mult asteptata „Forever Autumn”, introdusa foarte frumos de solistul Daniel Brennare, „A sosit toamna...”.

Setlist LAKE OF TEARS:

To die is to Wake

Taste Of Hell

Illwill

The Greymen

Boogie Bubble

Cosmic Weed

As Daylight Yields

The Shadowshires

Raven Land

Sweetwater

Demon You/Lily Anne

House of the Setting Sun

Making Evenings

Crazyman

Encore:

So Fell Autumn Rain

Forever Autumn

Recunosc ca nu mai aveam rabdare sa-i vad pe cei de la Hypocrisy in sfarsit pe scena, iar pregatirile spre surprinderea mea nu mi s-au parut sa fi durat chiar o vesnicie. Membri Hatesphere si Lake Of Tears „aparusera” sa vada si ei alaturi de noi un show semnat de Peter Tagtgren et Co. Setup-ul arata destul de impresionant, kit-ul tobosarului Reidar "Horgh" Horghagen fiind urcat undeva pe un podium, veghind parca peste Arene.

Lumini hipnotizante, o sonorizare excelenta, la care se adauga insasi prezenta lor pe scena – acestea au constituit elementele unui show absolut nebun. Nu-mi amintesc un concert in Arene care sa fi sunat atat de curat cum a fost cel al suedezilor. Multimea s-a manifestat in voie, mult circle-pit si crowd-surfing, Peter Tagtgren aratandu-se extrem de impresionat de reactia publicului roman. Temerarii intr-ale crowd-surfing-ului dadeau frumos mana cu cei de la paza, si parca te bucuri cand ai niste oameni de treaba, care stiu cum sa se poarte la un astfel de eveniment.

Au inceput cu piesa ce da titlul noului album „End Of Disclosure” si au continuat sa ne spuna teoriile lor Metal despre extraterestri si conspiratii guvernamentale. Cum nu puteau lipsi piesele "Roswell 47" si "Eraser" – Hypocrisy au reprezentat finalul perfect al acestei prime intalniri Metal ce poarta simplu titlul METALHEAD Meeting.

Setlist HYPOCRISY:

End of Disclosure

Tales of Thy Spineless

Fractured Millennium

Left to Rot

The Eye

Valley of the Damned

Fire in the Sky

Necronomicon

Buried

Elastic Inverted Visions

44 Double Zero

War-Path

Encore:

Roswell 47

Adjusting the Sun

Eraser

The Final Chapter



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: