Biografie Jimi HendrixJimi Hendrix
Daca a existat in muzica rock vreo stea cazatoare, aceea a fost cu siguranta Jimi Hendrix. In cei 4 ani in care a fost un superstar, a realizat cu chitara electrica mai mult decat orice alt chitarist de dinaintea lui sau decat cei care au urmat. Canta la chitara in modalitati in care nimeni altcineva nu putea, si dupa el chiar nu a mai existat un chitarist mai bun. Putea sa cante cu chitara la spate, sau cu dintii, sau chiar cu chitara in flacari.
Pe scena, in fata a mii de persoane, live, canta de neimaginat.., iar dupa cum afirma unii dintre cei mai apropiati prieteni ai sai dincolo de scena.. atunci cand canta pentru prieteni era mai presus de prestatiile din concert.
Jimi a a invatat sa cante la chitara la varsta de 12 ani, pe cand copilarea in Seattle, Washington, fiind influentat de legendele blues B.B. King si Robert Johnson. La inceput a cantat pentru formatii locale doar pentru racoritoare si hamburgeri. In 1959, la 17 ani, s-a inrolat in Air Force, unde a servit ca parasutist pana cand, datorita unei accidentari, 'cariera' sa militara s-a incheiat. Pana in anul 1963 el canta(se) pentru Little Richard, The Isley Brothers, Wilson Pickett, Jackie Wilson s.a. ca al 2 lea chitarist sau chitarist de rezerva. Desi stangaci, el a cantat cu chitara pentru dreptaci, folosind-o rasturnata. Nu si-a incercat sansele de unul singur pana in anul 1965, dupa ce l-a ascultat pe Bob Dylan cantand.
S-a retinut sa porneasca o cariera solo pana in acel moment, nepasandu-i de vocea pe care o avea, dar daca Dylan poate sa se descurce cu vocea sa care suna destul de ciudat, el - Jimi de ce nu ar putea ? Mai intai, s-a facut cunoscut cantand blues in cluburi din Greenwich Village, New York, sub numele Jimmy James, trupa sa numindu-se Blue Flames. S-a raspandit repede in oras, zvonul existentei unui chitarist nou care putea sa scoata din chitara sa Fender Stratocaster sunete nemaiauzite de cineva pana atunci. Muzicieni de prin tot orasul veneau sa-l vada cantand, iar unul dintre ei, aflat in vizita in oras, era basistul trupei Animals - Chas Chandler. I
mpresionat profund, Chandler il convinge pe Jimi sa se mute in Anglia, promitandu-i ca-l va face faimos. In Anglia, Chandler devine managerul lui Hendrix, ii aduce un basist - Noel Redding si un baterist - Mitch Mitchell, formand astfel Jimi Hendrix Experience. Trio-ul a urcat foarte repede culmile succesului in US si UK, unde piesele Hey Joe, Purple Haze, The Wind Cries Mary au ajuns in top10 in prima jumatate a anului 1967. Albumul de debut al lui Jimi impreuna cu Experience, intitulat Are You Experienced?, a fost lansat, initial, doar in Anglia, la inceputul anului 1967.
Acest album a afisat nu doar calitatile de chitarist de exceptie ale lui Hendrix, ci si abilitatea sa de a scrie versuri pentru piesele albumului (Hey Joe, Purple Haze, The wind Cries Mary, cum aminteam si mai sus, au ajuns in TOP10 in Anglia). In iunie 1967, el s-a intors in America pentru a participa la Monterey Pop Festival, unde a trebuit sa cante dupa un show de zile mari facut de cei de la The Who. Dupa ce publicul l-a privit pe Peter Townsend (The Who) distrugandu-si chitara pe scena, ridicand astfel miza spectacolului, Jimi a incheiat dand foc chitarei sale.
La inceput a cantat in turnee prin Statele Unite, deschizand concertele pentru mai multe trupe. Dar nu trece foarte mult timp, panca cand porneste la drum cu propriul turneu. Albumul Are You Experienced? desi a fost lansat in US intr-o versiune putin diferita de versiunea lansata in UK, a avut parte de un succes urias. Hendrix a inregistrat, in scurta viata, doar 3 albume concepute in studio, Are You Experienced?, celelalte doua fiind: Axis: Bold As Love lansat in 1968, si dublul LP ELectric Ladyland, inregistrat de asemenea in 1968. Ambele albume fiind considerate de unii mai experimentale decat albumul de debut.
Ultimul album aduce ceva nou in lumea muzicii prin folosirea inedita chiar a intregului  de inregistrari pe post de instrument, realizare posibila cu ajutorul inginerului de sunet: Eddie Kramer. La inceputul anului 1969, Jimi desfiinteaza The Jimi Hendrix Experience. In luna mai, este arestat in Toronta, Canada pentru posesie de heroina, dar mai tarziu a fost gasit nevinovat. In luna august, este cel care canta la inchiderea celebreului festival de la Woodstock, unde concerteaza cu o trupa de moment, numita Band Of Gypsies, pe care el a format-o special pt acest concert impreuna cu bateristul Buddy Miles si basistul Billy Cox.
Memorabila ramane de la reprezentatia sa de la Woodstock, versiunea in care a cantat The Star Spangled Banner. In formatul acesta, a lansat un album de inregistrari live. La scurt timp, aceasta formula esueaza insa, si The Experience se reuneste, insa nu pentru mult timp. Ramas singur,din nou, Hendrix inregistreaza noi piese, insa fara sa planifice lansarea unui nou album, datorita dificultatile intampinate in a gasi un grup potrivit de muzicieni pentru a inregistra si porni in turneu.
Dar, la mijlocul anului 1970, Hendrix ii aduce din nou pe Mitchell si Cox, pt a-l sprijini in turnee si pentru a incepe inregistrarile unui nou dublu album, pe care Jimi ar fi intentionat sa-l intituleze First Rays Of the New Rising Sun. Mai multe piese erau deja inregistrate pentru noul album, dar, din pacate, Hendrix moare pe 18 sept 1970, inecat in propria voma, iar albumul nu este finalizat. Jimi Hendrix a inregistrat o cantitate uriasa de material nelansat in timpul vietii sale, material ce a fost motiv al unei lungi dispute in tribunal.
In 1995, aceasta disputa este incheiata, iar drepturile asupra posesiunilor lui Hendrix, ii revin lui Al Hendrix, tatal chitaristului. Impreuna cu Janie, sora vitrega a lui Jimi, tatal sau au angajat pe John McDermott si pe inginerul de sunet al lui Jimi - Eddie Kramer pentru a prelucra cele 3 albumele dar si inregistrarile nelansate, in vederea unor scoaterii pe piata a unor editii CD. Astfel , in aprilie 1997, sunt relansate albumele lui Jimi, cu un sunet foarte mult imbunatatit.
Mai tarziu, au aparut in magazinele de muzica si compilatii precum First Rays Of the New Rising Sun, sau South Saturn Delta ( cu piese precum: Cry Of Love, Rainbow Bridge, War heroes, Crash Landing). Au urmat si alte materiale de arhiva: Radio One, extins mai tarziu pe un dublu cd - BBC Sessions (1998), iar in 1999 este lansat intreg concertul lui Jimi Hendrix de la Woodstock, precum si alte materiale LIVE inregistrate pe vremea cand Jimi concerta cu Band Of Gypsies, lansate sub numele Live At The Fillmore East.

Stil: hard rock/blues rock/acid/psyhedelic rock


Discografie:
Are You Experienced (1967)
Axis: Bold as Love (1967)
Electric Ladyland (1968)
Cry of Love (1971)
First Rays of the New Rising Sun (1997)
JIMI HENDRIX
www.jimihendrix.com