Marduk si Immolation: Sold out, Satan si poate prea multa graba

de Buvnitz

Marduk si Immolation: Sold out, Satan si poate prea multa graba


Sold out. Acesta este un cuvant pe care nu-l auzi prea des in Romania, exceptie de la regula fac (desigur) showurile Anathema si Haggard dar aici este o poveste in care nu doresc sa intru. Nu este un secret faptul ca tot scenariul cu Noua Dreapta a ajutat la o expunere masiva a evenimentului si dupa cum e vorba dovedita, publicitatea negativa va fi intotdeauna mai eficienta decat ceva pozitiva.

Drept dovada ca o foarte mare parte din cei prezenti la concert au fost fete anonime, de la pusti de 15 ani cu tricouri cu cruci intoarse si pana la oameni in toata firea ce foarte rar ii prinzi pe la evenimente. Modul in care Massive Music isi prezinta pachetele de turneu este confortabil atat pentru organizator cat si pentru public. Pachetul e conceput in asa fel incat ai pe scena nu numai desfasurarea tehnica cat si trupele de deschidere.

Urmand mdelul elvetian, Heaving Earth au urcat la ora stabilita in program, 18:30. Influente clare venite din zona Morbid Angel, o voce guturala, prezenta muzicala placuta pentru amatorii death metal, cateva insertii instrumentale iesite din context, timpi morti intre piese insa in final o trupa ce muzical se prezinta intr-un mod cat se poate de corect.

Urmatorii pe scena au fost Forsaken World din Franta. Adevarul e ca de cativa ani aveam impresia ca in Franta exista doar trupe extraordinare ce revolutioneaza constant ce stim noi despre scena metal. Iata ca nu e chiar asa din pomul cu mere de aur mai apar si cateva fructe stricate. Forsaken World sunt (in teorie) o formatie de black metal insa dorinta de a prezenta ceva 'diferit' nu se materializeaza. Pe langa temele usor progresive apar rupturi deathcore cu pasaje complete de breakdown ce nu se integreaza deloc in conceptul muzical precum si prezente scenica (corpsepaint, la modul clasic).

Galerie foto a concertului aici!



Urmeaza o formatie destul de cunoscuta in scena underground europeana. Noctem, o trupa din Spania unde inca am impresia ca cineva are foarte multi bani altfel nu-mi explic de unde o productie atat de buna a videoclipurilor. La baza black metal, in realitatate un mix intre thrash, death, black, pasaje simfonice si o prezenta scenica solida completate de vestimentatie dar si obiceiul solistului de a 'scuipa' cu sange moment in care noi, cei aflati la bar, ne intrebam daca cumva cei din public si-au spart capul. Muzical s-au prezentat mult mai bine decat cele doua trupe de deschidere, au si potential comercial destul de solid si probabil va fi transformat in cativa ani macar intr-un nume pentru co-headliner.

As face o scurta paranteza aici. Prezenta unui pachet complex de trupe lasa impresia unei desfasurari de forte mult prea in graba, se canta pe banda si nu exista timp pentru a asimila corect ce vrea sa cante trupa de pe scena, la fel cum se canta mult prea in graba. Desfasurarea pe scena a celor trei trupe a parut mai degraba o cursa contra cronomentru decat un concert. O problema ar fi si capacitatea reala a clubului Fabrica.

Desi toata lumea a incaput si nimeni n-a murit de cald, PA-ul nu cred totusi ca face fata la un asemenea numar de oameni. In fata s-a auzit ireprosabil insa odata ajuns in spate, spre bar, sunetul pierdea din putere, deseori aveai impresia ca esti la o auditie de CD, drept dovada ca si cei aflati spre bar aveau mai mult chef de vorba. In orice caz, privelistea clubului Fabrica plin - vazut de pe un scaun in spate - este mai mult deat placuta.

Urmeaza Immolation, o trupa ce si-a dovedit in seara de 5 septembrie statutul incontestabil in scena death metal dar in acelasi timp prezenta unei baze solide de fani pe teritoriul national (si nu cel cu Noua Dreapta). Primele acorduri au dat startul activitatilor cu specific pogo, mosh, urlete s.a.m.d., vizibil mai civilizate decat dansurile 'de la tara' pe care le vedeam acum cativa ani, drept dovada ca si romanii au devenit mai 'cultivati' in acest sens. Mi-a placut mult comunicarea cu publicul, Immolation nu e deloc genul de trupa care se rezuma la traforaj si nici acea formatie ce adopta o atitudine sumbra, in ton cu atitdunea muzicii. Din contra, mi s-a parut genul de trupa care vine sa cante intre prieteni. Muzica Immolation nu e neaparat infipta in manualele clasice de death metal, dovada variatia pe care aceasta formatie a adoptat-o in intreaga cariera, respectand totusi tiparele genului, multumind fanii genului cat si pe cei nu neaparat atrasi de aceasta muzica. Acest lucru s-a vazut clar si in Fabrica. Una din acele trupe death metal la care vezi mai mult decat un traforaj sau o voce guturala, jos palaria!

Ce canta Marduk s-a departat demult de gusturile mele muzicale. Totusi nu voi contesta niciodata statutul acestei formatii, faptul ca ramane una din cele mai profesioniste grupuri metal din Europa, refuzul mai mult decat evident de a se integra in clisee si tipare muzicale comerciale, imaginea construita in toti acesti ani, lupta dusa impotriva unor valori si a unei religii ce te transforma in sclav, toate aceste lucruri sunt dovezi pentru care Marduk ajunge a 6-a oara (daca nu ma insel) in Romania si inca reuseste sa stranga o sala plina. (din considerente mai mult sau mai putin muzicale.)

De la Marduk nu te poti astepta la un show bazat pe productie, o comunicare solida cu publicul sau teme complexe gata sa fure privirea celor din public. Marduk este una din putinele embleme ramase pentru muzica black metal bruta, asa cum a fost ea conceputa acum multi ani. Iar publicul exact asta a primit, nimic mai mult, nimic mai putin. A fost o intruchipare pura a raului, o prezentare muzicala bruta, a fost Marduk. A aparut si un scurt moment dedicat baietilor cu idei Drepte, Slay The Nazarene. Poate unii au obosit de la atata traforaj/blastbeat insa pana la urma asta este Marduk si probabil ca retea nu se va schimba prea curand. Indiferent de ce crede aceasta trupa in termeni ai societatii, religiei, s.a.m.d., Marduk este o trupa de invidiat si respectat pentru refuzul de a face parte din aceasta societate.

In orice caz, se simte nevoia de extremitati. Felicitari Hatework.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: