Cronica Opeth - Ghost Reveries

de Morrison

Cronica Opeth - Ghost Reveries
Opeth revin cu ceea ce, as putea spune ca este cel mai bun album al anului 2005. De data asta au incercat ceva nou, piperat pe ici pe colo cu niste solouri exceptionale de chitara, si imbinand perfect grohaiturile cu o voce melodica . Adevarul este ca nu prea aveam sperante cand am auzit demo-ul la "The Grand Conjuration.", dar fiind fan Opeth am vrut sa vad acest album.


Opeth

Al 7-lea album din discografia Opeth incepe cu piesa "Ghost of Perdition", o piesa ce, in cele peste 10 minute ale ei combina atat grohaituri cat si o voce mai calma, melodica. Accentul este pus pe chitara si orga in timp ce vocalul povesteste drama unei mame ce se lupta atat cu viata cat si cu demonii interiori.

Replica diavolului este una memorabila, "You have to live before you die young" , o replica ce ar trebui sa dea de gandit mai ales acelor copii teribilisti ce considera sinuciderea o optiune atragatoare deoarece se simt oprimati ca mami nu i-a tinut destul in brate cand erau mai mici.

Nu o sa iau sa disec fiecare piesa in parte, ci doar pe acelea pe care cred ca le-am ascultat de sute de ori pana acum, niste piese de care nu ai cum sa te plictisesti, o astfel de piesa este " Baying of the Hounds " , instrumentalul este ireprosabil iar, in combinatie cu versurile este imposibil sa nu ti-se faca piele de gaina.

Imbinand deathul cu progressive aceasta piesa cred ca este cea mai buna de pe tot albumul, niste riff-uri impecabile, o orga subtila si tobele pline de personalitate...nici nu mai stiu ce sa zic...oricum, trebuie asclutata pentru a-i vedea valoarea.


Opeth

Beneath the Mire este o piesa care se lupta din greu cu Baying of the Hounds pentru titlul de cea mai buna piesa de pe album. La inceput, chitara preia controlul si parca te transporta pe un alt taram, un fel de purgatoriu ce te pregateste pentru combinatia optima intre grohaituri si voce normala.

Urmeaza apoi o secventa destul de scurta cu o chitara aproape divina ce este urmata de aceasi voce melodica. Desi sunt multe de spus despre aceasta piesa o sa ma opresc aici.

Tot albumul este exceptional, chiar trebuie ascultat. Diferitele griji sau...preconceptii care le-am avut despre el s-au spulberat imediat si parerea mea este ca acest album este unul dintre cele mai bune albume al anului 2005, poate chiar cel mai bun, dar, ma rog, este doar parearea mea.

Ideea e ca Ghost Reveries exemplifica cel mai bine combinatia armonica dintre death metal si progressive, acest album chiar trebuie ascultat de fanii ambelor genuri.

OPETH
www.opeth.com
www.myspace.com/opeth


Catalin
Nota: 10/10

Tracklist:

01. Ghost of Perdition
02. Baying of the Hounds
03. Beneath the Mire
04. Atonement
05. Reverie/Harlequin Forest
06. Hours of Wealth
07. The Grand Conjuration
08. Isolation Years


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook